"הכנ"ר לא יכול לרפא מחדלים בקריצה וחיוך"
בפסק דין נגד זוג חייבים שביקשו לקבל הפטר מחובות ביקר השופט עודד מאור בחריפות את הרפורמה לקיצור הליך פשיטת רגל, שמתעלמת מבעיות של תום לב
שופט המחוזי בתל אביב עודד מאור ביטל באופן חריג הליך פשיטת רגל של זוג חייבים, לאחר שהשניים הואשמו בניצול לרעה של ההליך ובחוסר תום לב, ואף שבקופת פשיטת הרגל הופקד כמעט מלוא החוב. ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת נציגי הכנ"רית סיגל יעקבי, שסברו כי למרות ההתנהלות הבעייתית של החייבים, יש להסכים לסגור להם את התיק, מאחר ששולמו כמעט מלוא חובותיו.
בפסק הדין היוצא דופן בסגנונו יצא השופט נגד הרפורמה לקיצור הליכי פשיטת רגל שקידם הכנ"ר הקודם פרופ' דוד האן, ובמסגרתה מתאפשר לחייב לקבל הפטר מחובות בתוך 18 חודשים מיום הגשת הבקשה לפשיטת רגל. השופט טען נגדה כי היא מביאה ל”שחיקה של חובת תום הלב” והיא תוצר של נכונות הכנ”ר "לרפא מחדלים בקריצה וחיוך".
השופט ציין כי התנהלות השניים בהליך היתה רצופת מחדלים, כגון אי הגשת דו”חות חודשיים ואי עמידה בתשלומים לקופת הנושים, וציין כי פסיקת העליון מנחה אותו לנקוט קו שבוחן היטב את תום הלב של חייבים כתנאי למתן הפטר. הוא תהה על תום לבם של החייבים, ושאל איך ייתכן שחייבים שבמשך תקופה ארוכה נמנעים מהעברת תשלומים לקופת הנושים מוצאים לפתע סכום נכבד ומציעים לשלמו בתשלום אחד כדי לקבל הפטר. “תום הלב הוא עמוד האש שלפני המחנה, תום הלב הוא המצפן. נאבד אותו - והארץ תהיה תוהו ובוהו וחושך על פני תהום”, חתם השופט את דבריו.
“בחלוף השנים, וביתר שאת מאז ספטמבר 2013, עת החיל הכנ”ר את תוכנית ההתייעלות המשרדית על הליכי פשיטת הרגל, סוגיית תום הלב ביצירת החובות נדחקה לשוליים וכמעט לא נדונה על ידי בתי המשפט”, כתב מאור. לדבריו, “עמדתו הרווחת של הכנ”ר היא שניתן לרפא את מחדלי החייב תוך כדי הליך בהסרתם, הא ותו לא”.
השופט קרא להימנע מהנוהג הפסול הזה שמאפשר לחייבים “להסיר מחדלים” באמצעות הגשת דו”חות בדיעבד, לקוניים שאין בהם כל נתון מאומת. “מעבר לכך שהרפורמה מאפשרת לסים הליכי פשיטת רגל בזמן קצר, ושחיקת הדיון בסוגיית תום הלב והצגת עמדה כמעט בלתי מתפשרת בהקשר לצורך בבחינתו, יכולה להסביר גם היא את הנתון של הגידול המשמעותי מאוד במספר הפונים להליך פשיטת הרגל בשנים האחרונות, גם כאלו שיצרו את החובות בסמוך מאוד לכניסתם להליך”.
המקרה שנדון בפניו היה של בני הזוג עמוס וליאורה מסילתי שנקלעו לחובות בסוף 2014, בסכום כולל של כחצי מיליון שקל, ומונה להם כנאמן עו"ד שגיא שוורץ. בני הזוג הגישו בקשות נפרדות להכרזה כפושטי רגל, וב־2017 ביקשו לקבל הפטר מחובות תמורת החזר חובותיהם, למעט כ־80 אלף שקל שכר טרחת נאמן ואגרת השגחה של הכנ”ר, שהיו אמורים להיות מקוזזים מהתמורה לנושים. הכנ"רית סיגל יעקבי הצטרפה לעמדת החייבים ותמכה בהענקת הפטר. הנושים התנגדו לכך, ודרשו לקבל את מלוא החוב כלפיהם. בנק דיסקונט, שהוא אחד הנושים, העלה את סוגיית תום הלב של החייב.
מאור פסק נגד הצעת ההפטר של החייב, והחזיר אותו להוצאה לפועל, שם החייב ישלם את מלוא חובותיו לנושים, כולל תשלומי ריבית והצמדה, שכר טרחת נאמן ואגרת כנ”ר. בנוגע לאישה, קבע כי תינתן לה הזדמנות נוספת לתקן את מחדליה ולהגיש דו”חות, ובעוד שישה חודשים יוחלט אם לתת לה הפטר.