נחשף בכלכליסט
כחלון חתם על צו שיוזיל את התרופות עד 20%
הרפורמה שנחשפה בכלכליסט תפחית את מחירי חלק מהתרופות שבסל, בשל שינוי בשיטת החישוב של מחירון התרופות. היא צפויה לחסוך למדינה בין 150 ל-200 מיליון שקל בשנה
מחירון התרופות שמגבשת המדינה בכל שנה משמש כנקודת פתיחה במגעים שהיא מנהלת עם חברות התרופות. המדינה רוכשת את התרופות לקופות החולים במרוכז, מה שהופך אותה לקניין חזק שמסוגל להציב תנאים לחברות התרופות. במגעים שוועדות המשנה של ועדת הסל מנהלות עם היצרנים במהלך השנה, המחירים לעתים יורדים עוד יותר.
- מחירון התרופות החדש יביא להוזלות של עד 20% לחולים
- שישה חודשים לקאר שולץ בטבע: פיטורים, סגירת מפעלים וקפיצה של 34% במניה
- הבטיחו הוזלה ברכבת? חלק מהתעריפים דווקא התייקרו
השיטה לקביעת מחירון התרופות שאומצה בישראל ב־2001 מבוססת על מודל המכונה "המודל ההולנדי", שכן הוא נסמך בחלקו על המחירים בהולנד. לפי שיטה זו, משרד הבריאות קובע את מחירה של כל תרופה בישראל לפי המחיר הנמוך מבין שניים: מחירה בהולנד; או מחירה הממוצע ב־4 מדינות אירופיות (בלגיה, ספרד, הונגריה וצרפת).
השר כחלון מסר עם החתימה על הצו כי "מהלך זה, מהווה חלק משורת צעדים שקידמנו בשלוש השנים האחרונות לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית בישראל. בין צעדים אלה ניתן לציין תוספות תקציביות חסרות תקדים והכנסת שירותים חדשים כגון טיפולי שיניים לנוער וקשישים, הגדלת סל התרופות בסכום הגבוה ביותר אי פעם, תנופת פיתוח בבתי החולים ותקציבים משמעותיים לקיצור תורים. נמשיך לחזק את מערכת הבריאות הציבורית בישראל ולפעול למען ציבור החולים".
אנשי המקצוע במשרד הבריאות מסבירים ששיטה זו מעבירה את מרכז הכובד מהיצרן לצרכן, בכך שהיא קובעת מראש מחיר סביר ונורמטיבי לתרופות, על סמך המחירים הנהוגים במדינות דומות לישראל (בהתאם לנתוני התוצר, מבנה מערכת הבריאות, מאפייני האוכלוסייה והקרבה גיאוגרפית לישראל). מי שכמובן צפויות להתנגד למהלך הן חברות התרופות, שהמחירים המוזלים שהמדינה תדרוש מהן יגרעו מהכנסותיהן.