פרשת הצוללות: מעצרם של אבריאל בר יוסף ומיקי גנור הוארך ב-4 ימים
מעצרו של עו"ד רונן שמר, שעובד כשכיר אצל גנור, הוארך ב-3 ימים; חשוד המקורב לרה"מ שוחרר למעצר בית; המשטרה: "התנהלות מדאיגה ביותר. חשש אמיתי לשיבוש החקירה"; השופטת: "בפרשה נאסף חומר עצום שמרביתו לא נחשף לציבור וטוב שכך"
בית משפט השלום בראשון לציון דן הערב (ב') בבקשת המשטרה להאריך את מעצרם של שלושה מששת המעוכבים בפרשת הצוללות ("תיק 3000"), בהם אבריאל בר יוסף שהיה משנה לראש המל"ל עד 2015 ואיש העסקים מיקי גנור, נציג חברת טיסנקרופ הבונה את הצוללות. מעצרם הוארך בארבעה ימים. החשוד השלישי שהובא לבית המשפט הוא עו"ד רונן שמר שעובד כשכיר אצל גנור, ומעצרו הוארך בשלושה ימים. חשוד אחר הוא מקורב לרה"מ בנימין נתניהו, והוא שוחרר למעצר בית בן שלושה ימים עוד לפני הדיון.
- ליברמן מאותת לטיסנקרופ: ספינות סער 6 יאובזרו בציוד ישראלי
- נציגי טיסנקרופ יגיעו בסוף החודש לשימוע בישראל
- השאלות הפתוחות סביב רכש הגומלין של טיסנקרופ
המעוכבים חשודים בביצוע עבירות שוחד וקבלת דבר במרמה, עבירות מס על פי פקודת מס הכנסה וחוק מע"מ וכן הלבנת הון, בכל הקשור לביצוע רכש ביטחוני. המשטרה מייחסת לבר יוסף עבירות של לקיחת שוחד, קשר לפשע ואיסור הלבנת הון. העבירות מיוחסות לתקופה בה שימש בתפקידים ציבוריים וגם לאחר מכן. גנור חשוד באיסור הלבנת הון, קשר לפשע ומרמה. שמר חשוד בהלבנת הון ומרמה.
המשטרה מייחסת לחשודים התנהלות "מדאיגה ביותר", וביחס לגנור גם "חשש אמיתי לשיבוש החקירה". הדיון התקיים בפני נשיאת בית המשפט, השופטת עינת רון, שאמרה כי "בפרשה זו נאסף חומר חקירה עצום ורב היקף שמרביתו לא נחשף לציבור וטוב שכך".
מהמשטרה נמסר כי "בזמן התרחשות האירועים היו חלק מהחשודים המעורבים עובדי ציבור ואילו אחרים פעלו במגזר הפרטי".
התובע המשטרתי אמר בפתח הדיון כי "בחודש נובמבר הורה היועמ"ש על בדיקה, לאור תוצאותיה הורה על מעבר לחקירה פלילית. מדובר בחקירה מורכבת ומסועפת המתנהלת ביחידה הארצית למאבק בפשיעה כלכלית (יאל"כ). עד כה בוצעו פעולות רבות ומגוונות שהניבו ראיות של ממש לביצוע העבירות על ידי החשודים. היום הפכה החקירה לגלויה וממצאי החקירה מעלים חשד לביצוע עבירות מתחום טוהר המידות מתן וקבלת שוחד מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס ומצביעים על התנהלות מדאיגה ביותר בקשר לעסקאות רכש ביטחוני שבוצעו על ידי מדינת ישראל בהיקפים של מיליארדי שקלים".
השופטת אמרה בעניינו של גנור כי "עד כה נאסף חומר חקירה רב מאוד ורב היקף. מדובר במספר פרשות סבוכות וחומר הראיות עד כה מצביע על חשד סביר בעניינו של החשוד". המשטרה לא קיבלה בדיון את טענת עורך דינו כי אין חשש שישבש חקירה, ואמרה כי יש חשש אמיתי כזה.
לטענת יעל גרוסמן, עורכת דינו של עו"ד שמר, הוא לא שותף לעסקיו של גנור ולא מודע למהותם או לשיקולים עסקיים מצידו.
רווח של 10 מיליון יורו לפחות לגנור
העסקה העיקרית שנחקרת בפרשה היא בין מדינת ישראל לחברת טיסנקרופ הגרמנית לרכישת שלוש צוללות מסוג דולפין, בעלות של 1.2 מיליארד יורו. צוללות אלו אמורות להגדיל את מספר הצוללות בצי הישראלי לתשע. בנוסף נבדקת עסקה לרכישת ארבע ספינות לאבטחת אסדות גז מטיסנקרופ בעלות של 430 מיליון יורו, שנחתמה ב־2015. ממשלת גרמניה מימנה 115 מיליון יורו מתוך העסקה. עסקה זו עוררה שאלות, בין השאר מכיוון שטיסנקרופ כלל אינה מייצרת ספינות ושכרה לשם כך שירותים של חברה אחרת. בעקבות זאת, יש צורך לבצע התאמות בין המערכת האזרחית של החברה הגרמנית לזו הצבאית הישראלית, בעלות של עוד כ־50 מיליון יורו.
המימון לעסקה היתה חוץ־תקציבית והגיע בהלוואה מאחד הבנקים.
צוללת | צילום: אלעד גרשגורן |
בר יוסף, תת-אלוף במיל' בחיל הים, נחקר בנובמבר האחרון ביחידת להב 433, בין היתר, בחשד לקשירת קשר עם אנשי עסקים שניסו להשפיע על מקבלי ההחלטות במשק להקים מתקן ליצוא גז נוזלי שמוצב בלב הים.
במסגרת החקירה אז, נבחן החשד כי איש העסקים מייקל הרצוג השקיע 700 אלף יורו בסטארט-אפ של בתו של בר יוסף, ד"ר הילה פוגל, בתמורה לקידום ענייניו ע"י אביה. ד"ר פוגל, חוקרת בתחום הנוירופיזיולוגיה, הקימה לפני כשנתיים עם שותף למחקר מאוניברסיטת תל־אביב את חברת NIBS שעוסקת בגירוי המוח באמצעים חשמליים.
בא כוחו של בר יוסף, עו"ד ז'ק חן, מסר הבוקר בתגובה: "לאחר חודשים ארוכים בהם פורסם דבר החקירה, אבריאל בר יוסף שמח שסוף סוף ניתנה לו ההזדמנות להשיב לכל שאלה בעניין ולהפריך את הטענות".
עו"ד נתי שמחוני ממשרד הרצוג פוקס נאמן, המייצג את גנור, מסר: "החקירה היתה צפויה. גנור שיתף פעולה עם רשויות החקירה ובכוונתו למסור את כל המידע שברשותו. הוא מאמין שבכך תוסר העננה ותסתיים הפרשה, שכן הוא משוכנע שלא עבר שום עבירה".