נגידת בנק ישראל: מערכת החינוך לא מייצרת אנשים שמוכנים לשוק העבודה
פלוג אמרה בסקירה בוועדת הכספים כי הפריון אינו גדל מספיק משום שהמיומנויות של האוכלוסייה בישראל לא מספקות. בנושא הנדל"ן אמרה: "יש התחלה של ירידה במחירי הדירות, ואם המאמצים של הגדלת ההיצע יניבו פירות, נראה לה גם המשך"
"אחד האתגרים הגדולים של המשק הישראלי זה הפריון שמגביל את הצמיחה והעלייה ברמת החיים לאורך זמן, אנחנו לא סוגרים את הפער מול המדינות האחרות." כך אמרה היום (ד') נגידת בנק ישראל בסקירה שהציגה בפני ועדת הכספים. פלוג התייחסה לשלושה גורמים המביאים לכך שהפריון אינו גדל בקצב מספק. לדבריה, "המיומנויות של האוכלוסייה בישראל לא מספקות: המיומנות המילוליות, הכמותיות והתפקוד בסביבה הדיגיטלית, לפי כל המבחנים הבינלאומיים. תחום נוסף זה התשתיות, מלאי ההון הציבורי - צריך להשקיע הרבה יותר, בעיקר בתחבורה. בכל השוואה בינלאומית זה עולה. הנושא השלישי הוא הבירוקרטיה ועודף הבירוקרטיה שמשתקפת גם במדדים הבינלאומיים. יש הרעה במדדים".
- הלמ"ס: הגידול במספר שעות הלימוד בתשע"ח – נמוך בהרבה מהממוצע
- ללא לימודי ליבה: בוגרי ישיבות יקבלו אישור על 12 שנות לימוד ממשרד החינוך
- תל אביב ובני ברק: שיאניות הירידה במחירי הדיור
פלוג הוסיפה כי "הנושא המרכזי הוא ההון האנושי. מבחינת שנות לימוד אנחנו בסדר יחסית, משם אין פוטנציאל לשיפור נוסף, פה המכללות עשו שינוי משמעותי, אלא ברמת המיומנות" לדבריה, המיומנויות נמוכות ביחס למדינות ה-OECD מערכת החינוך לא מייצרת אנשים שמוכנים לשוק העבודה".
עוד הוסיפה כי "הפערים בין הקבוצות גדולים, בעיקר בתפקוד בסביבה דיגיטלית. גם ברמה הממוצעת וגם בפערים שגדלים בין קבוצות, וזה אומר שצריך להשקיע יותר. אחת הסיבות לפערים ברמת ההישגים הלימודיים היא פערים מאד גדולים ברמה של המורים. רואים פערים בין האיזורים החזקים לאיזורים החלשים. הפער יותר קטן בקרב מורים צעירים. נעשה מאמץ לשפר את איכות המורים בשנים האחרונות, אך יש עוד הרבה מה לעשות".
פלוג המליצה לממשלה לקדם "מתן תמריצים למורים טובים להגיע לפריפריה ותוספת שעות לימוד לתלמידים מרקע חלש, כלומר העדפה מתקנת בחינוך".
לדברי הנגידה, "בחודשים האחרונים רואים לא רק התמתנות אלא גם ירידת מחירים בשוק הדיור. אני חושבת שמה שאנחנו רואים זה התחלה של ירידת מחירים שאם המאמצים של הגדלת ההיצע יניבו פירות, נראה לה גם המשך".
על כך השיב ח"כ מיקי זהר כי "מחירי הדירות ירדו, הרבה יותר בפריפריה מאשר באזור המרכז. באזור המרכז המחירים עדיין לא ירדו, בפריפריה הם ירדו בצורה משמעותית. יכול להיות שהמצב באזור המרכז מטעה, ברור ששם המחירים לא ירדו כי שם יש פחות בנייה. אני רואה את זה בשטח".
על האינפלציה אמרה הנגידה כי לאור הציפיות לאינפלציה עתידית בתוך היעד של בנק ישראל (בין 1%-3%), "הציבור מאמין במשטר של יעד האינפלציה ומבין שמה שמוריד אותה בשנים האחרונות זה בעיקר סיבות זמניות ביניהן ייסוף השקל, הפחתות מחירים יזומות והתגברות התחרות בין היתר בעקבות הרכישות באינטרנט שלוחצות את המחירים כלפי מטה וזה כמובן ירידות חיוביות. זה לא משקף חולשה של המשק, אלא ירידות מחירים חיוביות".
במהלך הדיון אותת יו"ר ועדת הכספים משה גפני לנגידה כי הוא צפוי לפתוח במאבק בקרוב ואמר כי "אני לא מתכוון שבמשמרת שלי נכים לא יוכלו לקבל משכנתא, לא יהיה מצב כזה. דיברתי עם חדוה בר ומנכ"ל בנק הפועלם, בשבועיים הקרובים זה הולך להחריף. תערכו לעניין. זו בושה לחברה. השבוע קיבלתי מכתב על אדם חולה שלא מקבל משכנתא".
בדיון עלה גם הגידול בהוצאות תקציב הבנק בעקבות השיפוצים המתקיימים בו זה תקופה ארוכה, שכעת צפויים להסתכם בכ-434 מיליון שקל. על כך אמר חזי כאלו, מנכ"ל בנק ישראל: "הבנק מסווג ב'טופ' של המיגון, המחייב אותו מפני תרחיש של פגיעה ישירה, באויבנו יש אמצעים לפגיעה מדויקת. זה הביא לגידול משמעותי".