$
בארץ

משרד הפנים מסרב לאסוף מידע על שליש מתקציב החינוך

לפני חמש שנים החליטה הממשלה לחשוף את נתוני תקציב החינוך במלואם, כדי להתריע על פערים בין התלמידים. אבל בעוד משרד החינוך מפרסם את חלקה של המדינה בתקציב, משרד הפנים טוען שאין לו סמכות לאסוף נתונים על חלקן של הרשויות

שחר אילן 15:5729.08.18

מחלוקת בין משרד החינוך למשרד הפנים מסכלת את יישום החלטת הממשלה לפרסם את כל תקציבי החינוך בישראל, ומונעת מהציבור לעמוד על פערי התקציב האמיתיים בין יישובים חזקים לחלשים. הדברים עולים במסמך מעקב של "המוניטור" ‑ פרויקט של המרכז להעצמת האזרח שעוקב אחרי יישום החלטות הממשלה. במשרד הפנים טוענים שאין למשרד סמכות לחייב את הרשויות למסור את הנתונים.

 

לפי ההחלטה שקיבלה הממשלה ב־13 במאי 2013, משרד החינוך מחויב לפרסם אחת לשנה דו"ח המפרט את כל המשאבים המועברים למוסדות החינוך בארץ, לפי מגזר, שכבת גיל, רשות מקומית ואשכול חברתי כלכלי. ואכן, המשרד השיק עוד ב־2015 אתר מיוחד שבו מוצג תקציב המשרד מרמת בית ספר ועד למערכת החינוך כולה. ואולם מעקב התנועה להעצמת האזרח מעלה שחלק מההחלטה, שמחייב לחשוף את הוצאות החינוך ברשויות המקומיות, לא יושם.

 

העיכוב ביישום ההחלטה גורם לכך שכמעט שליש מההוצאה הציבורית על חינוך בישראל נותרת חסויה. לפי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מתוך 80 מיליארדי השקלים שהוציאה הממשלה על חינוך ב־2017, 25 מיליארד שקל באו מתקציבי הרשויות המקומיות. הסכום הזה מממן, בין היתר, את כל הוצאות המנהלה של בתי הספר, ובכלל זה שרתים, מזכירות ותחזוקה. מאחר שגם תקציבי משרד החינוך מועברים דרך הרשויות, הן יכולות להוסיף עליהם, למשל בבניית בתי ספר גדולים יותר.

 

הסיבה לעיכוב נעוצה במחלוקת בין משרדית. כבר חמש שנים וחצי שמשרד הפנים לא מעביר למשרד החינוך נתונים ממערכות המידע שלו על הוצאות החינוך של הרשויות. לפי המרכז להעצמת האזרח, "משרד הפנים עדיין עובד על הפקת הנתונים לשנות תקציב קודמות".

 

אף שחלק מהרשויות המקומיות מפרסמות את הנתונים בעצמן, הצורך להצליב מידע ממקורות שונים הופך את ההשוואה והסקת המסקנות לבלתי אפשריים כמעט. מאחר שהפערים בין הוצאות החינוך ברשויות שונות אחראים לחלק גדול מהפערים בין יישובים חזקים לחלשים, עובדה זו מונעת מהציבור לעמוד על מלוא היקפם של הפערים.

 

 

אריה דרעי, שר הפנים. "הרשויות לא חייבות לדווח לנו" אריה דרעי, שר הפנים. "הרשויות לא חייבות לדווח לנו" צילום: דוברות הכנסת

 

לדברי מנכ"לית המרכז להעצמת האזרח עינת פישר לאלו,"החלטת הממשלה נועדה ליצור סוף־סוף שקיפות בתקציבי החינוך, ולאפשר לציבור להבין אם יש הבדלים בין פריפריה למרכז ובין מגזרים שונים. העובדה שבמשך חמש שנים לא נמצא המנגנון ליישום ההחלטה היא בלתי נתפסת. הממשלה חייבת להעלות את הנושא לראש סדר העדיפויות ולהנהיג שקיפות בתקציבי החינוך".

 

ממשרד הפנים נמסר כי החוק לא מחייב את הרשויות למסור למשרד את המידע הרלבנטי, אולם "לאור חשיבות הנושא ומדיניות המשרד לעידוד השקיפות ברשויות, יצרנו עם משרד החינוך פרויקט משותף לתמרוץ הרשויות לפרסם את המידע". במשרד אומרים שפרסום הנתונים הוא בין השאר תנאי לקבלת פרס שר הפנים לניהול תקין.

 

ממרכז השלטון המקומי נמסר בתגובה: "לא נדרשנו לעניין ע"י אף גורם, אבל השיהוי הוא של משרד הפנים. בכל מקרה, אפשר לראות את כל הנתונים באתרי האינטרנט של הרשויות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x