בלעדי לכלכליסט
לשכת רואי החשבון נגד רשות המסים: סירובה לדחות את מועדי התשלום לעסקים - אטימות
הגוף המייצג את רואי החשבון טוען כי בעקבות משבר הקורונה יתקשו עסקים לחשב את גובה המקדמות שישלמו, בין היתר בגלל מחסור בכוח אדם שנמצא בחל"ת. לפיכך, טוענת הלשכה כי סירוב רשות המסים לדחות את מועדי תשלום מס הכנסה ודיווחי המע"מ לעסקים הוא בלתי סביר. הרשות: מצופה מהלשכה לסייע למדינה בעת הזו
לשכת רואי החשבון מאשימה את רשות המסים באטימות לאור סירובה של הרשות לבצע דחייה נוספת של מועדי דיווח המע"מ ותשלומי המסים. בעוד שבוע וחצי יידרשו העסקים לדווח ולשלם מס הכנסה עבורם ועבור העובדים ובעוד שבועיים הם יידרשו להגיש דוחות מע"מ, וכל מי שקיבל דחייה בחודש שעבר יידרש לשלם לרשות את תשלומי המע"מ.
- עקב הביקורת: תקרת המענק הבא לעצמאים תעלה ל-10,500 שקל
- מנהל רשות המסים: "מעל 90 אלף זכאים יקבלו את המענק לחשבון הבנק"
- הקלה למגזר העיסקי: רשות המסים תבחן את הרחבת האפשרות לתשלום מע"מ על בסיס מזומן
לדברי שטרק, לאור העובדה שגובה המענק הממוצע לעצמאים עומד על 4,000 שקל ולאור העובדה שרק כ-400 חברות מתוך 40 אלף קיבלו עד כה הלוואה מהקרן לעסקים קטנים ובינוניים, הממשלה משאירה את החברות ללא כל מענה.
בלשכת רואי החשבון טוענים כי מדובר בדיווחים מורכבים במיוחד לאור חוסר הוודאות בעקבות התפתחות משבר הקורונה שמקשה על העסקים לחשב את גובה המקדמות שישלמו לרשות. אמנם עסקים יכולים לצמצם את המקדמות שהם משלמים לרשות אך רואי החשבון מזהירים כי אם הקטנת המקדמות היא ביוזמת העסק והוא יידרש בסופו של דבר לשלם מס גבוה יותר, הוא עלול לחטוף קנסות על המקדמות הנמוכות. סוגיה אחרת שהופכת את הדוחות למורכבים יותר עבור חודש מרץ היא העובדה שחלק גדול מהעסקים הוציאו את חלק מהעובדים שלהם לחל"ת, מה שהופך את הדיווח וניכוי המס על השכר לשונה מהשגרה.
בלשכת רואי החשבון מוחים על כך כי בעוד שנציגי הרשות אמרו באופן פומבי כי יינתן מענה פרטני למי שייתקל בקושי עם תשלום המע"מ, כעת מבהירים שם כי יאפשרו פריסת מע"מ רק לאחר הגשת הדוח ב-27 לחודש. זאת, למרות שבחלק מהעסקים כלל אין איש שיעביר את החומרים הדרושים לרואי החשבון ובמשרדי רואי החשבון רבים צומצמה הפעילות והוצאו עובדים לחל"ת.
לדברי נשיאת לשכת רואי החשבון איריס שטרק, "עמדת רשות המיסים היא אטימות ומחדל כלפי העסקים במדינת ישראל במשבר הקורונה. לא ייתכן שהמעט שניתן עד כה, והוכרז מעל כל במה, שתהיה התחשבות בעסקים שיבקשו דחייה פרטנית בשל המשבר, בדיווחי ותשלומי מס הכנסה ומע"מ, אפשרות זו בוטלה היום, ועל אחת כמה, אלה שיאחרו בתשלום יקבלו באופן אוטומטי קנסות משמעותיים עקב האיחור, וידרשו להגיש בקשות מנומקות לביטולם, ולא מובטח שאלה יתקבלו. זהו נטל כספי ובירוקרטי מיותר, מעבר לכל הקשיים, המהווה הכבדה בלתי סבירה על עסקים בכלל, ועסקים קטנים ובינוניים בפרט".
שטרק הוסיפה כי "אנו בלשכת רואי חשבון דורשים באופן מיידי לתת אורכות לביצוע הדיווחים והתשלומים עבור חודש מרץ של מע"מ, מקדמות ומס הכנסה, הצפויים בימים הקרובים, וזאת עד לסוף אוגוסט, לפחות לעסקים שמחזור הכנסותיהם השנתי הינו עד 75 מליון שקל, וכך תהיה הקלה משמעותית על העסקים הקטנים-בינוניים".
לדברי שטרק, "עמדת רשות המיסים, לפיה אין מענה לדרישה לאורכות וגם ביטול האופציה לפנייה מקדמית מראש להתחשבות פרטנית לנוכח הקשיים מנוגדת לכל המדיניות המוצהרת של הממשלה בדבר הקלה על העסקים במשבר, אשר לנוכח המצב אינם מסוגלים לדווח הן בשל מחסור בכוח אדם שיצא לחל"ת, הן בשל הקושי בהעברה פיזית של המסמכים הנדרשים, והן בשל מכלול השלכות של המשבר על הפעילות העסקית התקינה, המשפיעה הן על העסקים והן על רואי החשבון המייצגים".
מנגד, ברשות המסים הודפים את הטענות של לשכת רואי החשבון ומוסרים כי "רשות המסים נקטה מראשית המשבר בשורת צעדים שנועדו להקל על העסקים במשק ולסייע להם ככל הניתן. בכלל זה, ארכות לדיווח ותשלום מע"מ, זירוז החזרים בהיקף של כמיליארד וחצי שקלים, ומענה פרטני רחב בדחייה ופריסה של תשלומים לעסקים שנקלעו לקשיים".
עוד אומרים ברשות כי היא "תמשיך לתת מענה פרטני לעסקים המתקשים לעמוד בתשלום המס, אך אינה רואה מקום לדחייה כללית של הדיווח והתשלום למע"מ עבור חודש מרץ לכמאה אלף עסקים, ביניהם העסקים הגדולים במשק ועסקים רבים שלא נפגעו כלל מהמשבר. זאת, בשעה שהמדינה מגייסת משאבים על מנת לממן את המאבק במגיפת הקורונה ולצורך תשלום דמי אבטלה לשכירים שאיבדו את מקום עבודתם ומענקים לעצמאים ועסקים שהכנסתם נפגעה".
ברשות המסים התייחסו גם לעצם המחאה של לשכת רואי החשבון ואמרו כי "ברשות תמהים מאוד על עמדת לשכת רואי החשבון שממנה ניתן היה לצפות כי תגלה מנהיגות ותוביל את ציבור רואי החשבון תוך קריאה להתגייס ולעמוד במועד הדיווח כדי לסייע למדינה בשעה זו".