לראשונה: קנסות מנהליים של מאות אלפי שקלים על עבירות בנייה
ועדת הפנים תתבקש לאשר ביום שני תקנות שיאפשרו להטיל קנסות שינועו בין 8,000 שקל ל־360 אלף שקל על עבירות בנייה. כיום 97% מצווי ההריסה המנהליים מוצאים לישובים ערבים. המתנגדים: לא ליישם את הרפורמה ביישובים שבהם לא מונפקים היתרי בנייה
ועדת הפנים של הכנסת תדון ביום שני הבא בתקנות שיאפשרו קנסות מנהליים גבוהים על עבירות בנייה. הקנסות על חלק מהעבירות יגיעו ל־360 אלף שקל והתוספת לקנס בעבירות מתמשכות על כל יום בה נמשכת העבירה, תגיע עד 1,500 שקל. זאת במטרה לקצר את זמני האכיפה וליצור הרתעה כלכלית נגד עברייני בניה.
- מיום ראשון: מפקחי הבנייה ברשויות המקומיות לא יאפשרו להוציא טופס 4
- עיריית נצרת עילית הותקפה על ידי סייבר, ונמנעה הגשת תביעות על עבירות בנייה
- משרד המשפטים מחמיר את האכיפה והקנסות על עבירות בנייה: כשהפקח ישאיר דו"ח של חצי מיליון שקל על החלון
ב־2015 מינה היועץ המשפטי לממשלה יהודה ויינשטיין צוות בראשות המשנה ליועמ"ש למשפט כלכלי ארז קמיניץ, לבחינת ההתמודדות עם עבירות תכנון ובנייה ופלישת למקרקעין ציבוריים. בינואר 2016 הגיש הצוות את מסקנותיו, שאחת מהן היתה לבחון אפשרות של הטלת קנסות מנהליים במקום ההליך הפלילי המסורבל של הוצאת צווי הריסה.
באפריל 2017 קיבלה הכנסת את תיקון 116 לחוק התכנון והבנייה, שעיגן רבות מהמלצות צוות קמיניץ, ובין היתר הסמיך תובעים של ועדות התכנון והבנייה להטיל קנסות מנהליים. כדי ליישם את החוק, צריכה ועדת הפנים של הכנסת לאשר תקנות הקובעות את גובהם. שרת המשפטים איילת שקד מהבית היהודי הגישה לוועדה את הצעת התקנות, הקובעת קנסות מדורגים על פי גודל המבנה הבלתי חוקי.
הקנסות מתחילים ב־8,000 שקל לחריגת בנייה בשטח של 4 מ"ר ומגיעים עד 360 אלף שקל לחריגת בנייה בשטח של 180 מ"ר. הקנסות על עבירות של שימוש בלתי חוקי מתמשך נעים בין 750 ל־1,500 שקל ליום, ונחשבים לגבוהים מאוד במדרג העבירות המנהליות.
רפורמת קמיניץ נהנית מתמיכה מאוד רחבה בקואליציה, שכוללת את משרד ראש הממשלה, האוצר, המשפטים והפנים, מה שמחזק את סיכוייה לעבור. זאת, בין היתר, במטרה ליצור אמצעי יעיל לאכיפה נגד עבירות בנייה בקרב מגזרי המיעוטים. כמעט 100% מצווי ההריסה המנהליים מוצאים במגזר זה בשל היעדר תוכניות מסודרות שמאפשרות בנייה כחוק.
השרה שקד טוענת ש"יש בתקנות אלו מהפכה של ממש באכיפת דיני התכנון והבנייה ומיגור העבירות בתחום זה". יו"ר ועדת הפנים של הכנסת ח"כ יואב קיש מהליכוד אמר ש"מדובר בתהליך חשוב וצריך להשלים את הרפורמה שהחלה בחקיקה".
ההתנגדות לתקנות צפויה להגיע בעיקר מכיוון חברי הכנסת הערבים והדרוזים. ח"כ סאלח סעד מהמחנה הציוני אמר ש"העבירות הרבות ביישובי המיעוטים נובעות מכך שאי אפשר להוציא בהם היתרי בניה, וצריך להקפיא לשנתיים כל אכיפה בישובים שאין בהם תוכנית מתאר".