בלעדי לכלכליסט
משרד האוצר: רמ"י פוגעת במשק החשמל בישראל
החשב הכללי טוען במכתב לרשות מקרקעי ישראל כי היא מעכבת ללא סיבה את המכרז הסולרי הגדול במדינה
אגף החשב הכללי במשרד האוצר שלח אתמול (א') מכתב חריג לרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ובו טען שהאחרונה מעכבת ללא סיבה את אחד ממכרזי החשמל הגדולים במדינה, כך נודע ל"כלכליסט".
- רשות החשמל מכוונת נמוך מדי
- "ישראל מפגרת בהטמעת אנרגיה ירוקה; היעד צריך להיות 30% מייצור החשמל"
- "ניתן לייצר 43% מהחשמל בישראל באמצעות פאנלים סולאריים - בתוך עשור"
מדובר במכרז שפורסם לפני כחודש, שבמסגרתו המדינה מבקשת להקים באזור דימונה שדה סולארי קרקעי הגדול מסוגו (300 מגה־ואט) עם יכולת אגירת חשמל באמצעות סוללות. השילוב הייחודי הזה, כמוהו לא קם בישראל, עשוי לסמן את קץ תקופת תחנות הכוח הקונבנציונליות, זאת בשל היכולת לספק כמות חשמל גבוהה מסביב לשעון עם זיהום אוויר אפסי. ההספק המוצע של השדה, בעלות הקמה של כמיליארד שקל, שווה לכ־2.3% מכושר הייצור של חברת החשמל – שיעור דומה לעלייה השנתית בביקוש לחשמל בארץ.
בחודש האחרון פורסם בתקשורת כי רמ"י מעכבת את המכרז בשל מכרז לכריית חול שאמור להתבצע על אותה קרקע. במכתב שנשלח מטעם איציק מרמלשטיין, אחראי פרויקטי תשתיות בחשכ"ל, הוא פונה למנהל רמ"י עדיאל שומרון וטוען ש"לאור התנהלותכם עולה השאלה האם הנכם מעוניינים לקדם את מכרז כריית החול, כי ככל שכן, לכך קיימים פתרונות, או שמטרתכם היא להערים קשיים בקידום פרויקטי תשתית חיוניים".
החשכ"ל פוסק כי "מדובר במכרז הסולרי הגדול ביותר במדינת ישראל, שלראשונה צפויה להשתלב בו טכנולוגיה של אגירת חשמל שיכולה לשנות את פני משק החשמל בישראל. עיכוב במכרז זה, מטעמים לא עניינים, מהווה פגיעה ישירה במשק החשמל ובציבור".
מרמ"י נמסר, "רשות מקרקעי ישראל מקדמת ביוזמתה מספר גדול של שדות סולאריים ואנרגיות מתחדשות ואף הביאה להחלטות מועצה שמעודדות את העניין, תוך קביעת מחיר קרקע שמבטיח תרומה להפחתת מחיר החשמל לציבור הרחב. רמ"י דוחה את הטענות של החשכ"ל וסבורה שהדרך הנכונה לשווק את המכרז הסולארי בדימונה, היא המתכונת המתכונת בה שווק בהצלחה המכרז הסולארי בתמנע, באופן ישיר על רמ"י. הנהלת הרשות תדון בכך בקרוב.
"יודגש כי לא היה כל סיכום על שיווק המכרז באמצעות החשכ"ל. מפתיע מאוד שהחשב הכללי האמון על תקנות חובת המכרזים, מתעלם מהעובדה הבסיסית שהעסקה לא אושרה על ידי שום גורם, אפילו לא במרחב דרום של רמ"י. על אחת כמה וכמה כשמדובר בעסקה שאמורה לקבל אישור וועדת הפטור. בנוסף לכך , ללא קשר לשיטה בה נכון לשווק את המתחם, אין פתרון לסוגיית כריית כמויות החול העצומות שיש במתחם. ברור לכל שעבודות הכרייה צריכות להסתיים לפני הקמת המתקן הסולארי. מדובר במחצב בהיקלים עצומים ששוק הבנייה זקוק לו מאוד ואין שום הגיון לאבד אותו בגלל הרצון לשווק בחופזה את המכרז הסולארי. הרשות עומדת על דעתה כי בנסיבות העניין על החשב הכללי לעצור את תהליך המכרז".