פרשת הכספים הקואליציוניים: כתב אישום נגד פאינה קירשנבאום - השבוע
סגנית שר הפנים לשעבר מטעם "ישראל ביתנו" מואשמת בין השאר בעבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים
בימים הקרובים, ייתכן שאף מחר (יום ג'), יוגשו לבית המשפט המחוזי בתל אביב כתבי אישום בפרשה 242, המכונה גם פרשת הכספים הקואליציוניים או פרשת ישראל ביתנו. כתב אישום יוגשו, בין היתר, נגד סגנית שר הפנים לשעבר פאינה קירשנבאום ובכירים נוספים בשירות המדינה.
- הפרקליטות: כתבי אישום בכפוף לשימוע נגד סטס מיסז'ניקוב ופאינה קירשנבאום על עבירות שחיתות
- הפינות החשוכות שמאפשרות שחיתות בתקציב
- וינשטיין: מניעים פוליטיים בחקירת פרשת השחיתות? "דברי הבל"
מעורבים בפרשה צפויים לעמוד לדין בכתב האישום שיוגשו בימים הקרובים בעבירות שונות של שחיתות. ההחלטה להעמידם לדין התקבלה על ידי היועמ"ש, אביחי מנדלבליט, ופרקליט המדינה, שי ניצן, בהתאם לחוות דעתו של מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, דן אלדד וצוות הפרקליטים שליווה את החקירה.
הפרשה התפוצצה בדצמבר 2014, עם הפיכתה של החקירה לגלויה ומעצרם של עשרות עצורים. במרכז הפרשה החשד לקבלת שוחד של עובדי ציבור בתמורה להעברת תקציבי מדינה. לפני כשנה, הודיעה הפרקליטות כי היא שוקלת להעמיד את המעורבים לדין בכפוף לשימוע. בכתב החשדות שנשלח לחשודים תוארה הפרשה כ"אחת מחקירות השחיתות הציבורית הגדולות שנחשפו בישראל, הן מבחינת מורכבות ותחכום השיטה והמעשים, והן מבחינת היקף הפעילות ומספר המעורבים".
עוד צוין כי הפרשה מכילה מספר רב של פרשות שחיתות שונות שנחשפו במסגרת החקירה "שביניהן קיים חוט מקשר המצביע על שיטה מאורגנת ושיטתית לביצוע העבירות". על פי הפרקליטות, הרעיון המרכזי, "השיטה" העוברת כחוט השני במירב הפרשיות שנחקרו, היא שעבור הקצאת תקציבי מדינה לרשויות ולגורמים שונים, נדרשו הגורמים המתוקצבים לתת שוחד לעובדי ציבור, אנשי מפלגת "ישראל ביתנו", שפעלו להקצאת התקציבים.
הגורמים המתוקצבים, בין אם היו אלה רשויות מקומיות, הרשות למלחמה בסמים, עמותת עזרא, עמותת איילים וגופי ציבור אחרים, נדרשו להקצות סכום שנקבע, בהתייחס לסך התקציב שהועבר אליהם - שיוקצה לצרכים שהגדירו אנשי המפלגה: בין אם היה מדובר ברכישת שירותים עבור פעילות מפלגתית ובין אם היה מדובר בהעסקה, אמיתית או פיקטיבית של מקורבים למפלגה ע"י הרשויות המתוקצבות. חלק מהתקצוב הוקדש למימון נסיעות פרטיות של סגנית השר קירשנבאום ובני משפחתה, וחלק מהתקציב הוקדש למימון רכישת מכשירי חשמל וציוד אלקטרוני, שנקנו ע"י הגוף המתוקצב ונתפסו בביתה של סגנית השר קירשנבאום.
קירשנבאום חשודה בביצוע עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים, הלבנת הון ועבירות מס. היא שימשה בתקופה הרלוונטית בתפקיד סגנית שר הפנים וחברת כנסת מטעם מפלגת ישראל ביתנו. כחלק מתפקידה במפלגת ישראל ביתנו היתה קירשנבאום אחראית על חלוקת "הכספים הקואליציוניים" של המפלגה, עשרות מיליוני שקלים שמקורם בתקציב המדינה, ובתקופה הרלוונטית הוקצו מכוח הסכמים קואליציוניים לשליטת המפלגה.