פרשנות
עסקים כרגיל, דיל או נבצרות: האופציות שעומדות בפני נתניהו
הסכם עד המדינה שנחתם עם פילבר נחשב כשובר שוויון, כזה שמפיל את חומת ההפרדה בין שר התקשורת נתניהו למנכ"ל משרדו וקושר לכאורה את נתניהו לצד בעסקת שוחד מובהקת
- פילבר יעיד: נתניהו ניסה לתמרן אותי על מנת לקדם את האינטרסים של בזק ואלוביץ'
- כך סייע פילבר לבזק בתוך משרד התקשורת
- הטבעת סביב רה"מ מתהדקת: שלמה פילבר חתם על הסכם עד מדינה
1. עסקים כרגיל
נתניהו ממשיך כראש ממשלה ופרקליטיו נערכים לעוד משימה משפטית – להתמודד עם עדות פילבר. ביחד עם הלקוח הם ישחזרו את השיחות, ההנחיות, המהלכים, המדיניות כדי להסביר שרגולציית בזק היא לגיטימית ונתניהו מעולם לא הורה לפילבר להיטיב עמה. פילבר יטען שכן הנחה, נתניהו יטען שפילבר משקר ויקווה ליהנות מהחשד הטבעי והצודק שנדבק בעדי מדינה שלא יבחלו בדבר כדי להציל את עורם. בעניין זה נערכו הקבלות בין פילבר לשולה זקן, העוזרת הנאמנה ש"בגדה" והסגירה את אהוד אולמרט לאחר שהבינה שהיא צפוייה לשנות מאסר ארוכות. ההקבלה הרלבנטית יותר לטעמי היא עם עד המדינה המנוח מפרשת הולילנד שמואל דכנר. דכנר היה מחולל השחיתות עבור היזם הלל צ'רני, בדיוק כמו שפילבר הוא מחולל השחיתות עבור נתניהו. לפילבר יש יתרון אמינות מסויים על דכנר בגלל שלא גרף לכיסו כספים.
2. התפטרות תמורת סגירת התיקים
כמות התיקים שנופלת על ראשו של נתניהו מתחילה להצטבר למאסה קריטית. למאסה הזו משמעות משפטית – הסיכוי להיחלץ מפרשה אחת או שתיים עוד איכשהו סביר, אבל ככל שהכמות גדלה, הסיכוי פוחת. בסיבוב הראשון של אהוד אולמרט בירושלים הוא הואשם בארבע פרשות והורשע באחת – מרכז ההשקעות. בהולילנד הוא הורשע בשלוש פרשות שוחד, סיים בשתי הרשעות אצל רוזן ובאחת בעליון שזיכה אותו מהשוחד מיוסי אולמרט. בהמשך הורשע גם במעטפות טלנסקי, הודות להקלטות שולה שלא היו בסיבוב הראשון בירושלים. המסקנה ברורה – הכמות עושה איכות וגם סיכוי גבוה להרשעה. אותו היגיון חל גם על כמות התיקים שמצטברת אצל מנדלבליט. משהו בסוף יגיע לבית המשפט.
אם נתניהו יעשה את החשבון הזה ייתכן ויחליט למנוע מעצמו את מסע הייסורים הזה באמצעות עיסקה של התפטרות תמורת מחילה גורפת? לטעמי הוא איחר את המועד. גם אם מנדלבליט ייעתר, לא בטוח שבג"ץ יאשר. כמו בבג"ץ הבנקאים המפורסם שבו כפה בית המשפט על היועץ המשפטי להגיש כתב אישום. הנימוק אז, וזה חזק שבעתיים היום – העניין הציבורי. ליועץ סמכות לסגור תיק שהראיות בו מצדיקות הגשת כתב אישום אם מצא שאין עניין ציבורי בהעמדה לדין. אין סיכוי שבג"ץ יקבל את הנימוק הזה, ספק גם אם מנדלבליט יכול כעת לתת לנתניהו את הפטור הזה. אצל הנשיא קצב עלה ההסבר שמוטב למנוע מהמדינה את הבושה ממשפט אונס נגד מי שמגלם את "סמל המדינה". אז נכון שגם ראש ממשלה הוא סמל שגרירתו לספסל הנאשמים תבייש אותה, אבל גם תגרום לגאווה בכינון שלטון החוק והשוויון בפניו.
3. נבצרות
חוק יסוד הממשלה קובע: "נבצר מראש הממשלה זמנית למלא את תפקידו, ימלא את מקומו ממלא מקום ראש הממשלה". החוק לא קובע את עילות הנבצרות. בהיסטוריה הקונסטיטוציונית שלנו נרשמו שני מקרי נבצרות בולטים. בגלל חשדות למעורבותו בעבירות מין ביקש פעמיים נשיא המדינה משה קצב מוועדת הכנסת לאשר את נבצרותו, ובקשתו אושרה. השני, ראש הממשלה אריאל שרון שהוגדר כמי שנבצר ממנו זמנית למלא את תפקידו לאחר שאושפז בבית החולים הדסה עין-כרם בירושלים. אהוד אולמרט מילא את מקומו. נכון שנתניהו יכול לצאת לנבצרות, אבל בהעדר פירוט בחוק של עילות הנבצרות, אין ליועץ המשפטי סמכות לכפות עליו את היציאה הזו. נתניהו יכול להתנדב לצאת, אבל אין זו דרכו להתנדב. השאלה המעניינת היא שלב הגשת האישום. תקדימי בג"ץ בעניין דרעי ופנחסי מחייבים פיטורי שרים בעת הגשת כתב אישום. אבל הדרך המשפטית לכך עוברת בצו לראש הממשלה לפטר בגלל שלא סביר ששר יכהן כשכתב אישום מוגש נגדו. אין אפשרות דומה לצוות על ראש הממשלה "לפטר" את עצמו.
אולמרט הופל בידי שותפיו הקואליציוניים לאחר עדותו המוקדמת של טלנסקי שחשפה את גודל מעטפות הכסף. האם פילבר יהיה הטלנסקי של נתניהו? לעת עתה שותפיו הקואליציוניים של נתניהו מוכנים לסבול את הסירחון, כל עוד מדובר בחקירות ולא בכתב אישום.