הפיוס הפלסטיני: סיכוי מחודש לפיתוח שדה הגז בעזה?
במהלך ביקור היסטורי בעזה, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית חשף כי נחתם הסכם מול חברה יוונית לפיתוח שדה הגז מרין – שמכיל לפי הערכות 32 מיליארד מ"ק גז טבעי. פיתוח השדה נדחה בעבר לאחר התנגדות מצד ישראל ועשוי להזרים הון רב לרשות
הסכם הפיוס שהוכרז בין החמאס לבין הפתח שב ומעלה לסדר היום פרויקט כלכלי שעיני הפלסטינים נשואות אליו מזה שנים – שדה הגז שמול חופי רצועת עזה. במהלך ביקורו ההיסטורי בעזה של ראמי חמדאללה, ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, מוקדם יותר החודש, הוא חשף בפגישה עם נציגי הסוחרים ברצועה כי ממשלתו הגיעה להסכם עם חברה יוונית בדבר פיתוח שדה מרין. חמדאללה נמנע מלחשוף את זהותה של החברה היוונית, אך גורמים בסביבתו טוענים כי מדובר בחברה בעלת "פעילות בשוק הישראלי".
- הסכם הפיוס הפלסטיני: הלחץ הכלכלי הכריע את חמאס
- הכלכלה תערער בקרוב את פני המזרח התיכון
- במאגר הפלסטיני שאיש לא מתעניין בו טמון פוטנציאל עצום
הפלסטינים מצפים לקבל מהחברה היוונית בתוך חודשיים תוכנית מפורטת לביצוע פיתוח המאגר. הפלסטינים סבורים כי הפקת הגז מהשדה לא רק שתחסוך להם כספים רבים, אלא תאפשר להם הכנסה משמעותית כתוצאה מיצוא העודפים.
זאפר מלחם, יו"ר רשות האנרגיה של הרשות הפלסטינית, התייחס להצהרת חמדאללה וחשף כי בהסכם הראשוני שנחתם עם החברה היוונית היא זוכה ל־45% מההכנסות שיופקו בשדה לעומת 27.5% לרשות ונתח דומה ל"חברת הקבלנים הבינלאומית" CCC, השותפה בפרויקט. לפי מלחם, שדה הגז בעזה אמור לספק גם את צורכי הגדה המערבית, והוא לא פסל את הרעיון שהגז לשם יגיע מעזה דרך צינורות ישראלים. כמו כן, מלחם ציין כי היעד המועדף לעודפי הגז הוא השוק הירדני.
כמות הגז בשדה מרין מוערכת ב־32 מיליארד מ"ק והוא ממוקם כ־36 ק"מ מחופי הרצועה, בשטח שהפלסטינים טוענים הוא במים הטריטוריאליים השייכים להם. בעקבות גילוי השדה לפני כ־20 שנה נחתם הסכם עם חברת בריטיש גז, שזכתה בזיכיון להפיק את הגז וחלקה בבעלות עמד על 60%. שאר הבעלות התפלגה בין חברת CCC, שמחזיקה 30%, וקרן ההשקעה הפלסטינית (10%). בהמשך הועברו הזכויות לחברת של (Shell), אך בעקבות התנאים הפוליטיים – ובעיקר התנגדות ישראל לפיתוח השדה – החברה הבינלאומית פעלה כדי להיפטר מאחזקותיה ומכרה בסופו של דבר את חלקה לרשות.
מאז שעלה חמאס לשלטון ברצועה לפני כעשור דומה היה כי נושא פיתוח שדה הגז ירד מהפרק, בין השאר בשל המצור הימי שהוטל עליה.
במהלך 2005 הועלתה האפשרות שישראל תרכוש את הגז שיופק מהשדה העזתי, אך ראש הממשלה בזמנו אריאל שרון דחה את הרעיון, מחשש כי כספים אלה יזלגו לפעילות טרור.
הכותב הוא מנהל חברת קונקורד המזה"ת www.concordmena.com