נתניהו בישיבת הממשלה: "יעד הגירעון בשנה הבאה יהיה 3%-3.3%"
משרד האוצר הציג את התחזיות הקודרות לפיהן ייאלצו לעשות התאמות בהיקף של כ-30 מיליארד שקל במטרה לעמוד ביעד של 2.25% - בהתאם לחוק. ב-2019 הגירעון עמד על 3.7% בעוד שיעד הגירעון עמד 2.9%
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר היום (א') בישיבת המשלה כי יעד הגירעון לשנה הבאה יעמוד על 3%-3.3% וכי לא יעלו מסים, זאת לאחר שמשרד האוצר הציג את התחזיות הקודרות לפיהן ייאלצו לעשות התאמות בהיקף של כ-30 מיליארד שקל במטרה לעמוד ביעד של 2.25% - בהתאם לחוק. ב-2019 הגירעון עמד על 3.7% בעוד שיעד הגירעון עמד 2.9%.
- "גירעון של 4% אופייני רק לתקופת משבר, ולא היתה כזו"
- האוצר מזהיר: הגירעון עלול לחצות את רף ה-4% בשנה הבאה
- הכישלון של כחלון: השנה הסתיימה, הבור נשאר
למרות שהממשלה סטתה ודחתה באופן עקבי את המתווה היורד של יעד הגירעון בשנים האחרונות, היא הקפידה לשמור את יעד הגירעון נמוך מ-3%, במטרה שלא להגדיל את היחס בין החוב לתוצר- שכן זו עלולה לפגוע בדירוג האשראי של ישראל ולהגדיל את תשלומי הריבית של ישראל. לפי האוצר, כדי שהיחס בין החוב לתוצר לא יעלה יעד הגירעון צריך לעמוד בממוצע על 2.4% בשנים הבאות.
העלאת יעד הגירעון בהיקף כזה תוכל לאפשר ללמשלה לשמור על "מינוס" של עוד כ-11 מיליארד שקל שלא יידרשו להסגר דרך העלאות מסים או קיצוץ בהוצאות. הבעיה עם החלטה כזו היא שהיא לא שומרת על מרווח ביטחון במקרה של משבר כלכלי. ב-2007 ערב המשבר היה לישראל גירעון אפסי, מה שאפשר לממשלה שלא לקצץ או להעלות מסים בזמן המשבר ולהגיע לגירעון של 4.9% ב-2009, אם יגיע משבר כלכלי בשנה הבאה, הגירעון יאמיר לרמות חריגות שעלולות לפגוע ביציבות של המשק.
התחזית שהציג האוצר היום, והממשלה סירבה לקבל, התריעה כי הבור בתקציב שנה הבאה, אם לא ייסגר יביא את הגירעון בשנה הבאה למעל 4% אם הממשלה לא תבצע קיצוצים חדים והעלאות מס בהיקף של כ-30 מיליארד שקל. הנתונים כמובן מעידים במידה רבה על הכשלון שנחלו כחלון ונתניהו בניהול התקציב בשנים האחרונות עם החלטותיהם להגדיל הוצאות שלא תומכות בצמיחה כמו הגדלת הפנסיות לשוטרים.
שרים שנדרשו לאשר את אותו דיווח סרבו לעשות זאת. הדיון נקטע בסופו של דבר באמצע ונקבע כי יימשך במועד אחר.