$
משפט

עובד שלישי לשעבר בשיכון ובינוי טוען: "החברה שילמה שוחד באפריקה"

חברת התשתיות דיווחה כי העובד דורש פיצויים בסך שני מיליון שקלים, ומעלה טענות דומות לאלה שהעלו מנהלי הכספים לשעבר באפריקה. שיכון ובינוי: "לא התקיימה בדיקה ביחס לטענות העובד". מדו"חות החברה עולה כי הרשויות בקניה פתחו בחקירה בחשד לתשלומי שוחד במדינה

תומר גנון 11:0027.11.18

עובד לשעבר בקבוצת שיכון ובינוישעבד באוגנדה, טוען כי נחשף לתשלומי שוחד שביצעו החברות הבנות באפריקה. כך הודיעה היום (ג') החברה לבורסה. על פי ההודעה העובד שלח לחברה מכתב שאליו מצורפת טיוטת כתב תביעה ובו מוזכרות טענות ל"התנהלות בלתי חוקית בחברה הנכדה הזרה לרבות שוחד".

 

על פי הדיווח, העובד לשעבר בחברה הועסק לפני למעלה משנתיים וחצי באחת ממדינות אפריקה, לתקופה בת חודשיים וחצי, שבסיומה הוא פוטר. בטיוטת התביעה מבקש העובד לשעבר לשלם לו שכר עבודה ופיצויים בסך של כשני מיליון שקלים, ומעלה טענות על תשלומי שוחד. החברה מציינת בדיווח כי "לא התקיימה בדיקה ביחס לטענות הנ"ל".

 

מדובר בעובד השלישי בחברה שמעלה טענות לתשלומי שוחד שביצעה החברה ברחבי העולם כדי לזכות בפרויקטים – נושא שנחקר בימים על ידי היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) ורשות ני"ע.

 

 

 

משה לחמני,  מנכ"ל שיכון ובינוי. נחקר בפרשה משה לחמני, מנכ"ל שיכון ובינוי. נחקר בפרשה צילום: סיון פרג'

 

 

בתוך כך, במסגרת פרסום דו"חות הרבעון השלישי של שיכון ובינוי אתמול (ב'), דיווחה החברה כי גם הרשויות בקניה פתחו בחקירה בחשד לתשלומי שוחד במדינה. על פי הדיווח בחודש ספטמבר, זומנו ל"ראיון ולמסירת הצהרה (interview and statement recording)" בפני מחלקת האתיקה ומניעת השחיתות בקניה ארבעה עובדים בעבר ובהווה בסניף. החקירה נוגעת לטענות למתן שוחד בקשר לפרויקט שבוצע על ידי הסניף בקניה.

 

בנוסף, כך עולה מהדו"חות, הבנק העולמי שמבצע בדיקה מטעמו של הטענות לתשלומי שוחד, הציע לשיכון ובינוי שהחברה הבת SBI תאמץ "מגבלות השעיה עצמית". על פי הדו"ח, בחודש אפריל הודיעה SBI לבנק העולמי כי ממילא אין בכוונתה להגיש מועמדותה למכרז לפרויקטים הממומנים על ידי הבנק העולמי בששת החודשים הקרובים. כלומר עד החודש שעבר.

 

העובד הראשון שהתלונן על שוחד טען: בכירים בחברה גזרו קופון מתוך כספי השוחד

 

העובד הראשון שהעלה טענות לשוחד בשנת 2015 הוא מנהל הכספים של SBI באפריקה לשעבר, עמוס הדר. בתביעה שהגיש בישראל הוא טען שבכירים בחברה גזרו קופון מתוך כספי השוחד ששולמו לקידום ענייניה של החברה. בתצהיר שהגיש בעבר הדר במסגרת התביעה שהתנהלה בבית המשפט המחוזי בלוד, תביעה שהסתימה בהסכם פשרה, הוא טען שהיה עד למה שקרוי KICK BACK – "עמלה" מתוך כספי השוחד שחוזרת לבכירים.

 

"התלוננתי", כתב הדר בתצהיר, "שיש לי חשש מבוסס בקשר עם 'התנהגות' בכירים בסניף בקניה. כספים שמיועדים כ'תשלומים שונים' למוטבים, חזרו לבכירים בחברה כ-' KICK BACK'. ראיתי מספר פעמים מעטפות נמסרות וכן 'מוטבים' התלוננו לפני. הראיתי למנכ"ל SBI חשבוניות פיקטיביות שהם אישרו ושדרשו תשלום מזומן לנותני שירותים שלא ביצעו את העבודה".

 

הדר לא חשף בתביעתו אז מי הם הבכירים שנהנו לכאורה מהכספים. שיכון ובינוי הכחישה בתוקף בכתב ההגנה את הטענות, וכאמור אלה לא הגיעו כלל לבירור במסגרת ההליך האזרחי.

 

עובד נוסף שהגיש תביעה נגד החברה, ואף מסר במסגרת החקירה הפלילית ראיות רבות למשטרה ובהן הקלטות ומסמכים חשבוניים, הוא מחליפו של הדר – שי סקף.

 

במסגרת התביעה שהגיש בשנת 2017, חשף סקף לכאורה את מנגנון התשלומים האסורים לפקידי ציבור בחו"ל של החברה באפריקה ומרכז אמריקה, בתמורה להקלות וזכייה בפרויקטים בתחום התשתיות שהיא קיבלה מגורמי שלטון. סקף התלונן בנוסף במשטרה כי לאחר הגשת התביעה קיבל איומים.

 

סקף החליט לאחרונה למשוך את התביעה שהגיש. "החשיפה התקשורתית שהתלוותה לניהול התביעה עד כה הובילה לטלטלה בחייו האישיים והמקצועיים של התובע", נכתב בהודעת סקף לבית הדין האזורי בת"א. "בסבירות גבוהה, המשך ניהול התביעה בעיתוי הנוכחי יביא להתמשכות מצב זה", כתבו בנוסף עורכי דינו ברק כלב ואריאל דניאלי. "כמו כן, ניהול התביעה כרוך בהשקעת משאבים רבים, הן כלכליים והן משאבי זמן, בפרט כשניהול הליך זה צפוי להיות ממושך. מסיבות אלה החליט התובע להחזיר את חייו למסלולם ולמשוך את תביעתו".

 

משיכון ובינוי נמסר: "מדובר בעובד לשעבר שפוטר אחרי כחודשיים וחצי של עבודה באחת המדינות בחו"ל. אחרי כשנתיים פנה בדרישה לפיצוי כספי על עבודתו שלאחר בדיקה הסתבר שלא מגיעים לו. לגבי רמיזותיו על התנהלות בלתי תקינה - הוצע לו לפנות מיידית לכל גורם רלוונטי שימצא לנכון. למיטב הידיעה, עד היום לא פנה לרשויות וגם לא הגיש תביעה בפועל או נקט בהליך אחר כנגד החברות. שיכון ובינוי מקפידה על תרבות של ציות בסטנדרטים הגבוהים ביותר ופועלת כל העת ליישום מנגנוני אכיפה פנימית בחברה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x