ניתוח כלכליסט
לקראת הכרעה בתיקי נתניהו: אלפי עמודי התמלילים בתיק 4000 מלמדים על די ראיות לשוחד
לפי הפרקליטות, יחסי ה"תן וקח" בין נתניהו לאלוביץ' הם שוחד לכל דבר ועניין, ועדיין הראיות לשוחד הן נסיבתיות. עם זאת, מדובר בתיק עם צבר ראיות ועדויות שמגבשות סיכויי הרשעה סבירים ואף יותר מכך
רגע לפני הכרעת היועמ"ש אביחי מנדלבליט בתיקי ראש הממשלה, קריאה מעמיקה באלפי עמודי התמלילים בתיק 4000 שפורסמו בשבועיים האחרונים בכלכליסט, מלמדת שתשתית הראיות שנאספה בחקירת המשטרה ורשות ניירות ערך מבוססת ומצדיקה הגשת כתב אישום נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, על ביצוע עבירות מרמה, הפרת אמונים וגם שוחד. אולי לא בכל תתי הפרשיות שהופיעו בכתב החשדות. אבל בוודאי בכל מה שקשור לפרשייה המרכזית, זירוז ואישור החתימה על עסקת בזק-yes בשעה שנתניהו כשר התקשורת נמצא בניגוד עניינים חריף ומקבל טובות הנאה.
חקירות בזק - התמלילים נחשפים: לחצו כאן
1. את הראיות – התכתבויות, מיילים, שיחות מוקלטות ועדויות - בתיק 4000 אפשר לחלק לשניים. הראיות לעבירות המרמה והפרת האמונים, והראיות לעבירות השוחד.
בכל הקשור לסעיף המרמה והפרת האמונים - מסירת מידע חלקי ומטעה ליועמ"ש על קשריו של נתניהו כשר התקשורת עם בעל השליטה בבזק לשעבר שאול אלוביץ', וכן טיפולו בנושאים הקשורים לקבוצת בזק שבשליטת אלוביץ' בעודו מצוי בניגוד עניינים חריף - קשה לראות איך נתניהו או סנגוריו יוכל לשכנע אחרת את בית המשפט.
נתניהו אומנם התפלפל בחקירה וטען שאלוביץ' הוא מכר ולא חבר ("אנחנו לא הולכים לסרטים ביחד"), אבל זה נראה טיעון די קלוש. סמנטי. בסוף השאלה היא מה היה תוכנו של הקשר, מה הוא כלל, והאם הוא הכניס את נתניהו למצב מיוחד שמונע ממנו לטפל בנושאים הקשורים לאלוביץ'.
על פניו בין נתניהו לאלוביץ' שררה מערכת יחסים מיוחדת. פגישות, ארוחות ומעל הכל עשרות בקשות להטיית סיקור באתר וואלה על יד נתניהו ועל ידי בני משפחתו. את כל זה נתניהו לא חשף בפני מבקר המדינה והיועמ"ש, שהכין לו הסדר ניגוד עניינים לאחר כניסתו למשרד התקשורת בסוף 2014.
הסתרת הקשר המיוחד אפשרה לנתניהו לטפל בנושאים שהיה לאלוביץ' עניין אישי בהם. חמור מכך: נתניהו המשיך להסתיר את הקשר המיוחד, גם לאחר שהתפרסם תחקיר "הארץ" בנושא. וכך גם, לפי עדותו של פרקליטו דוד שומרון, נהג נתניהו מולו כשגרם לו לכתוב חוות דעת הפוכה מזאת שהיה נותן אם כל המידע היה מונח לפניו. במובן של היסוד הנפשי לעבירת המרמה והפרת האמונים -העדות שנתן שמרון היא די קטלנית עבור נתניהו.
2. עם כל הכבוד לעבירת המרמה והפרת האמונים, היא כמובן הפחות חמורה בפרשה. היא נמצאת רק ברובד הבסיסי של תיק 4000. הרובד המשמעותי יותר הוא יחסי ה"תן וקח". קבלת טובות ההנאה שהיו לשיטת הפרקליטות שוחד לכל דבר ועניין, וגם מתן תמורה מצד נתניהו על ההיענות לעשרות בקשת הסיקור המלטף בוואלה שקיבלו מענה מאלוביץ', אשתו ומנכ"ל וואלה, אילן ישועה. קידום האינטרסים הכלכליים של אלוביץ' ובזק במשרד התקשורת, הזרימו לכיסו של איש העסקים למעלה מיליארד שקל.
3. לא בכל תתי הפרשיות הראיות חזקות באותה מידה. במקרה של אישור עסקת בזק-yes למשל, יש על פניו די ראיות חיצוניות תומכות. לתקיעת רפורמת השוק הסיטונאי קצת פחות. בעסקת קידום ביטול ההפרדה המבנית, נתניהו כבר לא היה שר התקשורת, ואישור עסקת יד 2 נראה טכני לחלוטין, ונעשה בתקופה מוקדמת בהרבה (2011) שבה אין ראיות לבקשות סיקור ואין ראיות לקשר מיוחד. לכן אני מניח שאם בפרקליטות יוותרו על סעיפי אישום, אלה השניים שירדו.
4. ועדיין הראיות לשוחד הן נסיבתיות, וזאת בניגוד לראיות המאוד ברורות בפרשת המרמה. ראיה ישירה לפיה נתניהו קשר בין הסיקור המלטף למתן ההטבות - אין. לפחות לא כזאת שעולה בחומר שפורסם. זה הופך את התיק לנסיבתי, אבל נסיבתי חזק מאוד עם צבר ראיות ועדויות שמגבשים סיכוי הרשעה סבירים ואף יותר מכך.
כמו בתיקי מידע פנים או הרצת מניות, בודדים הם תיק השוחד שבהם יש ראיה ישירה למתן שוחד. אף אחד, בטח לא נתניהו, ידאג להשאיר אחריו טביעות אצבעות. כפי שהעיד מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, לנתניהו אין בכלל טלפון ומחשב. תכתובת או מייל אי אפשר למצוא. אם נתנו הוראות, הן היו בעל פה. נתניהו הרי אדם חכם וזהיר.
במקרה כזה ההכרעה האם היתה כאן מערכת יחסים של מתן וקבלת שוחד, מבוססת על מסקנה שצריכה לנבוע, מעבר לספק סביר, ממכלול הראיות הנסיבתיות. ואלה, כך עולה מהתמלילים וחומרי החקירה, הם רבים ומשמעותיים.
עם כל הזהירות המתבקשת, יש גם את גרסאות עדי המדינה, ניר חפץ ושלמה פילבר, שתומכות בהן. משקל כלשהו בוודאי יהיה להן במשפט. הם שותפים לדבר העבירה שמילטו את עצמם מהדין, ועדיין נדיר שבית משפט פוסל עדות של עד מדינה מתחילתה עד סופה. בכל מקרה, לא נראה לי שכאן זה יהיה המקרה.
5. ישנם שני צירים מרכזיים של ראיות לעבירת השוחד – ציר הסיקור וציר הרגולציה. ציר הסיקור, הוא דווקא הקל יותר להוכחה. ההתכתבויות בין מנכ"ל וואלה אילן ישועה לבוס שלו שאול אלוביץ', שבהן הם קשורים בין סיקור לקבלת אישורים; התכתבויות בין איריס אלוביץ' לשרה נתניהו ובהן דרישות תקיפות להתערבות בסיקור. שיחות בין איריס אלוביץ' לישועה סביב הסיקור בזיקה למה שתפיק מכך בזק. וכמובן, עד המדינה חפץ שמסר הקלטות והתכתבויות עם בני משפחת נתניהו על הסיקור והבקשות שהפנה לוואלה ולאלוביץ'.
גם בעדותו של נתניהו עצמו, הוא מאשר את הפניות הרבות שלו ושל מקורביו לשינוי סיקור בוואלה. אלא שהוא מבקש לנתק את הקשר בין בקשות אלה, לפעולות שביצע כשר, או הנחה אחרים לעשות, בעניין בזק.
השאלה היא האם סביר שבמוחו של נתניהו לא נעשה כל קשר בין הבקשות בנושא שהעביר הסיקור, להנחיות שעליהם מעידים פילבר או יו"ר מועצת הכבלים והלוויין, יפעת בן חי-שגב, לזירוז וקידום החתימה על עסקת בזק-yes, כפי שהטיחו בו באחת מחקירותיו החוקרים.
כל זה קורה שבועיים בלבד מרגע שפיטר את מנכ"ל משרד התקשורת אבי ברגר שהתנגד לאישור, ומינה תחתיו את פילבר. לפי התכתבויות הווטסאפ של פילבר עם היועץ של בזק אלי קמיר, פילבר התרוצץ כמו עכבר, התעלם מאנשי המקצוע המשרד ודאג לסגור עניין.
ההסבר לחתימה של נתניהו עצמו על אישור העברת השליטה, שהוא טען בחקירה שהיא "כמו סינית בשבילי", והיא "בסך הכל חתימה פורמלית בתוך הגומיות האלה", נראת גרסה מתממת, קלושה, לא מתקבלת על הדעת.
6. גם בציר הרגולציה מצבו של נתניהו לא נראה מזהיר. העדות של פילבר על "פגישת הכורסאות", ישיבה ב-4 עיניים עם נתניהו שבה הנחה אותו לכאורה לדאוג לבזק, לזרז את עסקת בזק-yes, ולדאוג לירידת מחירים מתונה בזיקה לרפוקמת השוק הסיטונאי, נתמכת בפועלות שביצע לאחר מכן. כאמור הזירוז והלחצים לקידום עסקת בזק-yes נתמכים בעשרות התכתבויות מייל ווטסאפ.
7. בכל מה שקשור לפעולות הנוספות של פילבר לקידום האינטרסים של בזק במשרד התקשורת, צריך לזכור שהפרקליטות תגיע לשערי בית המשפט עם רוח גבית שלדו"ח מבקר המדינה עם אותם ממצאים. הדו"ח הוא אומנם לא ראיה בפני עצמה, אבל מהמוזיקה הזאת בית משפט בטח לא יתעלם.
8 . ויש גם את הקשר המיוחד והלא סביר בין פילבר לאנשי בזק. הוא נתמך במאות התכתבויות ומסמכים פנימיים ומסווגים שהוא העביר בחשאי למנכ"לית בזק דאז, סטלה הנדלר. מסמכים שבהם היא העבירה לו חזרה תיקונים, מחקה, שינתה ולאחר מכן פילבר הטמיע אותם - אם מדובר בשימוע על תעריפים, ואם במכתב בקידום ההפרדה המבנית.
ההדלפות האסורות, שינוי הכיוון הרגולטורי המוזר שביצע, נתמך בעדויות של בכירים בשירות הציבורי לשעבר כמו המשנה ליועמ"ש לשעבר אבי ליכט, או הממונה על התקציבים אמיר לוי. ואפילו של מ"מ שר התקשורת, צחי הנגבי, שגילה בדיעבד לדבריו איך התנהלו הדברים במשרד והגדיר את המסכים שהותי פילבר כמידע פנים.
אם בכל זאת יש קושי לפרקליטות סביב העניין הזה – הוא לקשר את כל זה להנחיה של נתניהו. כללית או מפורשת. הנחיה כזאת נובעת בעיקר מהעדות של פילבר. וכאן הרושם שיעשה על בית המשפט בעדותו יהיה מאוד משמעותי להכרעה.