המדינה תפשיר תקנים לבתי חולים שייפגעו מגיוס כוח האדם באסותא אשדוד
בכיר במערכת הבריאות הורה לבתי החולים ברזילי, וולפסון, אסף הרופא ושיבא לגייס כוח אדם נוסף כדי שיוכלו להתמודד עם נטישת חלק מהם לטובת בית החולים החדש באשדוד
בית החולים הציבורי החדש באשדוד של רשת אסותא החל בשבועות האחרונים לפתוח בהדרגתיות את דלתותיו וכבר מקבל מטופלים ראשונים במרפאות החוץ שלו. המיון בבית החולים צפוי להיפתח בנובמבר השנה ואז יפעל באופן מלא, כשבתווך יפתחו באוגוסט חדרי הניתוח והדימות, בספטמבר מחלקות הקרדיולוגיה וכירורגיית הילדים ובאוקטובר מחלקות נשים, מיילדות ויתר מחלקות האשפוז.
- "המדינה צריכה להשקיע בחולים ולא לגרום להם לשקוע"
- סופית: בית החולים החדש של אסותא באשדוד יהיה ללא שר"פ
- אהוד ברק יכול להירגע: ביהמ"ש אישר לאורתם סהר להשלים את מגדל אסותא בת"א
בינתיים ממשיכה רשת אסותא במאמצים לגייס כוח אדם במגוון תפקידים, כשבית החולים צפוי לספק כשיפעל באופן מלא 1,200 משרות חדשות, מהם 250 רופאים ו-500 אחיות.
אלא שבעוד בית החולים החדש מתחיל לקבל צורה, להעסיק כוח אדם ולטפל באוכלוסיית אשדוד והסביבה, בתי החולים הציבוריים האחרים הנמצאים ברדיוס הקרוב לו מתמודדים עם אבדן צפוי של כוח אדם, בייחוד בתפקידי הסיעוד (אחיות ואחים) אבל גם של רופאים.
התנאים בבית החולים הציבורי החדש, הראשון המוקם מהיסוד בישראל מאז כרמל ב-1976 (וולפסון נחנך ב-1980 אך החל להיבנות שנים לפני כן, ס"ק) נחשבים למשופרים וטובים, ובעבור בעלי מקצוע רבים - בייחוד אלו המתגוררים באזור - מדובר באפשרות תעסוקתית קורצת במיוחד. כך למשל אח או אחות המתגוררים באשדוד שעבדו עד כה בברזילי באשקלון, יכולים לעבור לעבוד בתנאים נוחים וקרוב לבית.
לאור התחרות המבורכת אך מאתגרת שמספק בית החולים החדש, בנציבות שירות המדינה החליטו בימים האחרונים לבוא לקראת ארבעת בתי החולים הממשלתיים הנמצאים ברדיוס יחסית קרוב לאשדוד: ברזילי באשקלון, וולפסון בחולון, אסף הרופא (יצחק שמיר) בצריפין ושיבא בתל השומר.
אגף בכיר במערכת הבריאות והעומד בראשו, יוני דוקן, הורה בימים האחרונים לבתי החולים הללו לגייס כוח אדם נוסף וכן אפשר להם לחרוג מהתקנים הסטנדרטיים. בכך תינתן לארבעת החולים האלו גיבנת או עתודה של בעלי מקצוע, כדי שיוכלו להתמודד עם נטישת חלק מהם לבית החולים החדש באשדוד.
לפי הערכות שניתנו בישיבות פנימיות שבהם נכחו באחרונה נציגי הנציבות וראשי ארבעת בתי החולים, מדובר בלא מעט כוח אדם, בייחוד אחיות - מקצוע שבכל מקרה קיים בו חסר משמעותי במערכת הבריאות הישראלית. לצד זאת, חשוב לציין כי בהתאם לכך שכוח אדם במקצועות הרפואה צפוי לעבור מבתי החולים הללו לבית החולים מאשדוד, כך גם תעבור חלק מהפעילות - חולים מאשדוד והסביבה שנאלצו לקבל שירותים במקומות סמוכים יקבלו טיפול במוסד החדש.
כך למשל בתל השומר ההערכה הנוכחית, שיכולה להשתנות, היא ש-100 אחיות יעזבו את המרכז הרפואי עבור אשדוד וכן 20 רופאים; מברזילי הקרוב צפויים לעזוב לפי הערכות 70 אחיות ו-7 רופאים; מוולפסון כ-70 אחיות ו-10 רופאים ומאסף הרופא כ-40 אחיות ו-10 רופאים. בסך הכל מדובר בכ-50 רופאים וב-280 אחיות המועסקים כיום על ידי המדינה, וצפויים לעבור לבית החולים המנוהל על ידי רשת אסותא.
גם בקמפוס רבין בפתח תקווה (בתי החולים בילינסון והשרון) וכן בקפלן ברחובות - כולם של קופת חולים כללית צפויה עזיבה של בעלי תפקידים לאסותא באשדוד, כשעד כה ידוע על כעשרה רופאים שעברו.
רק בראשון פורסמו נתונים חדשים של ה-OECD בתחום הבריאות, ששוב הצביעו על המצוקה בתחום מקצוע הסיעוד בישראל ביחס לשאר מדינות הארגון. מהדו"ח שנתוניו נכונים ל-2015 עולה כי בישראל ישנם בממוצע 4.9 עובדי סיעוד לאוכלוסייה של אלף נפש, רחוק מאוד מהממוצע של מדינות הארגון העומד על 9.0 אחיות לאלף נפש. למעשה, ישראל נמצאת במקום השישי מהסוף כשהיא מקדימה רק מדינות דוגמת טורקיה, מקסיקו ולטביה. באשר לרופאים, מצבה של ישראל מעט יותר טוב ונכון להיום זהה לממוצע ה-OECD – 3.4 רופאים לאוכלוסייה של אלף נפש.