נאמני מגה בשירות נחום ביתן
התגייסות הנאמנים לטובת ביתן לאורך כל הדרך נבעה מרצונם להיפטר במהירות מהרשת המפסידה
ההסכם המוזר שהנאמנים חתמו מול רבוע נדל"ן מעניק לבעל הבית החדש של מגה נחום ביתן הסכמי שכירות משופרים ל־15 שנה על חשבון זכויות התביעה של הנושים. זו אינה הפעם הראשונה שבה הנאמנים נרתמים לסייע לביתן.
- נחום ביתן יורד להגנה: "בשנה הקרובה נראה את האור במגה"
- חגיגת שכר הטרחה: הזדמנות לבלימת ההשתוללות
- שכר נאמני מגה: השופט שם גבול לחזירות
הבעלים של רשות יינות ביתן קיבל מהנאמנים סיוע עוד לפני שהשלים את רכישת מגה, בתקופה שבה התמודד מול רמי לוי ומוטי בן־משה. השניים הציעו להעלות את התמורה, אך הנאמנים התנגדו בתוקף ונאבקו בשני המציעים ולבסוף הכריעו את הכף לטובת ביתן.
כיום, לאחר ש"כלכליסט" חשף דו"ח כספי של מגה שמראה כי בתקופת הקפאת ההליכים הצטברו הפסדים של 146 מיליון שקל, אפשר להעריך בזהירות כי ההתעקשות של הנאמנים על ביתן נבעה מהצורך שלהם להיפטר ממגה במהירות האפשרית.
מכירת מגה לרמי לוי דרשה מהלכים מורכבים וארוכים מול רשות ההגבלים העסקיים. כך גם לגבי בן־משה, שהתמודד על רכישת החברה־האם רבוע כחול. כל משיכת זמן כזאת משמעה עוד הפסדים לרשת.
בספטמבר 2016, כמה חודשים אחרי שביתן רכש את מגה, הנאמנים ביקשו מבית המשפט אישור להוציא 100 מיליון שקל מקופת מגה עבור הקמת מרכז לוגיסטי.
המהלך הוסתר מהנושים. המהלך דרש את אישור בית המשפט והנושים, שכן ביתן עדיין לא העבירה את מלוא התשלומים עבור הרשת - ומגה משמשת כבטוחה לעסקה.
גם אז טענו הנאמנים כי הנושים הם המרוויחים מההסכם, משום שביתן התחייב לשלם לקופת הנושים עוד 40 מיליון שקל תמורת המהלך. הנושים עצמם לא קיבלו כל זכות להשמיע את דעתם, שכן הבקשה הוגשה תחת חיסיון ואושרה תחת חיסיון ואיסור פרסום. כשארגוני החקלאים נחשפו אליה לראשונה, למשל, הם טענו כי היא מזיקה להם וכי מדובר בשינוי תנאי עסקת הרכישה והסדר הנושים וכי העסקה מגבירה את הסיכונים של עסקת ביתן ופוגעת באיתנות הפיננסית של מגה.
המרוויחה הגדולה מההסכם היתה יינות ביתן. 50 מיליון שקל מתוך הסכום להקמת המרכז הלוגיסטי הוצאו מקופת מגה חודשים ארוכים לפני שהמרכז הוקם בפועל. עד היום לא ברור לאיזו מטרה בדיוק שימש הסכום.
כעת מתברר שגם הסכם הפשרה מול רבוע נדל"ן פעל לטובת ביתן.במסגרת ההסכם לרכישת מגה הנאמנים התחייבו בפני ביתן שיקבל הנחה של 9% בדמי השכירות למשך שנתיים. הארכת ההסכמים ל־15 שנה היא בעלת משמעות כלכלית נכבדת, אולם לא ניתן לדעת כמה כסף בדיוק יקבל ביתן בזכות הסכמים אלו מאחר שהנאמנים, כדרכם, לא הגישו לבית המשפט את הנספחים להסכם שבהם מפורטים דמי השכירות. לטענתם, מדובר ב"פרטים מסחריים בעלי רגישות עסקית".
בימים אלו ממש, כפי שנחשף ב"כלכליסט", נאמני מגה מנסים לסייע לביתן לאתר מקור מימון בהיקף של 250 מיליון שקל שיאפשר להקדים תשלומים לנושים ולהתנתק מהנאמנים.
עם כל מקרה נוסף שנחשף, מצטיירת תמונה שלפיה הנאמנים עושים כל שביכולתם כדי לסייע לביתן, לרבות סיוע בתחומים שאינם קשורים לעבודתם, כמו התחום המסחרי. התחושה היא כי הנאמנים, הגורמים המכירים טוב מכולם את מצבה של הרשת ואת הסיכוי האמיתי להבריא אותה, עושים כל שביכולתם כדי לסייע ליינות ביתן להצליח להתקיים, לעמוד בתשלומים לנושים ולא להגיע שוב, חלילה, למצב של חדלות פירעון. האינטרסים הללו טובים, נכונים ומוצדקים, אך כשהם מושגים על גב הנושים ועל חשבונם, הם מעוררים תהיות ותחושות לא נוחות.