"כי לא מצאתי עבודה אחרת" - התשובות הגרועות ביותר לשאלות נפוצות בראיון עבודה
"אם אתם מחפשים מישהו שיגיע בדיוק בשמונה בכל יום, אני לא האדם המתאים"; "ההורים שלי הודיעו לי שאני חייב למצוא עבודה, אז פניתי אליכם" או "אין לי חולשות" - התשובות שלא כדאי לחזור עליהן אם אתם מעוניינים במשרה
- מחפשים עובדים? אלה הטיפוסים שלא כדאי להעסיק
- מתכוננים לראיון עבודה? כך תענו על השאלות השכיחות ביותר
- השאלות שחברות כמו אמזון רוצות שתשאלו בראיון עבודה
באתר Fast Company ביקשו ממנהלי גיוס לספר מה התשובות הגרועות ביותר שקיבלו על שאלות שכיחות. כך שבפעם הבאה שאתם מוזמנים לראיון עבודה, עשו לעצמכם טובה ואל תחזרו על התשובות הללו.
כיצד לא לענות על השאלה: ספר לי על עצמך:
זו שאלה קלאסית שמרבית המראיינים מתחילים איתה, ובדרך כלל היא מעניקה למועמד את ההזדמנות לפתוח בנאום ההיכרות שלו, עליו התכונן מבעוד מועד. עם זאת, לא מדובר פה בהזמנה לשמוע את סיפור חייו. צ'נדלר בולט, מייסד ומנכ"ל חברת ההכשרה המקוונת Self-Publishing School, אומר שהמועמדים הגרועים ביותר הם אלה שנותנים לתשובה שלהם "להשתלט על כל זמן הראיון".
המומחים מסכימים שמדובר בשאלה כללית, שגורמת לעיתים למועמדים לקשקש ולדבר על הקריירה שלהם בצורה כללית וגנרית, מעין חזרה בעל פה על קורות החיים. אף שזו שאלה כללית, נסו להימנע מתשובות כלליות מדי. כך למשל קת'לין סטפי, מנכ"לית חברת השמה סיפרה שראיינה מועמדת שענתה לה: "אני מנסה לגלות מה אני באמת רוצה לעשות בחיים, והמשרה שהצעתם תפסה את תשומת הלב שלי". אד מיצן, מייסד חברת השיווק פינגרפיינט מספר על מועמד שפסל עצמו מיד: "אני לא אדם דייקן במיוחד, אז אם אתם מחפשים מישהו שיגיע בדיוק בשמונה בבוקר, בכל יום, אני כנראה לא האדם המתאים למשרה".
כיצד לא לענות על השאלה מדוע אתה מעוניין בתפקיד:
תשובות פסולות לשאלה הזו כוללות מועמדים שהודו שלא הצליחו למצוא בינתיים אף עבודה אחרת והם נואשים, וכאלה שחשפו שאינם יודעים מה בדיוק התפקיד כולל. אנני בונטה, אחראית ההשמה ב-AutoGravity ראיינה מועמד שענה כך: "אחרי שסיימתי את הלימודים יצאתי לטיול תרמילאים ברחבי אירופה לכמה חודשים. אחרי חמישה חודשים ההורים שלי הודיעו שאני חייב למצוא עבודה, ולכן החלטתי לפנות אליכם".
כיצד לא לענות על השאלה מדוע אתה רוצה לעבוד בחברה הזו:
מועמדים רבים נפלו בשאלה הזו כי הודו שהם לא מכירים כל כך את החברה. מועמדים אחרים שהעלו תמרורי אזהרה היו כאלה שניסו להתחמק וענו "אני לא יודע, אולי תספר לי אתה מדוע עליי לעבוד בחברה הזו". מנהלי גיוס ציינו לרעה גם מועמדים שהדגישו את השכר, ההטבות ואת היוקרה המתלווה לחברה כסיבות העיקריות שלהם, אך לא מעבר לכך. קנט אליוט מ-RETS Associates ראיין אדם שאמר שהוא רוצה לעבוד בחברה כי יש בה שולחן פינג פונג, ואילו מנהל גיוס אחר נתקל במועמד שהשיב שאינו בטוח שהוא בכלל מעוניין בתפקיד "כי אני לא יכול להביא את הכלב איתי לעבודה".
כיצד לא לענות על השאלה היכן אתה רואה את עצמך בעוד חמש שנים:
בנושא הזה הדעות חלוקות. בעוד שטאוונדה ג'ונסון, מנכ"לית ונשיאת חברת הייעוץ וההשמה RKL Resources טוענת שהתשובה הגרועה ביותר שקיבלה הייתה "לא חשבתי כל כך רחוק", קאתי סנדרס, ראש מחלקת התוכן והתקשורת ב- Jopwell חושבת שהתשובה הגרועה ביותר ששמעה הייתה מועמד שקיווה עוד חמש "לנהל את החברה הזו או אחת דומה לה". אף שאין בהכרח תשובה גרועה לשאלה הזו, מרבית מנהלי הגיוס מודים שמועמד שמצהיר שמטרתו היא לנהל את החברה גורם להם לפקפק בהתאמתו, ומעורר את החשש שיעזוב תוך שנתיים.
כיצד לא לענות על השאלה מה החולשה הכי גדולה שלך:
ג'ונסון ובונטה נתקלו במועמדים שהודו שיש להם בעיות שליטה בכעסים, תכונה שמהווה דגל אדום עבור מרבית המעסיקים. אך התשובות שבאמת מרגיזות את מנהלי הגיוס הן פירוט נקודות חוזק כחולשות כגון "אני פרפקציוניסט" או "אני עובד קשה מדי". בונטה נזכרת במועמד שענה לה פעם: "החולשה הכי גדולה שלי היא שיש לי יותר מדי נקודות חוזק". מנהלת גיוס אחרת ניהלה ראיון בסקייפ והמועמדת בהתה במסך במשך 30 שניות ואז ענתה "אני לא יודעת, אין לי ממש חולשות".
כיצד לא לענות על השאלה יש לך שאלות עבורי:
כאן יש תמימות דעים. מנהלי הגיוס אחידים בדעתם שהחטא הגדול ביותר בראיון עבודה הוא כשאין למועמד שאלות בסוף הראיון. "לכל אדם צריכות להיות לפחות שתיים שלוש שאלות לאדם שמראיין אותו", מסבירה ג'ונסון. הטענה היא כי היעדר שאלות מתרגמת להיעדר עניין מצד המועמד.