מבחן האורז: האם גם אתם הייתם יכולים לטוס למאדים?
מבחני המיון של הישראלים שנבחרו לדמות טיסה למאדים במרכז D-MARS במכתש רמון כללו ריצה של שש קומות עם חליפת החלל הכבדה תוך כדי ביצוע משימות מוטוריות ומיון גרגירי אורז בעזרת מקלות סיניים; כיצד מגייסים אנשים למשימה לא נודעת
במקום זאת, השעה 5:50 לפנות בוקר, מינוס 9 מעלות וחושך מוחלט ואתם מוזנקים לריצה של 45 דקות במעלה הר מושלג בעיירה אינסברוק באוסטריה.
- סקר: הכישורים שמעסיקים מחפשים אצל מהנדסים - עבודת צוות ויצירתיות
- "אז תכל'ס, כמה אני ארוויח?" - כשדור ה-Z מגיע לראיון עבודה
- מבט מבפנים: כך צדים טאלנטים בעמק הסיליקון
זו לא בדיחה כי אם תיאור תחילתם של המיונים המפרכים למשימת החלל האוסטרית המיועדת לשנת 2020. ומה שמיוחד במשימה האנלוגית הזאת הוא שהיא עתידה להתרחש במרכז הדמיות חלל שהוקם במכתש רמון לפני כשנה.
כן, מכתש רמון שלנו. מדובר במרכז D-MARS, המקיים משימות אנלוגיות למאדים, משמע, משימות הדמייה למשימות חלל מאוישות על מאדים.
עם הבחירה בישראל לקיום המשימה האנלוגית האוסטרית, הוחלט לצרף גם שני מועמדים ישראלים למשימה המרכזית הבאה, שיעברו את ההכשרה וההסמכה לשמש אסטרונאוטים במשימות אנלוגיות של פורום החלל האוסטרי. זאת הפעם הראשונה שנבחרים לתפקיד מועמדים מחוץ לאיחוד האירופאי.
אז האם אתם הייתם יכולים לעשות זאת?
החלום לטוס למאדים ואפילו רק בהדמייה גרם ל-83 גברים ונשים ישראלים בגילאי 45-25 להגיש את מועמדותם למשימת ההדמייה.
היה עליהם לעמוד ברשימת דרישות קפדנית, יש יאמרו לא הגיונית. מצד אחד, רקע מקצועי ואקדמי נרחב, ומהצד השני כישורים בינאישיים יוצאים מהכלל.
אלו, לדוגמה, חלק מדרישות המינימום כדי להתקבל למיונים:
תואר מתקדם בתחומי המדע או הטכנולוגיה, עדיפות לבעלי דוקטורט או פוסט דוקטורנטים - העדפה לתחום הגיאולוגיה.
ניסיון בתחום טכנולוגי, הנדסי או מדעי ו/או ניסיון בטייס צבאי או אזרחי. רקע בינלאומי וניסיון תעסוקתי גלובאלי.
מצב בריאותי מצויין וכושר גופני של גיבור על. התמודדות עם תנאים סביבתיים מאתגרים פיזית ונפשית: יכולת תפקוד טובה בתנאי שטח קשים וכן בתוך מבנה קטן וצפוף עם עוד אסטרונאוטים. חוסן נפשי, יציבות ובשלות ויכולת התמודדות עם מצבי לחץ בלתי צפויים. יכולות בינאישיות, אינטיליגנציה רגשית גבוהה, יכולת מצויינת לעבודה בצוות, סבלנות וסובלנות קיצוניים, כל זאת על מנת להצליח לעבוד בצמידות קיצונית ולאורך חודש שלם ללא הפסקה עם אנשים שונים תרבותית, חברתית,מקצועית ואישית בתוך פסיפס התפקידים הנדרשים בצוות המשימה. וכן, גם יכול ביטוי והבעה גבוהים מאוד באנגלית בכתב ובעל פה.
המועמדים הישראלים שלנו היו מהאנשים הנדירים האלה, שלא מובן לנו איך הספיקו גם לעשות דוקטורט, גם להיות טייסים או קצינים בשירות הצבאי, וגם לטפס על הרים, לקפוץ ממטוסים ולצלול למעמקים. גברים ונשים מלאי מוטיבציה לחוות משהו שונה, לתרום לקידום המחקר, ותוך כדי כך לקחת את עצמם הכי רחוק שאפשר מחיי היום יום שלהם.
בסיכומו של דבר, כנהוג במשימות חלל, שני הישראלים שנבחרו למשימה ישלימו את ההכשרה באופן שבו רק אחד מהם ישתתף במשימה, והשני ישמש כגיבוי. ההכשרה תיערך במהלך 2019, ותהיה מורכבת מהרצאות, מתרגול מעשי עם חליפות חלל, מאימוני שטח, ומאימונים לחיזוק הכושר הגופני והנפשי של הנבחרים.
תהליך המיון -
תהליך המיון החל במקביל בישראל למיון מועמדים ישראלים ובאוסטריה למיון מועמדים מרחבי האיחוד האירופי. אלו שעברו את סינון הדרישות הראשוני לפי דרישות התפקיד וכן ראיון טלפוני זומנו ליום ראיונות.
הראיון התבסס על הגישה ההתנהגותית לפיה אדם נוטה לנהוג בדפוסים דומים בסיטואציות דומות. ראיון התנהגותי מאפשר בחינת התאמה לפי היבטים אישיותיים וחברתיים שהועלו בדרישות התפקיד, כגון סובלנות וסבלנות, יכולת עבודה בצוות וכישורים בינאישיים, התמודדות במצבי לחץ ועמימות. כמו כן נבדקה המסוגלות להתמודד עם תנאי שדה ושטח וכן שהות בחדר סגור וקטן וכן מוטיבציה למלא את המשימות הנדרשות במסגרת התפקיד.
בדצמבר 2018, נותרו בשלב המסכם של תהליך המיון אותם ארבעה מועמדים ישראליים סופיים, לצד חמישה-עשר מועמדים מרחבי האיחוד האירופי.
בשלב האחרון של המיון התמזגו תהליכי המיון בישראל ובאוסטריה לשלושה ימים בהן חברו ארבעת הנציגים הישראליים לחמש עשרה המובילים מרחבי האיחוד האירופי.
שלב זה זה שאת תחילתו תיארתי קודם לכן, תוכנן לשלושה ימים אינטנסיביים של בדיקות רפואיות, מבדקי-כושר, ראיונות פסיכולוגיים וסימולציות קבוצתיות ומצביות בלתי שגרתיות.
אחרי אותה ריצת בוקר בקור העז, ללא מקלחת או התרעננות, נכנסו המועמדים שלנו להרצאה מקצועית בנושא מאדים. אחריה היה עליהם ללבוש בגדים ייצוגיים, ולספק הרצאת טד סוחפת של חמש דקות בנושא מאדים, להפנים את התשישות ולהחצין יכולת ביטוי וכריזמה.
מייד בתום ההרצאות, עברו המועמדים למבחן האורז – מבחן שבו נדרשו למיין גרגרי אורז לבן וחום מתוך ערימה ענקית ולספור כמה גרגרים יש מכל סוג, וזאת בעזרת מקלות סיניים בלבד, ובזמן שלערימת האורז נוספים עוד ועוד גרגרים. במבחן זה המועמדים נדרשו להציג יכולת מוטורית גבוהה, תכנון וארגון של עבודתם, התמודדות עם משימה סיזיפית בתוך מצב עמום ומתסכל ותחת עינם הפקוחה של הצוות הממיין.
מייד לאחר מבחן האורז עברו למשימות נוספות כגון הכנת ציור על סמך הוראות בעל פה בלבד של מועמד נוסף אשר נמצא מאחורי פרגוד ומביט בציור בעצמו. מבדק זה לא בחן את הכישורים האומנותיים של המועמדים כי אם את יכולת ההבנה והביטוי המורכבים באנגלית , את הראייה המרחבית ויכולת ההנחייה, מתן הוראות ועבודה לפי רסיסי הוראות לא קוהרנטיות.
היום הראשון לא הסתיים כאן, בהמשכו נשלחו המועמדים למבחנים פסיכולוגיים, מבחני מאמץ ודינאמיקות קבוצתיות, ואז, בשעה 20:00, תם לו רק הראשון מבין שלושת ימי המיון.
מבחני המאמץ היו כמעט לא אנושיים וכללו שני מבדקים מרכזיים: הראשון היה ריצה של שש קומות הבניין כשעלייך חליפת החלל הכבדה כשתוך כדי המועמדים הופסקו על מנת לבצע פעולות מוטוריות כגון הברגה או פירוק חלקים קטנים עם דופק גבוה וזיעה נוזלת וכשהאצבעות הלוהטות בתוך כפפות החליפה העבות.
המבחן השני היה מבחן מאמץ שנערך בבית החולים המקומי על אופני כושר כשתוך כדי בוצעו על המועמדים בדיקות גופניות כמו בדיקות דם ונשאלו שאלות על ידי הבוחנים.
נשמע מאתגר?
תחשבו שנוסף לכל זאת, אתם מצופים גם להיות ממש ממש נחמדים לכולם, להציג יוזמה והובלה במשימות ובדינאמיקות הקבוצתיות ולהיות ממש חברותיים ואהודים על ידי שאר המועמדים המתמודדים אתכם על אותו המקום במשימה.
צוות הגיוס והמיון הישראלי כלל אנשי מדע, פסיכולוגיה ורופאים.
בחודש שעבר, במסגרת שבוע החלל הבינלאומי בישראל, נערך טכס החתימה על הסכם בין סוכנות החלל הישראלית ופורום החלל האוסטרי לשם קיומה של המשימה האנלוגית המרכזית הבאה של פורום החלל האוסטרי במרכז ההדמייה הישראלי באזור מכתש רמון. מדובר בעוד פריצת דרך ישראלית מרגשת שסוללת את דרכה לעמדות הובלה בתחומי החלל בכלל ובתחום מיון אסטרונאוטים בפרט.
הכותבת היא יועצת ארגונית, ניהלה את תכנית אוניברסיטת החלל הבינלאומית בישראל, חברת סגל באוניברסיטת החלל הבינלאומית וראש צוות מיון אסטרונאוטים למשימות אנלוגיות של מרכז D-MARS להדמיות חלל.