בנק ישראל מסמן את חברות הליסינג: הורה לבנקים לבצע ניתוח סיכוני אשראי בתחום הרכב
ניתוח הסיכונים יבוצע באמצעות תרחישים שונים שעשויים להשפיע על הענף, כגון עלייה בשיעור הריבית וירידה בשווי הביטחונות. ההנחיה מתייחסת לבנקים ולחברות כרטיסי האשראי
הפיקוח על הבנקים בבנק ישראל מהדק את הפיקוח על האשראי לרכישת כלי רכב. הפיקוח דורש מהבנקים לוודא כי נהלי החיתום והערכת הסיכונים במתן אשראי לרכישת מכוניות יתנו מענה לרמת הסיכונים העולה.
- בנק ישראל דוחף לשינוי מאגר נתוני האשראי: יספק גם ייעוץ
- המפקחת על הבנקים: "אתם לא מתמקחים מספיק על הריבית"
ההנחיה מגיעה בעיקר על רקע של אינדיקציות לעלייה ברמת הסיכון של חלק מהחוויה בענף - בעיקר חברות הליסינג. כלומר, לא מן הנמנע שהריבית האטרקטיבית שאפיינה את המימון בענף בשנים האחרונות תעלה.
ההנחיה מתייחסת לבנקים ולחברות כרטיסי האשראי כאשר חברות האשראי מעמידות נתח לא מבוטל מהאשראי שלהן לעסקאות מסוג זה.
ההנחייה דורשת מהתאגידים הבנקאיים ומחברות כרטיסי האשראי לבצע ניתוח סיכונים לאשראי לענף "מסחר כלי הרכב" ולאשראי הצרכני לרכישת רכב.
ניתוח הסיכונים יבוצע באמצעות תרחישים שונים שעשויים להשפיע על הענף, כגון עלייה בשיעור הריבית וירידה בשווי הביטחונות. בהתאם לתוצאות הניתוח, הבנקים וחברות כרטיסי האשראי יידרשו לבחון את הצורך בעדכון מדיניות האשראי לענף ואת הצורך בהידוק הבקרות לגבי לווים משמעותיים קיימים ולגבי אשראי צרכני לרכישת רכב.
בנוסף, הועברו לבנקים פרקטיקות מקובלות למימון הענף במערכת הבנקאית בישראל בדגש על ענף הליסינג, כגון קביעת יחס מקסימלי של 60% בין שווי הרכב לבין השווי המוכר כבטוחה על ההלוואה וקביעה שאין להישען על שווי הרכבים לבטוחה מעל 5 שנים. פרקטיקות אלו אינן מחייבות, אך מצופה מכל תאגיד בנקאי וחברת כרטיסי אשראי לבחון את תיאבון הסיכון שלו בהתייחס אליהן.
יש לציין כי חשיפת המערכת הבנקאית לענף כלי הרכב איננה מהווה לעת עתה סיכון יציבותי , למרות העלייה ברמת הסיכון. זאת משום היקף החשיפה הנמוך ביחס לכל תיק האשראי במערכת הבנקאית.