המועצה להשכלה גבוהה תחלק 14 מיליון שקל ל-30 מחקרים דחופים בנושא הקורונה
הפרויקטים הזוכים במענקי המחקר ייבחרו לפי היישומיות של עבודתם, ויידרשו להעמיד את התוצאות לרשות כלל הקהילה המדעית בעולם; הוועדה לתכנון ולתקצוב של המל"ג תממן מחצית מהסכום, קרנות פילנתרופיות יממנו את החצי השני
הוועדה לתכנון ולתקצוב של המועצה להשכלה גבוהה תחלק 14 מיליון שקל כמענקי מחקר תחרותיים, הממוקדים בהבנת נגיף הקורונה ובלימת התפשטותו. הכוונה היא לממן כ-30 פרויקטים, בהיקף של 720-180 אלף שקל לפרויקט. המימון מיועד למחקרים שיארכו כחצי שנה עד שנה, ובמידת הצורך עד שנתיים.
הוועדה תעמיד 7 מיליון שקל למטרה זו, וקרנות פילנתרופיות - יד הנדיב, קרן משפחת קלרמן, קרן ראסל ברי וקרן וולפסון - ייתנו 7 מיליון שקל נוספים. התוכנית תופעל על ידי הקרן הלאומית למדע.
- גייטס יורה בכל התותחים: ישקיע מיליארדים בחברות שמפתחות חיסון לקורונה
- "אסור היה להפסיק לפתח חיסון לסארס"
- גרמניה: "תעודות חיסון" יונפקו למי שבגופם ימצאו נוגדנים לקורונה - והם יוכלו לצאת מהסגר
הפרויקטים שייזכו למענקים ייבחרו על פי קריטריונים שמשלבים בין האיכות המדעית של תוכניות המחקר לבין ההיתכנות היישומית שלהן, והיכולת לסייע לבלימת ההתפשטות של נגיף הקורונה בטווח הקצר ובטווח הבינוני. כמו כן, הזוכים במענקי מחקר בתוכנית זו יידרשו להתחייב, כבר בעת ההגשה, להנגשה מיידית ומלאה של תוצאות המחקר לקהילה המדעית בישראל ובעולם.
המחקרים יוכלו לכלול מגוון נרחב של תחומים וגישות, ובכללם: אימונולוגיה, וירולוגיה, פרמקולוגיה, בינה מלאכותית, רובוטיקה, הנדסה, וכן שילובים בין גישות אלה. המועד האחרון להרשמה להגשת בקשות הוא יום שלישי הקרוב, ה-7.4.2020. המועד האחרון להגשת הבקשות המלאות לאחר אישור רשות המחקר הוא יום שלישי 21.4.2020.
דוגמאות למחקרים רלבנטיים: פיתוח גישות חדשות, רגישות ונרחבות לזיהוי הנגיף באוכלוסייה; חקר מנגנון ההדבקה בנגיף ופיתוח טכנולוגיות חדשות לריסון ההדבקות; אפיון ההיבטים האימונולוגיים הקשורים לריסון המחלה הנגרמת על ידי הנגיף; קידום הפיתוח של חיסון סביל או פעיל; או בחינת תרופות קיימות שעשויות להתאים למחלה ופיתוח תרופות חדשות.
יו"ר ות"ת, פרופ' יפה זילברשץ, אמרה בתגובה: "אני בטוחה שמאמצי המחקר של החוקרים המצוינים במוסדות להשכלה גבוהה יישאו פרי בעתיד הקרוב, בין אם במציאת חיסון או מציאת הדרך למניעת ההתפשטות".