במגמת ירידה: כמה באמת פרילנסרים מרוויחים?
מחקר חדש מצא ששכר הפרילנסרים בעולם נשחק בשנתיים האחרונות וירד מ-21 דולר לשעה בממוצע ל-19 דולר בלבד. מה המשמעות עבור ישראלים, כמה זמן צריכים בעלי מקצועות שונים כדי להשיג עבודות ומהם התעריפים השונים שהם גובים
שכר הפרילנסרים בעולם נשחק. אם לפני שנתיים השכר הממוצע לשעה של עובדים עצמאיים ברחבי העולם היה 21 דולר לשעה הרי שהיום הוא 19 דולר לשעה בלבד, כך לפי מחקר שערכה חברת ההייטק Payoneer שפיתחה תשתית להעברת תשלומים מקוונים המשמשת פרילנסרים. הסיבה המרכזית לשחיקה בשכר היא התגברות התחרות בעיקר מצד אנשי מקצוע ממדינות מתפתחות.
- עצמאים? כך תוודאו שמשלמים לכם בזמן
- "העובדים בכלכלה השיתופית רוצים להיות פרילנסרים"
- אז כמה באמת מרוויחים ב-Airbnb והאם שווה להישאר שכירים?
התחזיות העולמיות מדברות על כך שעד שנת 2020, בעוד כשנתיים בלבד, 40% מכוח העבודה העולמי יהיה מורכב מעובדים במודל העסקה עצמאי ולא משכירים. בישראל, נכון להיום יש כ-390 אלף עצמאים שמהווים 11% משוק העבודה, כך לפי נתוני הלמ"ס. ההכנסה החציונית ברוטו של עצמאים היא 6,942 שקל בחודש, גבוהה ב-0.8% מזו של שכירים וההכנסה הממוצעה ברוטו היא 10,472 שקל בחודש – גבוהה ב-9.3% מזו של שכירים.
ההכנסה החודשית של פרילנסרים היא פונקציה הן של התעריף שהם גובים לשעת עבודה והן של יכולתם להשיג עבודות חדשות וכמות הזמן שהם צריכים להשקיע בכך.
מרבית הפרילנסרים בעולם (57%) גובים פחות מ-15 דולר לשעה כאשר המינימום שגובים הוא 3 דולר לשעה. 14% מהפרילנסרים גובים 30 דולר לשעה כאשר השיא הוא 100 דולר לשעה, כך לפי המחקר של Payoneer.
"בעולם הפרילנסרים יש הרבה היצע במדינות כמו הודו, פקיסטן, הפיליפינים – ואלה שווקים שגדלים בקצב מהיר. לכן, לעסקים במדינות מפותחות, למשל סטארטאפ ישראלי, במקום לשכור אנשים מקומיים שיצטרפו לעסק, הם יכולים ללכת למרקטפלייס כמו Fiverr או Upwork ולמצוא אנשים שיש לכם את הכישורים המתאימים והשירותים שלהם זולים יותר", אומר ג'וני סטיל, סמנכ"ל השיווק ב-Payoneer.
בחלוקה גיאוגרפית לפי המחקר 35.4% מהפרילנסרים עובדים מאירופה, 28% עובדים מאסיה, אמריקה לטינית 21.2% , אפריקה 10.1%, צפון אמריקה 4.1% והמזרח התיכון 1%. המחקר כלל יותר מ-20 אלף אנשים, לקוחות של Payoneer שהרבה מהם נמצאים במדינות כמו הודו או פקיסטן ופחות בארה"ב. באופן טבעי הלקוחות שזקוקים לשירותי תשלומים מול מדינות אחרות הם אינם אנשים המספקים שירותים בתוך מדינתם. פרילנסרים רבים בארה"ב מציעים את שירותיהם רק בגבולות המדינה.
לדברי סטיל, "כמות ספקי השירותים הגלובליים גדלה בהתמדה והתחרות שוחקת את התמורה. רק בארה"ב שליש מבעלי העסקים העצמאיים מציעים שרותי פרילנס. בהודו פועלים 15 מיליון פרילנסרים ועוד רבים מצטרפים משווקים מתפתחים בהם רמת המחייה זולה יותר ומאפשרת להציע תמחור תחרותי למערב ולשווקים מפותחים."
כמובן שהשכר של פרילנסרים תלוי מאוד בתחום השירותים או המוצרים שהם מציעים. בתחומים שונים נהוגים תעריפים שונים: מתכנתים נוהגים לגבות בממוצע 21 דולר לשעה, מעצבים גרפיים 20 דולר, אנשים שעוסקים בכתיבה ותרגום – 16 דולר, אנשי שיווק ומכירות 18 דולר בממוצע, מהנדסי חומרה וייצור 21 דולר, אנשי מקצוע בתחום הפיננסים והניהול גובים 19 דולר לשעה בממוצע, מומחים בתחומי המשפט השונים – 28 דולר ואנשי אדמיניסטרציה ושירות לקוחות – 11 דולר.
אמנם תחום המשפטים הוא הרווחי ביותר לשעה אך קשה יותר להשיג בו עבודות חדשות. 33% מהמשפטנים מבלים יותר משבע שעות בשבוע בהשגת עבודות חדשות, ורק 27% משקיעים פחות משעתיים במשימה של השגת פרויקטים חדשים. לאנשי התוכנה וה-IT קל יותר למצוא עבודה מכיוון שיש ביקוש רב יותר לשירותיהם. מרביתם (54%) משקיעים פחות משעתיים בשבוע במציאת עבודות חדשות.