$
בארץ

מנכ"ל אסותא: "חייבים לחשוב על היום שאחרי הקורונה כדי למנוע נזק בלתי הפיך"

פרופ' ארי שמיס חושש ממצב בו בשל התפשטות הקורונה מטופלים יהססו לצאת לבתי החולים, וכתוצאה מכך ייגרמו תורים משמעותיים ביום שלאחר המגפה ונזקים בריאותיים; הוא קורא למשרד הבריאות להוציא הנחיות רלוונטיות בנוגע לשירותים הרפואיים אליהם ניתן יהיה לצאת מהבית בתקופה הקרובה, ומה ייחשב לצורך רפואי דחוף

הגר רבט 19:2124.03.20
"משרד הבריאות חייב לחשוב על היום שאחרי הקורונה", כך אומר פרופ׳ ארי שמיס, מנכ"ל רשת בתי החולים אסותא, "המחלות בישראל לא מפסיקות והחמרת ההסגר תגיע לכלל מצב שמטופלים יהססו לצאת מהבית לבתי החולים כדי לקבל טיפול עלול לגרום לנזק בריאותי שיהפוך בלתי הפיך ויגרור תורים משמעותיים ביום שאחרי". שמיס מתייחס לסעיף בטיוטת תקנות החירום החדשות לפיו "יצומצמו סוגי השירותים הרפואיים שלקבלתם ניתן לצאת מהבית וההיתר יהיה רק לקבלת שירות רפואי דחוף שלא ניתן לדחות". עד כה מתו שלושה בני אדם בישראל במגפת הקורונה. מספר החולים בישראל עומד על 1,656, בהם 31 במצב קשה. 

 

 

מוקדם יותר היום (ג') צייץ שמיס בטוויטר כי "המשבר אכן קשה ודורש תקנות חירום אבל אסור לנו לשכוח את היום שאחרי. הנחיה כזו שמשמעותה ירידה גדולה בפעילות הרפואית האלקטיבית עלולה לפגוע משמעותית ולעתים גם באופן בלתי הפיך בחולים 'רגילים' (ואינני מתכוון לניתוחים פלסטיים). אסור להפסיק לטפל בהן/הם".

אסותא ברמת החייל, ת"א אסותא ברמת החייל, ת"א

 

בשיחה עם כלכליסט הוא אומר כי "אין ספק שההיערכות של מערכת הבריאות נדרשת. אנחנו חושבים שהבידודים והסגר הם צעד נכון ומלאי הערכה לצוותים הרפואיים". אבל הוא מסביר ש"אסור להזניח את בריאות הציבור". אסותא משמשת בין השאר כזרוע האשפוז של קופ״ח מכבי ופתוחה לקבלת טפסי 17 של מטופלים מכל הקופות: "60% מהפעילות בבתי החולים שלנו היא ציבורית. אנחנו לא מייצרים מיטות עבור המערכת אבל מאפשרים פעילות דחופה יותר. הכוונה לעסוק בנפח גדול של מטופלים שלא מקבלים מענה במערכת הציבורית".

 

הוא מספק דוגמה להשלכות של החמרת ההנחיות לציבור: "היום למשל שתי נשים שיש להן ממצא ממוגרפי בשד שמחייב ביופסיה הודיעו שלא יגיעו לעשות אותה בגלל ההסגר. חייבים להבין שגם כאשר המצב הנוכחי יסתיים נעמוד בפני מספרים גדולים יותר של נשים שממתינות לביופסיה ותורים ארוכים מאוד. ויתור על הטיפול כעת בעצם ימנע מהן ביופסיה חודשים קדימה". כמובן שהדבר נכון בכל תחום ולכל טיפול שאינו נחשב "דחוף", ושמיס צופה מערכת בריאות שתצטרך להתמודד עם תורים ארוכים במיוחד ביום שיוקלו התקנות.

 

הוא מסביר גם שאסותא כבר מתכוננת בימים האחרונים להתמודדות עם מתן מענה למספר גדול יותר של חולים והורידה פעילות בתחומים כמו פלסטיקה ואסתטיקה על מנת לקבל מספר גדול יותר חולים בתחומים דחופים ,וכמובן נקטה את כל האמצעים הדרושים מבחינת מיגון הצוות והחולים.

 

נראה שבעיה נוספת כרגע היא גם שהציבור לא מבין מה מותר ומה אסור מבחינת טיפול רפואי

 

״אני ביקשתי שמשרד הבריאות יוציא הנחיות רלוונטיות תוך הנחייה לציבור מה מהווה טיפול דחוף. פעילות דחופה יכולה להיות רק מי שמגיע באמבולנס. אבל הדוגמאות שנתתי למשל לא יגיעו עם אמבולנס אלא יקבעו תור. ואותו דבר לגבי טיפולי סרטן וטיפולים כירורגיים בגידולים או אפילו אנשים שמחכים חודשים לניתוח להחלפת מפרק. בכל מקרה יהיו דחיות בלתי נמנעות בטיפולים רבים ולכן ההנחיות של משרד הבריאות צריכות לפרט לציבור ולבתי החולים מה כן מתאפשר.

 

"אנחנו באסותא נוכל להגדיל את הפעילות הציבורית עוד יותר ולתת מענה שיתמוך במאמצים של משרד הבריאות לטפל במשבר ולתת לנו לדאוג לבריאות הציבור שאינה קשורה בקורונה.

 

יש מספר פעולות רפואיות שמשרד הבריאות כבר הפסיק

 

"נכון, פעולות כמו טיפולי פוריות או ניתוחי אף אוזן גרון לילדים הופסקו. ההוראות הללו ניתנו מתוך החלטה של המשרד שהן לא עונות על האיזון בין הצורך הרפואי לבין הסיכון הטמון בהן כעת".

 

מן הסתם למשרד הבריאות טיעונים לגיטימיים להחלטה להפסיק כל פעילות רפואית?

 

״מדובר בסעיף אחד מתוך שלל סעיפים שמטרתם להחמיר את ההסגר מתוך ראייה פסימית של הגעה ל-10,000 חולים תוך שבועיים, ובהחלט צריך להחמיר את ההסגר או את המצב שבו תושבי ישראל נענים להסגר בסיטואציה כזו. אבל בתי חולים כמו אסותא נערכו לטפל בלחץ שעלול להיות למטופל שאינו חולה קורנה לקבל טיפול רגיל והבהרנו את זה היטב לציבור. אם יכללו גם אותנו בהסגר אז אנשים יפחדו להגיע לכל מטרה, צריך לדייק ולהנחות בצורה ברורה באילו מקרים הציבור כן יכול להגיע לטיפול כדי שלא יעצור אותו שוטר באמצע״.

x