$
דעות

החוקים שמאיימים על שלמות הקואליציה

חוק הגיוס, חוק הפונדקאות וחוק הגיור - לקואליציה הנוכחית ממתינים שפע מוקשים

צבי זרחיה 09:2218.10.18
מועצת גדולי התורה של אגודת ישראל אומנם העניקה בתחילת השבוע אור ירוק לקואליציה להעברתו של חוק הגיוס תוך הכנסת שינויים, ואף התירה לחברי הכנסת של אגודת ישראל מיהדות התורה להתנגד לחוק ולהישאר בקואליציה - אבל עדיין לא ברור אם חוק הגיוס אכן יעבור. בין היתר נוכח סירובו של שר הביטחון אביגדור ליברמן (ישראל ביתנו) להכניס בו שינויים. על כך יש להוסיף את סימן השאלה אודות האופן שבו יצביעו שר הפנים אריה דרעי (ש"ס), יו"ר ועדת הכספים משה גפני (יהדות התורה) ויתר הח"כים במפלגותיהם - האם הם יוכלו להרשות לעצמם לא ליישר קו עם אגודת ישראל? במקרה כזה הם יצטרכו להתפלל שיאיר לפיד ויש עתיד יספקו את הסחורה ואת הרוב הדרוש לאישור החוק, כפי שעשו בקריאה הראשונה.

 

זו רק דוגמה אחת לשפע המוקשים שניצבים בפני הקואליציה הנוכחית. לכן, גם אם חוק הגיוס יעבור, לא בטוח שהיא תצליח לשרוד אותם ולהישאר שלמה. לכן גם גוברות ההערכות שלפיהן הכנסת תתפזר בעוד חודש־חודש וחצי בכל מקרה.

 

 

 

נתניהו מתלבט לגבי הלהט"ב

 

לצד חוק הגיוס ישנם חוקים נוספים שמאיימים על שלמות הקואליציה, כמו חוק הפונדקאות לגברים שהגישה ח"כ יעל גרמן (יש עתיד). ועדת השרים לחקיקה החליטה ביום ראשון האחרון לדחות בחודשיים את גיבוש עמדתה בעניין. גרמן הודיעה שתעלה את החוק בהזדמנות ראשונה. יהדות התורה מאיימת לפרוש מהקואליציה אם יתקבל החוק. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע שייתמוך בהצעת החוק הפרטית של ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד) ומירב בן ארי (כולנו) שנועדה לאפשר פונדקאות לגברים. בלשכת אוחנה אמרו כי הם מנסים להגיע לפשרות והסכמות מאחורי הקלעים. בן ארי אמרה אמש ל"כלכליסט" כי הצעת החוק הונחה השבוע על שולחן הכנסת והיא תדרוש שתועלה להצבעה בעוד 45 ימים. השאלה היא אם הכנסת תחזיק מעמד עד אז. אם תתחדש מחאת הקהילה הלה"טבית, נתניהו יהיה בבעיה. אם יתמוך בחוק הוא יאבד את השותפים החרדים, אם יתנגד - יזכה לביקורת חריפה מהציבור.

 

מכשול נוסף הוא חוק הגיור שנועד לאפשר גיור שלא באמצעות הרבנות הראשית. הוא צפוי לעלות בכנס החורף ומעורר מתח בין החרדים לבין הדתיים.

 

וזה לא הכל. בקואליציה חוששים משורה של הצעות חוק פרטיות של חברי כנסת מהאופוזיציה שיהיה קשה להדוף אותן, כמו העלאת קצבאות הזקנה שהגיש ח"כ איציק שמולי (המחנה הציוני).

 

נתניהו ושר האוצר משה כחלון שהתגאו בכך שהממשלה הזו היא חברתית לא יכולים להרשות לעצמם להתנגד לחוקים הללו.

 

 

פתיחת כנס החורף של הכנסת ביום שני השבוע מימין ישראל כץ ובנימין נתניהו נותר ריק פתיחת כנס החורף של הכנסת ביום שני השבוע מימין ישראל כץ ובנימין נתניהו נותר ריק צילום: אוהד צויגנברג

 

כחלון מתעלם מהמחמאות

 

נתניהו טרח להחמיא ביום שני בנאומו במושב הפתיחה של כנס החורף לכחלון ואמר: "בשנה האחרונה בלמנו את עליית מחירי הדיור. זה הישג בולט של שר האוצר ושל שיתוף הפעולה בינינו". אלא שכחלון לא שמע את המחמאות הללו. כחלון היושב ליד נתניהו בשולחן הממשלה בכנסת, לא נכח במליאה בעת נאום ראש הממשלה. דקות אחדות קודם לכן, בעת נאומו של נשיא המדינה ראובן ריבלין, ישב כחלון בספסלים האחוריים של חברי הכנסת במליאה לידו של ח"כ יצחק וקנין (ש"ס). כחלון מנסה שוב ושוב להשתחרר מחיבוק הדוב של נתניהו ומיהר לעזוב את המליאה לאחר נאומו של ריבלין.

 

 

פתיחת כנס החורף של הכנסת ביום שני השבוע. הכיסא של כחלון ליד נתניהו נותר ריק פתיחת כנס החורף של הכנסת ביום שני השבוע. הכיסא של כחלון ליד נתניהו נותר ריק צילום: אוהד צויגנברג

 

כבל ממשיך לחפש מסמכים

 

ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני), יו"ר ועדת החקירה למתן אשראי ללווים גדולים המכונה גם ועדת הטייקונים, נפגש ביום שני האחרון עם שרת המשפטים איילת שקד (הבית היהודי) ומחה על כך שהוועדה מתקשה לקבל מסמכים מהותיים מהבנקים ומבנק ישראל. למשל: בנק הפועלים מסרב לאפשר מתן מסמכים לוועדה מתיק הפירוק של אליעזר פישמן.

 

בנק ישראל אומנם העביר השבוע לוועדה שפע של מסמכים, אבל לדברי כבל לא היה בהם חדש. מדובר במסמכים שעוסקים במערכת כולה ולא כאלה הממוקדים בבנקים מסוימים ולווים ספציפיים. הבנקים מסרבים להעביר מסמכים העלולים להפר את חוק החיסיון הבנקאי.


 

כבל איים בפגישה עם שקד לעתור לבג"ץ נגד הסירוב של הבנקים ובנק ישראל להעביר מסמכים לוועדה. שקד הביעה התנגדות. מלשכתה נמסר כי "מנסים למצוא פתרונות במסגרת החוק הקיים".

 

כבל אמר אתמול ל"כלכליסט": "אני לא צריך לשאול אותה אם לעתור לבג"ץ. אין לנו זמן לחקיקתו של חוק שיחייב את הבנקים למסור לנו מסמכים. אנחנו נמצא פתרונות אחרים".

 

ביום ראשון יופיעו בפני הוועדה מנכ"ל בנק הפועלים אריק פינטו והיו"ר עודד ערן. בנק הפועלים ביקש לדעת מראש אם המנכ"ל והיו"ר ישבו באמצע אולם הדיונים - המקום שבו סירבה לשבת הממונה על שוק ההון לשעבר דורית סלינגר - או אל מול חברי הוועדה. איפה שלא יישבו - יהיה סוער.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x