$
בארץ

חוק ההמלצות ישתיק גם חקירות כלכליות

כולם מדברים על המשטרה, אבל נוסח החוק מדבר על "גוף חוקר" ולכן כולל גם את רשות ניירות ערך, רשות המסים ורשות ההגבלים העסקיים

תומר גנון ומשה גורלי 07:5229.11.17

הדיון הציבורי בחוק ההמלצות התמקד בכך שהוא מגביל את עבודת המשטרה, אולם עיון בנוסח החוק חושף כי האיסור שהוא מטיל על פרסום מסקנות של חקירה פלילית חל על כל גוף בעל סמכות חקירה פלילית. גופים אלה כוללים בין השאר את רשות ניירות ערך (ני”ע), רשות המסים, רשות הגבלים עסקיים, השב”כ והממונה על הביטחון במערכת הביטחון (המלמ”ב), שמנהל חקירות בחברות הביטחוניות.

 

 

 

משמעות החוק בנוסחו הנוכחי היא שגם כשרשויות אלה מנהלות חקירות חשובות, בליווי פרקליט או צוות פרקליטים, הן לא יעבירו לפרקליט המדינה או לפרקליט המחוז מכתבי המלצה ביחד עם החומר שהושג בחקירה. במילים אחרות, בדיוק כמו חוקרי המשטרה, גם החוקרים ברשויות האלה לא יוכלו לציין בפני הפרקליטות, בטופס הנלווה לחומרי החקירה, אם לדעתם יש תשתית ראייתית מספקת להעמיד לדין חשוד זה או אחר.

 

 צילום: יובל חן, אוראל כהן

 

בשנים האחרונות מנהלות הרשויות האלה חקירות רחבות היקף, הכוללות לעיתים עשרות חשודים, ומשפיעות על הציבור לא פחות מחקירות המשטרה. אם חוק ההמלצות היה היום בתוקף, רשות ניירות ערך לא היתה רשאית לסכם, למשל, את חקירת פרשת המרמה בבזק, שבה נמצאה לדעתה תשתית ראייתית מספקת להעמדתם לדין של בעל השליטה שאול אלוביץ’, המנכ”לית סטלה הנדלר ומנכ”ל משרד התקשורת שלמה פילבר. זאת משום שהפרשה לוותה כבר בשלב הסמוי שלה בידי מנהלת מחלקת ני”ע בפרקליטות מחוז ת”א (מיסוי וכלכלה), עו”ד יהודית תירוש־גרוס.

 

דוגמה אחרת, שטלטלה בשעתו את שוק ההון, היא הרצת מניות אי.די.בי אחזקות בידי בעל השליטה והיו”ר לשעבר נוחי דנקנר ובנקאי ההשקעות איתי שטרום. את החקירה המקיפה ליווה בזמן אמת צוות פרקליטים ממחלקת ני”ע בפרקליטות, בראשות סגנית מנהלת המחלקה חנה קורין. המלצות הרשות להעמיד את דנקנר ושטרום לדין פורסמו רשמית עוד לפני שהורשעו בבית המשפט המחוזי בתל אביב.

 

 

יו”ר ועדת הפנים דוד אמסלם (מימין) וראש הממשלה בנימין נתניהו יו”ר ועדת הפנים דוד אמסלם (מימין) וראש הממשלה בנימין נתניהו צילום: עמית שאבי

 

 

חקירה מורכבת אחרת שניהלה רשות ני”ע בליווי צוות פרקליטים, ולפי נוסח הצעת החוק אסור היה לחוקרים לסכם אותה, נגעה לפרשת השוחד במיליוני דולרים ששילמה חברת סימנס הגרמנית לבכירים בחברת החשמל, ובהם הדירקטור והשופט לשעבר דן כהן.

 

גם רשות המסים ניהלה בשנים האחרונות חקירות גדולות בליווי צוות פרקליטים מפרקליטות מחוז תל אביב (מיסוי וכלכלה). אחת מהן הייתה החקירה בפרשת בנק UBS, שבה תפסו במס הכנסה רשימה של מאות ישראלים שהחזיקו חשבונות סודיים בשוויץ כדי להתחמק מתשלום מס בארץ. בחקירה זו נחקרו מאות מעורבים, אלא שחוק ההמלצות היה אוסר על מס הכנסה להעביר לפרקליטים שליוו את התיק את המלצתם לגבי כל אחד מהחשודים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x