מפרשת הצוללות ועד הכספים הקואליציוניים: יועצי התקשורת הצליחו לשפר את הקשר בין המשחד למשוחד
יועצי תקשורת חשודים בעבירות של תיווך בשוחד בין גורמים עסקיים לבין עובדי ציבור. בכיר ברשויות האכיפה: "זה לא מקרה, הם מספקים שירותים ערטילאיים ויותר קל לסובב את הכסף דרכם"
בין לא פחות מארבע פרשות שחיתות ומרמה שמטופלות בימים אלה על ידי רשויות האכיפה, עובר חוט מקשר אחד – מעורבותם לכאורה של יועצי תקשורת, יועצים אסטרטגיים או לוביסטים בעבירות של תיווך בשוחד בין גורמים עסקיים לעובדי ציבור בישראל או בחו"ל.
- "יועץ משפטי אינו משרת אמון, הוא שומר סף״
- איילת שקד מציעה: יועץ משפטי ימונה על ידי ועדת איתור
- חודש לאחר הקמתה: ועדת הטייקונים לא מוצאת יועצים
הדוגמה הטרייה ביותר היא פרשת הצוללות וכלי השיט, שבה נעצרו השבוע יועץ התקשורת צחי ליבר והיועץ האסטרטגי נתן מור, המקורבים לדוד שרן ראש המטה של שר האוצר לשעבר יובל שטייניץ, בחשד שעד המדינה מיקי גנור נעזר בהם כדי להעביר לשרן כספי שוחד. לפי החשד, גנור שכר למראית עין את השניים לבצע עבודת ייעוץ תקשורתי ואסטרטגי לתאגיד הגרמני טיסנקרופ, והעביר להם כספים תמורת שירות שכלל לא בוצע. כספים אלה לפי החשד המשיכו מהם לשרן בצורות שונות.
אנשי אמון המקורבים לשני הצדדים
במסגרת פרשה גדולה נוספת שנחקרת בימים אלה על ידי רשויות האכיפה תחת צו איסור פרסום, נבדק חשד דומה לפרשת הצוללות נגד יועץ מוכר. אותו יועץ, כך החשד, נתן במקביל שירותי ייעוץ הן לחברה גדולה והן לעובד ציבור שפעל במסגרת תפקידו מול החברה. כמו בפרשת הצוללות, החשד שנבדק הוא האם החברה לא שכרה את היועץ כדי שישמש מסלול להעברת כספים ממנה לעובד הציבור. כיוון נוסף שנבדק הוא שהייעוץ שניתן לעובד הציבור, מומן בעצם בפועל על ידי החברה.
פרשה נוספת שבה מעורב יועץ אסטרטגי מוכר נוסף היא פרשת השוחד ששולם לכאורה בגינאה בתמורה לזכויות כרייה שבה חשוד איש העסקים בני שטיינמץ. במסגרתה נעצר לאחרונה היועץ האסטרטגי טל זילברשטיין. לפי החשד, זילברשטיין הוציא חשבונית פיקטיבית על שירותי ייעוץ תקשורתי שנתן לשטיינמץ ולשותף נוסף לעסקיו, וזאת כדי לסייע להם להסוות כספים שעברו דרכו והוטמעו בהמשך במנגנון השוחד שפעל בגינאה.
בפרשת הכספים הקואליציוניים נחקר היועץ האסטרטגי רונן משה בחשד שפעל לקדם קבלת כספים עבור עמותות ממשרדים ממשלתיים, בתמורה למתן וקבלת שוחד. המשטרה המליצה להעמידו לדין, והוא זומן לשימוע אולם בפרקליטות טרם החליטו אם להגיש נגדו כתב אישום.
האם יש משהו מובנה במנגנון הייעוץ התקשורתי או האסטרטגי, או בסוג האנשים שפועלים בו, שהופך אותם ליעד מעודף לתיווך בכספים מפוקפקים או הסוואתם? לפי גורם בכיר ברשויות האכיפה בהחלט לא מדובר ביד המקרה. לדברי הגורם, בעבירות מסוג זה השיטה הרווחת היא ש"מסובבים" את הכסף דרך גורם ביניים כדי לטשטש את הקשר הישיר בין המשחד למשוחד, אבל ליועצי תקשורת ואסטרטגיה יש שני יתרונות נוספים ברורים. ראשית, לרוב מדובר באנשי אמון המקורבים מאוד לפקיד הציבור, לאיש העסקים או לשניהם יחד. כשרוצים לבצע עבירות שבצידן עונשים פוטנציאליים של שנות מאסר, בוחרים בדרך כלל כשותף לדבר עבירה אדם בעל קשר אישי שאפשר לסמוך עליו.
סחורה ערטילאית שלא משאירה סימנים
שנית, ואולי חשוב יותר לדברי הגורם, שירותי ייעוץ תקשורת או אסטרטגיה הם שירותים לא כמותיים ולא מדידים ואפילו לעתים ערטילאיים. היועץ אינו מספק סחורה מוחשית שאפשר לוודא אם סופקה בכלל, ואת התמורה שהוא נתן או לא נתן אי אפשר להעריך מבחינה כמותית.
יועץ הוא לא עו"ד או רו"ח למשל שמנהל דו"ח שעות עבודה, או מגיש בקשות ומסמכים לבית המשפט או לרשויות המס שיכולים להצביע על היקף העבודה שסיפק – אם בכלל. לרוב הייעוץ מסתכם בשיחות טלפון או בפגישות.
שאלת השירות שסופק או לא סופק והיקפיו תעמוד מן הסתם במרכז הפרשות שנחקרות.