תמריץ לפקק: האוצר וההסתדרות נגד תחבורה ציבורית
עיריית ת"א מבקשת להשוות ההטבה של העובדים שנוסעים בתח"צ למחזיקי רכב, אך כחלון וניסנקורן עשויים לחסום זאת
אחרי שנים של הזנחה, משרדי הממשלה הבינו שאין להם ברירה אלא לתמוך בתחבורה ציבורית ולנסות לצמצם את השימוש במכוניות פרטיות, אף שהוא מלווה בתשלומי מס נכבדים לקופת המדינה. דיון שהתקיים אתמול בוועדת המדע של הכנסת חשף עד כמה שניים מהגופים החזקים במשק לא ערוכים להתמודד עם התמריצים הקיימים כיום עבור עובדי מדינה לרכוש רכבים. בדיון עלתה הצעתה של סגנית ראש עיריית תל אביב מיטל להבי להעניק לעובדי המגזר הציבורי והרשויות המקומיות שנהנים כיום מהחזר על הוצאות רכב (כ־1,500 שקל בחודש) את אותו תשלום, גם אם הם לא בעלי רכב. לפי הערכות של עיריית תל אביב, רק 1% מעובדיה לא מנצל את ההטבה. כלומר, ההצעה אמורה לעודד רבים שמחזיקים ברשותם רכב לעבור לשימוש בתחבורה ציבורית.
היחסים בין האוצר להסתדרות העובדים מאיימים לחסום את ההצעה. באוצר חוששים שאם יסכימו להטבה המוצעת, ההסתדרות תדרוש להכיר בה כמשכורת, מה שיחייב את המעסיק להפריש עוד כספים לפנסיה - דבר שכרוך בעלויות אקטואריות של מיליארדי שקלים. לטענת האוצר, גם אם ייחתם הסכם קיבוצי מול ההסתדרות ויחוקק חוק שמסדיר את המצב, ייתכן שהוא לא יעמוד במבחן בג"ץ. אלא שהאוצר לא מתחשב בכך שב־2007 וב־2013 הממשלה כבר קיבלה החלטה שמחייבת אותו לחפש פתרונות להפחתת התמריץ של עובדי מדינה לרכוש רכבים, יחד עם ההסתדרות.
ההסתדרות הבהירה כי היא לא בטוחה שתתמוך במהלך שכזה שלא פוגע בעובדים. נציג ההסתדרות ציין כי זה לא מספיק ששכר העובדים לא ייפגע, אלא הוא צריך להשתפר. במילים אחרות, ההסתדרות אומרת שהיא מעוניינת לדאוג רק לעובדים שמאוגדים אצלה ושלא אכפת לה לתקוע ניסונות להקל את העומס בכבישים שכולנו משלמים עליו.