ישראל כץ קורץ לימין: 408 מיליון שקל לכבישים ביהודה ושומרון
משרד התחבורה הציג שלשום את תוכניתו לשנים הקרובות למערכת הכבישים וההסעות ביהודה ושומרון. על הפרק: שדרוג הכניסות לירושלים מיו"ש, בניית רכבל ממעלה אדומים להר הצופים והארכת קווי הרכבת הקלה בירושלים ליישובי הסביבה
משרד התחבורה בוחן תוכנית להקמת רכבל בין מעלה אדומים להר הצופים בירושלים. בנוסף נבחנת אפשרות להאריך את קווי הרכבת הקלה של ירושלים ליישובים מעלה אדומים, גבעת זאב וגבע בנימין שנמצאים במטרופלין ירושלים מעבר לקו הירוק. זאת בזמן שעלות הפרוייקטים התחבורתיים שנמצאים בשלבי ביצוע או כבר תוקצבו ביהודה ושמורון עומדת כרגע על 408 מיליון שקל.
- סיפוח דה־פקטו: הטבת מס חדשה לתושבי יו"ש
- תושב יהודה ושומרון יקבל בתקציב הנכנס פי 5 מהישראלי הממוצע
- מחיר האפליה לטובה של המתנחלים
את הנתונים הציג משרד התחבורה שלשום, בוועדת המשנה לעניינים אזרחיים וביטחוניים ביהודה ושומרון של ועדת החוץ והביטחון, בראשות ח"כ מוטי יוגב מהבית היהודי. הוועדה דנה בנושא הכבישים והמעברים בגדה, ועל המצגת חתום אישית שר התחבורה ישראל כץ.
קצין מטה התחבורה במנהל האזרחי ישראל אפריאט הציג את התוכנית התחבורתית ארוכת הטווח של כץ. לטענתו התוכנית תאפשר לראשונה יציאה למגה פרויקטים בחמש השנים הקרובות. עם זאת הדגיש אפריאט כי לפרוייקטים ארוכי הטווח טרם התקבל אישור תקציבי ממשרד האוצר. עלות התוכנית כולה מוערכת בחמישה מיליארד שקל.
במסגרת התוכנית ארוכת הטווח, משרד התחבורה בודק לראשונה היתכנות של פתרונות להסעת המונים מישובי מטרופולין ירושלים שמחוץ לקו הירוק לעיר. מדובר בין היתר בהצעה להקמת רכבל ממעלה אדומים להר הצופים בירושלים, שאליו צפוי להגיע הקו האדום של הרכבת הקלה.
בנוגע לתוכנית לבניית רכבל עילי בגובה 20—30 מטר מעל פני האדמה, אמר ראש עיריית מעלה אדומים בני כשריאל ל"כלכליסט" כי בשלב זה מדובר רק בתחילתה של בדיקת היתכנות. כשריאל סבור שרכבל יהיה יותר מהיר מרכבת קלה וגם זול יותר. "הוא לא יצור בעיות תחבורה ולא דורש קירות תמך", טען. לדבריו, מבחינה בטחונית, אין שום הבדל בין רכבת קלה לרכבל.
משרד התחבורה בודק אפשרות לחיבור הרכבת הקלה של ירושלים לשלושה ישובים מסביב מעיר. החיבור הראשון שנבחן הוא בין קו שיבנה בין מעלה אדומים לגבעה הצרפתית. שם יתחבר הקו החדש לקו האדום של הרכבת הקלה שכבר פועל וכן לקו הירוק שנמצא בינתים בתכנון. כשריאל מציין שעד לביצוע התוכנית מדובר על התקנת חניוני חנה וסע ליד אחת התחנות של הרכבת הקלה בירושלים, בגבעה הצרפתית או בתחנה המתוכננת בהר הצופים.
החיבור השני שנבחן הוא בין קו שיבנה משכונת נוה יעקב בצפון ירושלים להתנחלות גבע בנימין הסמוכה. במידה והתוכנית תצא לפועל מדובר בהארכת הקו האדום.
החיבור השלישי שנבחן הוא בין קו שיבנה בין הישוב גבעת זאב שנמצא מצפון לירושלים לשכונת רמות. במידה והתוכנית תצא לפועל הקו החדש יתחבר לקו הכחול שנמצא בתכנון. חשוב לציין כי בכל המקרים מדובר בשלבי תכנון ראשוניים של בדיקת ההיתכנות.
אלה אינן התוכניות היחידות לבניית רכבות ביהודה ושומרון של השר כץ. בנובמבר פורסם ב"כלכליסט" כי כץ הורה לקדם במסגרת תוכנית תוואי הרכבת המזרחית את הקמת תחנת השומרון בין טירה לטייבה. התחנה אמורה לשרת את תושבי ההתנחלויות בשומרון. הנסיעה אליה תארך לרבים מהם 5—10 דקות.
57% מיועד להקלה בפקקים
מתוך הפרוייקטים של משרד התחבורה ביהודה ושומרון המאושרים לביצוע, 234 מיליון שקל, שהם 57%, מיועדים להקלה על התנועה בכניסות הרבות לירושלים מיהודה ושומרון. מדובר בין היתר במחלף טנטור המחבר בין כביש בגין בירושלים לכביש המנהרות, שהוא הכניסה הדרומית לעיר מכיוון גוש עציון וחברון. עלות המחלף עומדת על 128 מיליון שקל. כמו כן מדובר בשלושה פרוייקטים של שיפור הגישה ליד מחסומים בכניסות השונות לעיר (חיזמה, קלנדיה וא־זעים) בהיקף של כ־30 מיליון שקל כל אחד.
בנוסף, 70 מיליון שקל יושקעו בהקמת מחלף ליד הישוב אדם ו־54 מיליון שקל יושקעו בהקמת כביש עוקף לישוב נבי אליאס ליד קלקיליה במסגרת כביש 55. 20 מיליון שקל יושקעו בשדרוג כביש הכניסה ליישוב עמנואל בשומרון.
טראמפ וראשות הליכוד
בתחילת השנה פרסם כץ את תוכנית התחבורה שלו ליהודה ושומרון, תוכנית שעליה אף חתם בשמו ובתארו. היקף התוכנית חמישה מיליארד שקל והיא כוללת מה שהשר הגדיר כמגה פרוייקטים דוגמת כריית מנהרות מתחת לצומת הגבעה הצרפתית בירושלים שיאפשרו תנועה ישירה ממעלה אדומים לתל אביב בעלות משוערת של מיליארד שקל. פרויקט ענק נוסף שנמצא בתוכנית הוא הרחבת כביש הכניסה הדרומי לירושלים (כביש המנהרות), כולל תוספת מנהרה בעלות של 850 מיליון שקל. עם זאת חלק גדול מהפרוייקטים הם לטווח ארוך מאוד. את מועד הפרסום אפשר להסביר בניצול כניסתו לתפקיד של הנשיא האמריקאי דונאלד טראמפ וכמובן במרוץ המתוכנן של כץ לראשות הליכוד.
יו"ר ועדת המשנה לעניינים אזרחיים וביטחוניים ביו"ש, ח"כ מוטי יוגב, דווקא לא מרוצה. "יש להודות על ההתקדמות, אבל הוצגה תוכנית תחבורתית, ללא תוכנית עבודה. בלי תקציבים ובלי סדר עדיפויות ולוחות זמנים. אי אפשר להתייחס לזה כתכנית עבודה לביצוע. כבישי יהודה ושומרון מאופיינים בתנועה ערה לכל אורך שעות היממה של כלי רכב ישראלים ופלסטיניים. במקומות רבים, רמת התשתית אינה ברמה מספקת, דבר המביא לסיכון חיי אדם, לעומס רב בכניסות לירושלים ולרמת שירות נמוכה לנהגים. הפערים הם גדולים וברורים לכולם".