$
קיימות בעולם

לא זורקים לחם: בהולנד הופכים את השאריות לגז בישול

ההולנדים מצאו דרך טבעית להפיק גז בישול: לוקחים את שאריות הלחם ממיכלי האיסוף העירוניים, ובהליך תסיסה הופכים אותו לביוגז, המשמש לבישול ולהפקת חשמל

ניצן לונברג 08:3728.06.17
מיזם חדש בערי הולנד יהפוך לחם ישן לביוגז. עלייה בדיווחים של תושבי הערים בהולנד על מזיקים, ובמיוחד חולדות, הביאו את המועצות המקומיות למצוא פתרון לבעיה: הקמת מיכלים לאיסוף שאריות לחם ישן, שמהוות חלק נכבד בתזונה של מכרסמים ומזיקים. אך איסוף הלחם, שהחל כתנועה קהילתית, משך אליו כבר מספר חברות באמסטרדם, האג ורוטרדם, שרואות פוטנציאל כספי אבל אחראי חברתית במיכלי האיסוף.

 

קומפוסטים לייצור ביוגז בהולנד. לחם הוא רבע מפסולת המזון הביתית בהולנד קומפוסטים לייצור ביוגז בהולנד. לחם הוא רבע מפסולת המזון הביתית בהולנד צילום: BroodNodig/Twitter

 

 

ביוגז הוא למעשה גז בישול שנוצר מפירוק חומר אורגני על ידי חיידקים ובהיעדר חמצן. ניתן להפיק אותו באופן מלאכותי, אך הוא נוצר גם באופן טבעי מתסיסה ועיכול חומרים אורגניים ופסולת עירונית. לחם מהווה כרבע מכלל פסולת המזון הביתית בהולנד, כך על פי דו"ח שהוציא הארגון העצמאי מיליה סנטראל במימון ממשלת הולנד. האזרח הממוצע בהולנד זורק כ־9.2 ק"ג לחם מדי שנה. הטכנולוגיה להפוך לחם ופסולת אורגנית נוספת לביוגז כבר קיימת, והיא תסופק על ידי חברת דה וייסט טרנפורמרס, הממוקמת בהופדורפ בצפון הולנד. דה וייסט טרנספורמס מוכרת את הטכנולוגיה שלה לעסקים בכל רחבי העולם, בין השאר לדרום אפריקה, סיירה ליאון, הונג קונג ופורטוגל.

 

המתקן הראשון של החברה באמסטרדם קולט פסולת אורגנית מ־12 מסעדות, שני תיאטראות ומבשלת בירה והופך אותו לחשמל. הצרכנים יכולים לקנות את החשמל באמצעות הגשת בקשה לתעריף אנרגיה מיוחד שמאפשר להם לצרוך מספקים מועדפים.

 

עם זאת, ישנה גם ביקורת על השיטה. מומחים לנושא טוענים כי שימוש בפסולת אורגנית כמו לחם למטרות הפקת חשמל הוא תהליך שגוי ולא מוסרי. אפיית הלחם מלכתחילה צורכת אנרגיה רבה יותר ממה שניתן לייצר ממנו לאחר מכן כביוגז, כך לדברי ראש המחלקה למחקר בשרשרת מזון בת קיימא באוניברסיטת וחנינגן. "במקום זאת, עלינו לעבוד עם הצרכנים כדי להפחית בזבוז מזון מלכתחילה באמצעות תכנון מראש, הכנה ואפסון בהקפאה ובאמצעות שימוש בשאריות. מאחר שהמזון זול כל כך, אנשים לא מתאמצים".

 

השימוש בביוגז כדלק אורגני אינו מסתכם רק בהפקת חשמל. בשבוע שעבר השיקה העיר ליברפול בבריטניה אוטובוס המונע בביוגז בלבד, שמופק מפסולת ביתית ומי שופכין. האוטובוס הידידותי לסביבה מפחית את פליטת הפחמן שלו בכ־84% ויפעל בכמה מסלולים ברחבי העיר. את האוטובוס ייצרה החברה השבדית סקאניה, והרכבתו נמשכה שנתיים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x