מלצרות, תדלוק או שירות לקוחות: 75% מהסטודנטים לא עובדים במקצוע אותו לומדים
תומר כהן מנכ"ל Jobit: "מדובר ב'מעגל קסמים' שלילי שמקשה מאד על צעירים להתפתח במסלול הקריירה בו הם בחרו"; לפי סקר של התאחדות הסטודנטים 80% מהסטודנטים עובדים במהלך התואר אך למחצית מהם לא הייתה הזדמנות משמעותית להתנסות באופן מעשי בתחום הלימודים
80% מהסטודנטים עובדים במהלך הלימודים כאשר רובם (66%) עובדים כל השנה כולל בזמן הלימודים. עם זאת, רובם (75%) אינם עובדים בתחום הקשור ללימודיהם, כך עולה מסקר התאחדות הסטודנטים הארצית שנערך ע"י מכון המחקר "מאגר המוחות". לפי הסקר, 84% מהסטודנטים לא נעזרו בגוף מקצועי המייעץ בכל הקשור לחיבור לשוק העבודה בתחום הלימודים.
- "תואר אקדמי? מה ייצא לי מזה?" האתגר של מוסדות ההשכלה הגבוהה
- צעירים רוצים לעבוד בסייבר אבל להשקיע בנדל"ן
- חידה ישראלית: מספר האקדמאים עולה, אך התוצר הלאומי מאכזב
בישראל לומדים כ- 350 אלף סטודנטים מדי שנה, בהשכלה הטכנולוגית והאקדמית. מרביתם עובדים בעבודות מזדמנות כגון מלצרות, תדלוק או מרכזי שירות לקוחות. עם זאת, רוב המעסיקים מעדיפים עובדים בעלי ניסיון בתחום, ועובדה זו מקשה על בוגרי האקדמיה למצוא עבודה עם סיום הלימודים. "מדובר ב'מעגל קסמים' שלילי שמקשה מאד על צעירים להתפתח במסלול הקריירה בו הם בחרו. אין שום סיבה שסטודנט צעיר ומוכשר לא יעבוד במקצוע אותו הוא רוכש עוד בזמן הלימודים, שכן מדובר בבעלי מוטיבציה ויכולת שיתרמו רבות למעסיק ולארגון", אומר תומר כהן, מנכ"ל Jobit שיצאה במיזם משותף עם התאחדות הסטודנטים שיסייע לסטודנטים למצוא עבודה הקשורה לתחום לימודים עוד במהלך התואר. במסגרת המיזם הוקמה פלטפורמה טכנולוגית חכמה שתסייע לסטודנטים למצוא עבודה וכן חיבור למנטור אישי מהתחום העסקי שיסייע להם לפתח קריירה בתחום אותו הם לומדים.
לדברי אלה טקאץ'-דריזין, מנכ"לית Magna Consulting המשמשת מנטורית בתכנית "תקופת הלימודים היא קריטית בראייתי לביסוס אבן הדרך שלנו בעולם התעסוקתי. נכון שהרבה יותר קל לעבור את תקופת הלימודים ב׳מצב טיסה׳, אבל ככל שסטודנטים יקפצו מהר יותר למים ככה הם יבינו טוב יותר מה מעניין אותם ולאן הם שואפים להגיע. אני מאמינה שאקדמיה זה מקום מדהים לפתח את המחשבה ולהרחיב את ארגז הכלים שלנו, אבל הניסיון התעסוקתי הוא זה שבסופו של דבר דוחף אותנו במעלה הסולם. מבחינתי תקופת התואר הייתה הזמן האידיאלי לבנות את התשתית, להבין מה אני רוצה לעשות ואיך. היה לי ברור שאני צריכה לשלב לימודים ופרקטיקה בצורה שתעזור לי לייחד את עצמי בנוף האנשים שמחפשים תעסוקה. את התואר הראשון השלמתי תוך כדי עבודה במשרד רוה״מ ובזמן התואר השני באוניברסיטת קולומביה הייתי ראש המטה של שגריר ישראל באו״ם, רון פרושאור. זה היה מאתגר בלשון המעטה, אבל האנשים שהכרתי בדרך והניסיון שצברתי היו ללא ספק שווים את זה". המטרה של התכנית היא לייצר שיח שיסייע למחפשי העבודה לפתור התלבטויות מקצועיות ובכך לעזור להם לפתח את הקריירה.
הסקר נערך בחודשים יוני-ספטמבר 2018 בקרב 8,000 סטודנטים ברחבי הארץ והעלה גם כי הסטודנטים חשים שיש נתק בין הלימודים לשוק התעסוקה. "שיתוף הפעולה נוצר לאור ההבנה שלצעירים בישראל, אשר על פי הנתונים מחליפים עבודות בקצב גבוה בהרבה מאשר דורות קודמים, אין פלטפורמה שמתמקדת בפיתוח הקריירה. אנו פועלים במספר זירות במישור התעסוקתי במטרה למגר את הנתק שנוצר בין תקופת הלימודים לזו שאחריה", אומר יו"ר ההתאחדות הסטודנטים הארצית, רם שפע.