$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

מאיר שמיר יקים תחנת כוח בקיבוץ גבעת השלושה

בעל השליטה במבטח שמיר מנהל מגעים מתקדמים עם הקיבוץ להקמת תחנת הכוח על אדמותיו ב־450 מיליון דולר. לפי אחת האפשרויות, הבעלות על המתקן תתחלק בין שמיר לבין הקיבוץ, שחבריו אישרו את בנייתו

גולן חזני 06:5220.06.18

מבטח שמיר מנהלת מגעים מתקדמים לכניסה לתחום תחנות הכוח. ל"כלכליסט" נודע כי מאיר שמיר, בעל השליטה במבטח שמיר, במגעים עם קיבוץ גבעת השלושה להקים תחנת כוח על אדמות הקיבוץ בהשקעה של כ־450 מיליון דולר.

 

ההספק הצפוי של התחנה החדשה הוא 450 מגה־ואט. מדובר בתחנה גדולה שתהיה דומה בהיקפה לזו שהוקמה בבאר טוביה. צפויה אמורה להיות בהספק של 200 מגה־ואט לפחות, עם אפשרות להרחבה ל־450 מגה־ואט, מה שיכפיל את היקף ההשקעה בהקמה.עוד נודע כי לפי ההסכם, שמיר אמור לממן את מלוא ההון העצמי הנדרש לבנייה, כ־90 מיליון דולר, וכי הבעלות על המתקן תתחלק בינו לבין הקיבוץ, כשגם חזי קוגלר, מנכ"ל משרד התשתיות לשעבר, עשוי להיות שותף לעסקה. אפשרות אחרת שנבחנת היא ששמיר ומשקיעים נוספים יחזיקו במלוא מניות התחנה וישלמו דמי שכירות לקיבוץ.

  

 

חברי קיבוץ גבעת השלושה אישרו לפני כשבועיים את בניית התחנה ברוב של 156 קולות מול 28 מתנגדים. וקול פסול אחד, מתוך 313 חברי הקיבוץ, את בניית התחנה. אבל גם בניית התחנה הזו לא צפויה לעבור בשקט. תושבים של היישוב הסמוך ראש העין ותושבים ממושבי הסביבה מוחים נגד בנייתה וקיימו הפגנות בשער הקיבוץ עת התקיימה ההצבעה על אישור הבנייה. אחד הפעילים החברתיים מראש העין הנלחם בבנייה אף עורר סערה כשנכנס לחדר האוכל של הקיבוץ שם התקיימה ההצבעה. הוזעקה משטרה וההצבעה הועברה לחדר אחר בקיבוץ.

 

 

מאיר שמיר. ייאלץ כנראה להתמודד עם התנגדות מצד ראש העין מאיר שמיר. ייאלץ כנראה להתמודד עם התנגדות מצד ראש העין צילום: אוראל כהן, ויקיפדיה

 

כל חבר בקיבוץ עשוי לקבל מאות אלפי שקלים כתוצאה מהבנייה. הקיבוץ יתרום את הקרקע ויקבל את חלקו במימון מהלוואה שתעמיד מבטח שמיר. 80% מההשקעה אמורים להתקבל כמימון ממוסדות בנקאיים.

 

ראשי הרשויות המקומיות באזור וכמעט כל המתמודדים לראשות עיריית ראש העין הביעו התנגדות נחרצת לבניית תחנת הכוח. לאחרונה נפגשו ראשי הרשויות באזור עם מנכ"ל משרד האנרגיה אודי אדירי והציגו לו את ההשפעות השליליות שיהיו, לדבריהם, לבניית התחנה על התושבים באזור.

 

התנגדות אף נרחבת יותר נרשמה מצד תושבי אזור באר טוביה, שערכו הפגנות גדולות והקימו מחאה ציבורית נרחבת נגד בניית התחנה, מה שהוביל את שרי אריסון שהיתה בעלת הזכויות המקורית, למכור את הבעלות על התחנה לקבוצה של פרידמן וטרי ואיש העסקים אברהם נניקשוילי. שגם מימן את הפרויקט לפני שנאלץ למכור אותו בשל החשדות נגדו בפרשת השר לשעבר בנימין (פואד) בן אליעזר. בסופו של דבר התקבלו כל האישורים התחנה הוקמה בגודל של יותר מפי שניים מהתחנה המתוכננת בגבעת השלושה.

 

מבטח שמיר הנסחרת בשווי של 660 מיליון שקל היא חברת אחזקות שפעלה עד כה בשלושה מגזרים עיקריים: השקעות בסטארט־אפים, בחברות ריאליות ובתחום הנדל"ן. לאחרונה העבירה החברה חלק מהשקעותיה לתחום פעילות חדש — השקעות בתחום המימון.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x