$
דו"ח המבקר

דו"ח המבקר

מבקר המדינה: "ממשלת ישראל לא ערוכה למהפכת הסחר המקוון"

דו"ח מבקר המדינה קבע כי גופים רבים לא ביצעו כל עבודת הכנה לסוגיות מהותיות בטרנד הקניות ברשת; אין עדיין טיפול של רשות המסים ביבוא מוצרים אישי למרות שהחלטות בנושא התקבלו עוד ב-2014, דואר ישראל לא מעביר מידע על חבילות ומשרד החינוך לא מלמד צרכנות נבונה בבית הספר

עומר כביר 16:0122.10.18
ממשלת ישראל לא ערוכה לשינויים האדירים שעולם הסחר המקוון מוביל לשוק, ורבים מהגופים שאמונים על הנושא לא ביצעו כל עבודת הכנה או איסוף נתונים לבחינת את הסוגיות השונות של התחום - כך לפי דו"ח מבקר המדינה שהתפרסם היום (ב').

 

 

ב-2017 היתה ישראל בין 15 המדינות המובילות בעולם מבחינת כמות הקונים מחו"ל והמוכרים לחו"ל, עם תדירות רכישות ממוצעת של 36 פעמים בשנה. הצמיחה של הסחר המקוון הביאה לשינויים מרחיקים לכת בהבטים כמו פעילות הדואר וחברות משלוח, מכס וקמעונאים מקומיים. לצורך כך, החליט מבקר המדינה לבדוק כיצד מתמודדים גופי ממשלה שונים עם השינוי ובדק את עבודתם של הסוכנות לעסקים קטנים, רשות המסים, הדואר, משרד החינוך ועוד. התוצאות מעידות על כשלים במקרה הטוב, וחוסר מעש במקרה הפחות טוב.

 

הישראלים קונים, אך משרדי הממשלה לא ערוכים הישראלים קונים, אך משרדי הממשלה לא ערוכים צילום: שאטרסטוק

 

 

בהבט יבוא אישי מחו"ל, בחן המבקר את אופן יישום החלטת הממשלה מ-2014 שעסקה בהסרת חסמים בתחום. "משרדי הכלכלה והאוצר טרם השלימו את הקמת המערכת הממוחשבת ליבוא אישי, הרשויות המוסמכות עדיין לא השלימו את השינויים האסדרתיים הנוגעים ליבוא אישי ולחוקיות היבוא, וצו יבוא חופשי לא תוקן באופן שתתאפשר הנפקת אישור על עמידה בדרישות חוקיות היבוא בתוך שני ימי עבודה", כתב המבקר. "מערכת של רשות המסים, שעלתה לאוויר בינואר 2018, אמורה לטפל בכל המוצרים המיובאים לארץ, אך בשלב זה עד להתייצבותה היא מטפלת ביבוא מסחרי בלבד".

 

כמו כן, ציין המבקר שמנהל המכס מקבל מידע מקדים על וסורק במערכת ייעודית רק חבילות מחברות השילוח, בעוד שלא קיים מידע כזה על חבילות יבוא אישי שנשלחות באמצעות הדואר - 99% מהחבילות. בנוסף, במתחום המיון החדש של הדור טרם נבנה בית מכס, וחבילות מעוכבות מכס מועברות לבית המיון הישן - דבר שגורם לעיכוב במסירתן.

 

ומה על חינוך לצרכנות?

 

המצב בהבטים אחרים מטריד אף יותר: הרשות להגנת הפרטיות לא מסרה מידע על הפרות חוק הגנת הפרטיות בתחום ועל היקף השימוש שהיא עושה בסמכותה להטלת קנסות; משד החינוך לא משלב בתוכניות החינוך הפיננסי שלו סוגיות צרכנות נבונה ברשת; נציבות שוויון לאנשים עם מוגבלויות לא אסף מידע על הנגשת אתרי מסחר מקוון ועל היקף האנשים עם מוגבלויות שעושים שימוש באתרים אלה; הסוכנות לעסקים קטנים לא ביצעה סקרים מקיפים לגבי טיב התוכניות שהיא מעביר בתחום; אין גוף שמחזיק בנתונים על מספר העסקים הקטנים במגזרת הערבי שמוכרים ברשת; משרד העבודה טרם ביצע מחקר שבוחן את התאמתם של משתתפים בקורסים שהוא מעביר בתחום המסחר המקוון ומנהל התכנון וכמה עיריות גדולות לא התייחסו בצורה מספקת לשינוי בתמהיל הצריכה בשנים האחרונות ולא אספו נתונים רלוונטיים.

 

לסיום, המליץ המבקר להשלים את התקנת צו יבוא אישי ולבצע אסדרה מצד משרדי הכלכלה, הבריאות, התקשורת, התחבורה, האנרגיה והחקלאות למוצרים שבאחריותם. בסוגיות האחרות, מוצע למשרדים לבצע את איסוף הנתונים על לקדם את השינויים הדרושים כדי להתמודד עם המחסור במידע וחוסר המוכנות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x