פרשנות
טובת המשק מחייבת השקעה של מיליארדים במגזר הערבי
אחמד טיבי דורש 6.4 מיליארד שקל לשנה לפיתוח המגזר הערבי כתנאי לגוש חוסם לנתניהו. גם אם הסכום מוגזם - השקעה במגזר הערבי היא מחויבת המציאות
יו"ר תע"ל ח"כ אחמד טיבי הכריז בראיון שפורסם היום ב"כלכליסט" שהמחיר שתדרוש מפלגתו לתמיכה בגוש חוסם יהיה תוכנית עשור בהיקף של 64 מיליארד שקל, כלומר 6.4 שקל מיליארד שקל לשנה. טיבי מסתמך על מסמך של ארגון מוסאוא לשוויון זכויות למגזר הערבי לפיו זה הסכום הדרוש לשוויון.
- מבקר המדינה: "המשטרה לא מצמצמת הפער בין מספר מקרי הפשיעה לכתבי האישום במגזר הערבי"
- אושרה להפקדה תוכנית להקמת עיר ערבית חדשה מזרחית לעכו
- בכיר במשרד רה"מ: "4 מיליארד שקל מהתוכנית למגזר הערבי אינם תקציבים חדשים"
גם אם הסכום של 6.4 מיליארד לשנה מוגזם, עולה השאלה למה בעצם טיבי צריך לדרוש ולאיים, כשברור כי מדובר בציבור המקופח ביותר בישראל, ולאור העובדה שגם בממשלה מסכימים שטובת המשק מחייבת שילוב מיטבי של הערבים בכלכלה.
תוכנית החומש 922 לפיתוח כלכלי של החברה הערבית שהחלה ב-2015, התיימרה להשקיע 15 מיליארד שקל במגזר. בפועל היו שם פחות מ-10 וחלק מהם בכלל היו תקציבים קיימים ולא תוספת. אבל בסוף זו היה תוכנית חיובית מאוד שהזרימה תקציבים לרשויות הערביות והוסיפה מבני ציבור. וגם אם קשה לדעת מה גרם למה הנתונים מעודדים מאוד: שיעור הנשים הערביות העובדות עלה ב-2018 מ-34% ל-38%. שיעור הסטודנטים הערבים הגיע ליעד של 17% שנקבע במקור ל-2022.
כלומר, יש פירות להשקעה - אבל השוויון וגם הפיתוח הכלכלי עדין רחוקים. על הקמת אזורי תעסוקה משמעותיים ביישובים ערביים אין בינתיים מה לדבר. בשנים האחרונות חל שיפור בתחבורה הציבורית ביישובים הערביים, אבל עדיין קשה מאוד לראות את הנשים הערביות נוהרות לעבודה באוטובוסים, פשוט כי אין מספיק קווים. גם אין להן כל כך איפה להשאיר את הילדים כי אין כמעט מעונות יום.
לזכות שר החינוך נפתלי בנט יש להגיד שהתקצוב הדיפרנציאלי שהונהג בשנים האחרונות בבתי הספר היסודיים גרם לכך שהתקציבים היום הרבה יותר שוויוניים. אבל לעומת זאת, בתיכונים הפערים השערורייתיים רק גדלו.
המגזר הערבי הוא עתודת כוח אדם לצמיחת המשק, מאחר ששיעור התעסוקה של הנשים שם נמוך מאוד. אם רק ישקיעו בו מספיק - הוא יכול להיות מקור משמעותי לאנשי המחשבים שכל כך חסרים להייטק הישראלי. לכן, מדאיג מאוד שאף שתוכנית 922 הגיעה לשנתה האחרונה וכמעט מסתיימת, עוד אין תוכנית חדשה. עולה החשש כי עד שתגובש תוכנית כזו, תקציב 2020 כבר יאושר ותבוזבז שנה יקרה.
לכן, ראוי ששר האוצר משה כחלון יורה להכין את התוכנית הזו כבר עכשיו, כדי הממשלה העתידית תוכל לאשר אותה עם הקמתה. ראוי שהתוכנית החדשה תאתר לא רק תקציבים אלא גם קרקעות לפיתוח. זה לא צריך להיות עניין של ימין או שמאל או גוש חוסם. זה כמובן עניין של צדק ושוויון, אבל אף אחד לא משקיע מיליארדים בגלל צדק ושוויון. אלא שהאינטרס הישראלי בפיתוח כלכלי של האוכלוסייה הערבית כל כך ברור שאוסר להשאיר את תוכנית 922 ללא תוכנית המשך.
ועוד הערה לסיום: אפשר בהחלט לשאול למה להשקיע מיליארדים בפיתוח כלכלי של המגזר הערבי ולא בזה של החרדים, שחצי מהגברים שלהם מחוץ לשוק העבודה. והתשובה היא שבוודאי שצריך להשקיע מיליארדים בפיתוח כלכלי של החרדים. הבעיה היא שנציגי המגזר דורשים את המיליארדים למטרות שמונעות את הפיתוח הכלכלי, כמו חינוך ללא תוכנית ליבה או ישיבות שמשאירות את הגברים מחוץ לעבודה. זה יהיה יום חג כאשר ש"ס או יהדות התורה ידרשו במשא ומתן הקואליציוני להקים אזור תעשייה בביתר עילית או אלעד או להקצות משאבים להקמת מעבדות מחשבים בבתי ספר חרדים.