שאלת המנכ"ל
"בראיונות עבודה אנשים אומרים מה שחושבים שארצה לשמוע. מדקלמים קלישאות"
יניב מלמוד, מייסד משותף ומנכ"ל קרן הנדל"ן אלטו, סבור שמרואיינים היום מגיעים יותר מוכנים וזה מוציא קצת מהעוקץ. לכן, הוא מנסה להשתפר ולהציג שאלות מפתיעות כמו "אילו שתי תכונות שלך היו טעונות שיפור מצד הבוס הקודם שלך?"
"בראיונות עבודה אנשים לא אומרים את הדעה האמיתית שלהם אלא אך ורק את מה שהם חושבים – לפי ההכנה שעשו – שאני ארצה לשמוע. המשימה שלהם היא להתקבל ולכן האחריות והקושי של לערוך ראיון עבודה היום גדולים מאי פעם", אומר יניב מלמוד, מייסד משותף ומנכ"ל קרן הנדל"ן אלטו. במהלך עשר השנים מאז הוקמה הקרן הוא ראיין כמאתיים מועמדים וערך ראיון עבודה כמעט לכל 18 העובדים שכרגע מועסקים בקרן.
- "לא יודע" - האם כדאי לאמץ את טקטיקת ראיון העבודה של מנכ"ל גוגל
- "בשנים האחרונות המרואיינים מאוד מקצוענים. צריך לשאול שאלות יותר קשות"
- השאלה שמנכ"לית חברת ההייטק וובפאלס לעולם לא תשאל בראיון עבודה
האתגרים של עריכת ראיונות עבודה היום לעומת השנים של הקמת הקרן הם שונים, סבור מלמוד. "זה פחות כיף לעשות את הראיון ה-201 לעומת הראשון ה-13 כי זה פחות מרגש, אבל כמו בכל תחום אתה חייב להשתפר וללמוד. גם המרואיינים, עם הזמן מכיוון שהעולם נהיה יותר משוכלל, מגיעים יותר מוכנים. פעם היו ספרי לימוד שמכינים אותך, בעיקר בארה"ב, לראיונות עבודה. היום אפשר להיכנס לגוגל ולקרוא כיצד להתכונן לכל השאלות שאמורים לשאול אותך. זה מוציא קצת מהעוקץ כי אנשים מדקלמים קלישאות", הוא אומר.
כדי להתגבר על ההכנה של המרואיינים הוא אוהב לשאול את השאלה הבאה: "אילו שתי תכונות שלך היו טעונות שיפור מצד הבוס הקודם שלך?". השאלה הזו מפתיעה וגם אם התכוננו אליה היא מראה מה אנשים אחרים חושבים על המועמד כמו גם את היכולת שלו להודות בפני עצמו ובפני המראיין שיש דברים שהוא לא מספיק טוב בהם. "יש אנשים שמאוד לא קל להם להודות בפני עצמם ובטח בפני האחר בדברים שהם לא טובים בהם. מעל למחצית האנשים שראיינתי לא אומרים כלום בתשובה לשאלה הזאת או מנסים 'למרוח' אותי. הם אומרים דברים כמו 'הבוס שלי כעס עלי שאני פרפקציוניסט או עובד יותר מדי שעות במשרד'".
תשובה כן טובה מבחינת מלמוד לשאלה הזאת היא מישהו שיודע שהוא לא מושלם ואומר שלא רק שהוא מודע לחסרונות שלו – הוא גם התחיל לשפר. אבל עדיף שהחיסרון לא יהיה מאוד גדול. "למשל, אם מישהו אמר שהבוס שלו לא אוהב שהוא גנב מהחברה אבל שהוא עובד על זה בשנתיים האחרונות – זה מוגזם. גם אם מישהו יגיד 'אני רב עם אנשים ותוך חודשיים מוצא עצמי מבודד כי אני חכם יותר מכל הקולגות, אבל אני עובד על זה – זה אור אדום שאני לא חושב שאעביר לשלב הבא".
שלושת הדברים העקרוניים שמלמוד אומר שהוא מחפש במועמדים לעבודה – לפי סדר החשיבות – הם:
1. שיהיה אדם טוב. "אנחנו לא רוצים להכניס 'Bad Blood' כי לא משנה כמה המועמד הוא מקצועי בסופו של דבר אתה שוכר בנאדם שהוא גם עובד. לא להיפך".
2. שיהיה מקצועי בתחום שלו.
3. שיהיה מחויב ולויאלי לחברה. "אם אתה עובד מ-8 עד 16:00 וברגע שאתה מסיים הצרכים של הלקוחות שלך כבר לא חשובים – אתה לא מספיק מחוייב. אנחנו חברה קטנה, וזה אומר שהמשקל הסגולי של כל עובד הוא גדול – זה לא עובד אחד מתוך מאה במחלקה שלו – מה שאומר שיש אחריות וצריך להיות מאוד מחוייבים".
אלה השאלות המועדפות על מלמוד בראיונות עבודה:
1. ספר לי על המשפחה
"דברים שהמרואיין בוחר לספר על המשפחה שלו מעידים בהכרח על אישיותו. אחרי הכל, אני כמעסיק שוכר אדם לעבדו אצלי, על כל המורכבויות המשתמעות מכך, ואני רוצה לדעת שהעסקתי אדם טוב ולא רק עובד טוב.
הדבר הכי חשוב לי זה שיהיו לי אנשים טובים בחברה – שיקוף מארג היחסים של העובד עם המשפחה שלו יכול לפעמים להעיד על איזה אדם הוא.
אנשים שבאים לראיון עם אור בעיניים יהיה לי רצון גדול להעסיק, כי זה מעיד על אנשים שקל להלהיב אותם. שטוב להם".
2. איפה תהיה עוד 5 שנים?
"השאלה נועדה לבדוק מה רמת השאיפות של האדם אותו אני מראיין, אם יש לו חזון משל עצמו, תכניות לעתיד ולדעת עד כמה התכניות ריאליות ועד כמה זה מחובר למציאות. אתה יכול ללמוד על האופי שלו דרך התשובה.
אם אין לו תשובה זה גם מעיד עליו הרבה. אם הוא לא מחפש להתקדם זה פחות טוב לי".
3. אתה מבין שאתה הולך לעבוד קשה יותר מהעבודה הקודמת שלך?
"המטרה היא שהמרואיין יבין שגם אם הוא חשב שעבד עד עכשיו קשה מאוד, אז עכשיו זה יהיה פי כמה קשה. זו האמת. אני מחפש לראות את שפת הגוף שבאה בעקבות השאלה, ועד כמה זה מרתיע את המועמד.
אם השאלה מרתיעה, אז הוא לא יעבוד איתי, כי אני באמת חושב שהסוד להצלחה עובר דרך עבודה קשה, וללא קיצורי דרך. אנשים שמוכנים לעבוד קשה יותר ממה שעבדו עד כה, הם אנשים רציניים.
'אני לא חושב שאפשר לעבוד יותר קשה ממה שעבדתי' – תשובה כזו מעידה בעיני על זחיחות וסטייטמנט ברור שאני לא אעבוד קשה יותר ממה שעבדתי עד כה".