$
בארץ

ראיון כלכליסט

ניסנקורן: "המגעים עם האוצר למציאת פתרון לבני 60-50 נמשכים"

יו"ר ההסתדרות מרוצה מתוכנית הסיעוד הלאומית שרקם יחד עם שר האוצר. הוא לא חושב שהיא מושלמת, אבל מסביר שהוא "אדם פרקטי שמבין את התהליכים. בסופו של דבר ביצענו שינוי דרמטי שמשנע כספים לכיוון חברתי" ומביע ביטחון שיהיו לתוכנית מקורות תקציביים גם בעתיד

אדריאן פילוט וספי קרופסקי 06:4023.11.17

"אני ממשיך במגעים עם משרד האוצר לגבי פתרון עבור בני 60-50 שלא יצלחו את מסכת החיתום בקופות החולים" כך חושף יו''ר ההסתדרות אבי ניסנקורן בראיון מיוחד ל"כלכליסט", בעקבות הצגת תוכנית הסיעוד הלאומית השבוע. לדבריו, "בכל גיל, כל אזרח, ייהנה מביטוח סיעודי, מהורדת הנטל הבירוקרטי ומטיפולי שיניים חינם. לגבי מבוטחי הביטוחים קבוצתיים - אלו שהמצב שלהם הצית את כל הנושא - ישנה קבוצה של כמה אלפים בני 50-60 שלא יוכלו להצטרף לקופות החולים בשל מצבם הבריאותי. אני עדיין פועל מול האוצר כדי למצוא פתרון טוב יותר עבורם".

 

 

 

שיווקו את ביטוחי ה"בלוף" הקבוצתיים האלה במשך שנים. למה נזכרתם להיחלץ לטובת העובדים בדקה ה־90?

"רק השנה הצלחנו לגייס את שרי האוצר והבריאות לטובת הנושא. אתה לא יכול לבטל משהו בלי לייצר תחליף".

 

כלומר ‑ היית מסכים להמשיך עם הביטוחים הקבוצתיים עוד שנה אילולא הפתרון שהוצג השבוע?

"הייתי מסכים. אי אפשר לבטל משהו בלי אלטרנטיבה. זו הייתה הדרישה שלי: אלטרנטיבה".

 

על אף שאתה מסביר לכולם שאתה הובלת את המאבק, בקרב הציבור שר הבריאות יעקב ליצמן הוא זה שמזוהה עם ביטוח סיעודי ממלכתי.

"מאז חתימת ההסכם הקואליציוני אושרו שני תקציבים והסוגיה לא קיבלה התייחסות. זה קיבל התייחסות רק עכשיו. אבל ליצמן בהחלט מוביל דרך ושר האוצר משה כחלון נרתם. אין פה מלחמה של קרדיטים".

 

רק שר הרווחה חיים כץ לא קיבל קרדיט. למה הוא לא הוזמן לחגיגה?

"הייתה טעות משרדית ואני לא אחראי לזימונים. הוא שותף חשוב מאוד".

 

לא התעקשת על העלאת מס בריאות. זה היה מקנה ודאות לביצוע המהלך לטווח ארוך.

"אני אדם מאוד פרקטי ורוצה שדברים יקרו, אני מבין את התהליכים, ראיתי אותם כפי שהם קורים והבנתי שחיתוך אפשר לעשות עכשיו. לבסוף ביצענו שינוי דרמטי שבמסגרתו אנחנו משנעים כ־6 מיליארד שקל לכיוון חברתי. ברור ש־2,000 שקל יותר טוב מ־1,000 שקל, אבל הכי חשוב שזה קורה".

 

האם להסכם הנוכחי יהיו מקורות תקציביים גם בעתיד?

"ההסכם מושתת על שעות סיעוד. הוא לא צמוד מדד או שכר ולכן אני לא מוטרד מעניין המקורות התקציביים. אני עוסק 25 שנה בנושאים הקשורים לתקציב המדינה בכל מיני תפקידים ואני אומר לך שהמדינה יכולה לעמוד בהתחייבויות שלה. לא הייתה רפורמה שלי שהייתה לה השפעה שלילית על המשק והמשק לא עמד בה".

 

מימין: יצחק כהן, יעקב ליצמן, משה כחלון ואבני ניסנקורן, בהכרזה על התוכנית לביטוח סיעודי מימין: יצחק כהן, יעקב ליצמן, משה כחלון ואבני ניסנקורן, בהכרזה על התוכנית לביטוח סיעודי צילום: ישי פורת

 

חשפת היום באתר "כלכליסט" כי לפני שלחצת את ידו של כחלון ביקשת את ברכתם של הועדים הגדולים לתוכנית. איך שכנעת אותם?  "לא היה חבר ועד אחד שהתנגד. הוועדים תמיר נרתמים וגם הפעם נרתמו. המציאות היא שהוועדים רואים את הצורך לשינוי חברתי".

 

אבל מנקודת המבט שלהם הם לא קיבלו מספיק.

"הם קיבלו כמו כולם והשינויים יחולו גם עליהם".

 

זה סוף פסוק?

"אין זבנג וגמרנו. יש פה צעד אחרי צעד. הפתרון הזה הוא פתרון לשלוש שנים. בעוד שלוש שנים נצטרך לבחון שוב את התוספות לקצבאות הסיעוד".

 

אתה מרוצה?

"זה שיפור דרמטי וזה שינוי אחראי שהמדינה יכולה לעמוד בו. זה כמו שתשאל אותי למה לא העלנו את שכר המינימום ב־2,000 שקל. הכיוון הוא מה שחשוב. זיהיתי כי זה החיתוך האפשרי (לסיים את המשא ומתן בהישג, א"פ)"

 

מה הלאה? שר האוצר מכוון להעלאת קצבאות הזקנה. אתה מעורב?

"אם מסתכלים על מה שחשוב, אז אין ספק שצריך להוציא את הקשישים ממעגל העוני. אבל צריך לעשות הכל בשכל ובשיתוף".

 

עד כמה השיח הציבורי והתקשורתי דחף את מקבלי ההחלטות בממשלה?

"הנושא של ביטוח סיעודי מאוד מדאיג את הציבור כי התחום הסיעודי נוגע לכל בית. לכן יש התעניינות ציבורית גדולה ואהדה מצד הציבור. 80% מהציבור תמך במאבק שלנו, כולל בהכרזה על סכסוך העבודהץ ברור שלעיתונות היה משקל מאוד חשוב. לשמחתי, מתחילת המאבק העיתונות סימנה את העובדה שהפתרון צריך להיות פתרון ממלכתי שתקף עבור כל האזרחים, וזאת באמצעות הסטת תקציבים גדולים לטובת הציבור".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x