פרסום ראשון
פרשת שטיינמץ: עד מפתח ייחקר בדרום אפריקה
חוקרי המשטרה יטוסו לדרום אפריקה לגבות עדות מאיש העסקים אבי לב רן, שעל פי החשד סייע למיליארדר הישראלי להעביר תשלומי שוחד לפקידי ממשל בגינאה באמצעות חברת קש. שותפו הישראלי של לב רן, מיכאל נוי, נחקר לאחרונה בצרפת
פרשת השוחד בחברת הכרייה BSGR שבשליטת המיליארדר בני שטיינמץ: חוקרי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) יטוסו לדרום אפריקה לחקור את איש העסקים אבי (אברהם) לב רן.
- פרשת השוחד בגינאה: המשטרה חקרה שותף לשעבר של שטיינמץ בצרפת
- פרשת שטיינמץ: המשטרה איתרה בדרום אפריקה חשוד מרכזי שנמלט מישראל
- כעבור שנה של חקירה: הוסרו ההגבלות על המיליארדר בני שטיינמץ
לטענת המשטרה, לב רן הוא אחד החשודים המרכזיים בפרשה, והוא נמלט מישראל עם פתיחתה לפני יותר משנה. הוא סירב לטענת המשטרה לשוב לישראל לצורך החקירה, גם לאחר שהוקפאו נכסים אישיים שלו בארץ. הפרקליטות הגישה לרשויות בדרום אפריקה בקשה לחיקור דין. בשלב זה סוכם שהוא יתושאל בדרום אפריקה כעד בלבד ולא ייחקר באזהרה.
במסגרת החקירה הבינלאומית שמתנהלת נגד שטיינמץ, הוא חשוד בהעברת תשלומי שוחד בהיקף של כ־30 מיליון דולר לנשיא גינאה לשעבר לנסנה קונטה וכן לאשתו ממאדי טורה, בשנים 2012-2008. זאת בתמורה לכך שיקדמו את האינטרסים העסקיים של חברת הכרייה BSGR שבשליטתו. לפי החשד, בתמורה לתשלומי השוחד השניים סייעו לשטיינמץ לזכות ברישיון כרייה של עפרת ברזל במכרה הגדול במדינה - סימנדאו.
לב רן ואיש עסקים ישראלי נוסף, מיכאל נוי, היו בעלי מניות בחברה בשם פנטלר (Pentler) שבה השתמשה על פי החשד חברת הכרייה של שטיינמץ כצינור להעברת תשלומי שוחד לפקידי ממשל בגינאה. החברה הייתה חתומה על חוזה ייעוץ בגינאה מול BSGR של שטיינמץ, אולם על פי החשד היה מדובר רק בכסות להעברת כספי שוחד לבכירים בשלטון. צוות של חוקרי יאח"ה ופרקליטים המלווים את חקירת הפרשה מפרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), טס לאחרונה לצרפת כדי לחקור את נוי, המיוצג על ידי עוה"ד קובי ואורי גולדמן, בחשד לתיווך בשוחד.
פנטלר קיבלה מ-BSGR כ-18% ממניותיה בשנת 2006. כעבור שנתיים BSGR רכשה ממנה את המניות חזרה תמורת כ-22 מיליון דולר. על פי החשד העסקה הסיבובית הייתה לצורך הסוואת הכספים שרובם המשיכו מפנטלר לגורמים בשלטון בגינאה. טענה שנוי, לב רן ושטיינמץ מכחישים. נוי (66) התראיין ב-2013 ל"ידיעות אחרונות" לגבי החשדות שהתעוררו אז במסגרת החקירה שניהל ה-FBI נגד סילינס. "בסיפור הזה 99.9% זה שטויות", הוא טען.
שותף נוסף בפנטלר היה איש עסקים צרפתי בשם פטריק סילינס (CILINS). סילינס הורשע ב-2014 בארה"ב במסגרת הסדר טיעון בניסיון לשבש חקירה של FBI לגבי תשלומי השוחד בגינאה, לאחר שהוקלט בחשאי על ידי אשת הנשיא לשעבר כשהוא מבקש ממנה להשמיד מסמכים.
ב-FBI טענו שבצירוף מקרים מעניין, נוי עלה על ספינת תענוגות (קרוז) מארה"ב לאירופה יומיים לאחר שנעצר סילינס. שותפו לב רן, טענו ב-FBI, עלה במקביל על טיסה לאירופה. נוי ולב רן טענו אז שעזיבתם את ארה"ב תוכננה כשלושה שבועות וחצי לפני מעצרו של סילינס.
דוברו של שטיינמץ מסר בעבר: "מדובר בפרשה ישנה שכבר נחקרת 4 שנים ומקורה בקונספירציה שמטרתה להפקיע את זכויותיה של bsgr שלא כדין תוך ניסיון לפגוע בשמו הטוב של שטיינמץ.כל הקונספירציה מבוססת על תשתית ראייתית לקויה ועדות שקר שהוליכו את ממשלת גינאה שולל וכתוצאה מכך גם את רשויות החקירה בשוויץ ובישראל. אנו משוכנעים שהאמת תצא לאור וייחשפו הגורמים שעומדים מאחורי עלילת השווא ובראשם ג'ורג' סורוס. Bsgr מנהלת בוררות בינלאומית כנגד ממשלת גינאה במטרה לקבל את זכויותיה חזרה".