דיווח שוטף
מסתמן: משבוע הבא בתי הספר יוכלו לקיים יום לימודים לתלמידי כיתות ד'-ו'
שירות התעסוקה: 7,500 איש חזרו למעגל העבודה ביממה האחרונה; גרוטו: אקונומיקה וסבון מספיקים לחיטוי; עיריית ת"א חוזרת לחלק דו"חות חניה החל ממחר; אוניברסיטת ת"א תקים מרכז רב-תחומי לחקר מגיפות; סייפרוס איירווייז הקפריסאית ובלו בירד היוונית ישובו לישראל ביולי; מספר המתים מקורונה בישראל עלה ל-238
נגיף הקורונה – תמונת מצב בארץ ובעולם
21:00 - מסתמן: משבוע הבא בתי הספר יוכלו לקיים יום לימודים לתלמידי כיתות ד'-ו'
במסגרת הפתיחה ההדרגתית של מערכת החינוך, מסתמן כי החל משבוע הבא בתי הספר יוכלו לקיים יום לימודים אחד לתלמידי כיתות ד'-ו'. משרד החינוך יביא בפני ועדת השרים הצעה זו לאישור. מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, ציין: "אין תורת הפעלה אחת, מדובר בחירום. המשרד מאפשר לבתי הספר להפעיל שיקול דעת תוך הנחיות בריאותיות".
(תמר טרבלסי-חדד)
20:20 - מניין המתים מקורונה עלה ל-238
משרד הבריאות עדכן כי עלה ל-238 מניין המתים מקורונה בישראל, לאחר ששני חולים נוספים נפטרו היום. מספר הנדבקים עומד על 16,289, אולם מספר החולים בפועל הוא 5,586. עוד נמסר כי 70 חולים מונשמים כעת. 10,465 החלימו עד כה - מתוכם 403 היום.
19:30 - אל על: טיסות הנוסעים הסדירות יתחדשו רק ב-30 במאי
בזמן שטיסות מטען וטיסות חילוץ של אל על ממשיכות לצאת, החברה מודיעה בפעם הרביעית על דחיית מועד חזרתה לקיום טיסות נוסעים סדירות. כך, לאחר שאל על הודיעה רק בשבוע שעבר כי תשוב לטוס ב-15 במאי - מודיעה כעת החברה שתשוב לטוס רק ב-30 במאי. הסיבה, לפי אל על, היא החלטתו של משרד הבריאות שהתקבלה היום לפיה החוזרים מחו"ל עדיין יחויבו בבידוד של שבועיים, שאומנם לא יבוצע במלוניות, אך עדיין יבוצע.
במקביל, ממשיכה אל על לנהל משא ומתן מול משרד האוצר ומול הבנקים על חבילת החילוץ שתקבל החברה, בהיקף של 400 מיליון שקל. כזכור, במסגרת ההתייעלות תידרש אל על להיפטר מכשליש ממטוסיה, לצמצם קווים לא רווחיים וגם לפטר כ-2,000 עובדים מתוך כ-6,300 עובדיה.
(תומר הדר)
18:07 - אוניברסיטת תל אביב תקים מרכז רב-תחומי לחקר מגיפות
אוניברסיטת תל אביב הכריזה על הקמת מרכז רב-תחומי לחקר מגיפות בהשקעה ראשונית של עשרות מיליוני שקלים. המרכז יכלול בין היתר מומחים מתחומי הרפואה, ביולוגיה, מתמטיקה, פיזיקה, כלכלה, הנדסה, תיירות, חינוך, פסיכולוגיה ועוד. לצד הפעילות המחקרית, המרכז יגיש המלצות לקובעי המדיניות, יעודד כינוסים בינלאומיים, פעולות הסברה וכן מתן מלגות ומענקים לסטודנטים וחוקרים מצטיינים. בנוסף, המרכז יאגד מומחים שיפעלו עם בתי חולים ומוסדות אקדמיים בארץ ובעולם, במטרה לקדם את המחקר בתחום ולסייע בעתיד למדינת ישראל להתמודד עם משברים שמקורם בהתפרצות מגפות
17:42 - שירות התעסוקה: 7,500 איש חזרו לעבודה ביממה האחרונה
שירות התעסוקה מוסר הערב (ג') כי "מאז העדכון האחרון אתמול בשעה 16:00 ועד היום ב-16:00, התקבלו 7,498 דיווחים על חזרה למעגל העבודה - בעוד מספר הנרשמים כדורשי עבודה באותו פרק זמן היה נמוך משמעותית ועמד על 2,213". לפי שירות התעסוקה, "מאז 19.4.2020 - תחילת השבוע שאחרי חופשת הפסח וההקלה הראשונה בפתיחת המשק - התקבלו בסה"כ 38,806 דיווחים על חזרה לעבודה".
17:37 - פרופ' גרוטו: "אין צורך בתרסיסי חיטוי מיוחדים, מספיקים אקונומיקה וסבון"
המשנה למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו, אמר בתדרוך שמועבר ברשתות החברתיות כי "אין צורך בתרסיסי חיטוי מיוחדים, ניתן להשתמש באקונומיקה ובסבון פשוט". הוא התייחס לחובת עטיית המסכות: "יש לעטות מסכה בכל מצב ומקום חוץ מאשר בתוך הבית, ולמעט אנשים עם מוגבלויות שלא יכולים לעשות זאת". פרופ' גרוטו הוסיף: "המסכה היא כלי יעיל מאוד למניעת הדבקה בקורונה".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, ציין כי ביום חמישי ייפתחו כידוע קניונים, שווקים, חדרי כושר ופארקים לאומיים - אך מגרשי השעשועים והמשחקים יישארו סגורים. "אנחנו מקווים שנגיע למצב שבעוד חודש וחצי נוכל להתיר כמעט את כל הפעילויות. אנחנו עוד לא שם, יש לנו דרך ארוכה לעבור, אבל אנחנו מקווים ומאמינים שאם נקפיד על הכללים נוכל להמשיך ולהצטיין במאבק שלנו בקורונה". בר סימן טוב, אמר בתדרוך שהעביר ברשתות החברתיות כי הוא ממליץ שלא יותר משני משקי בית ייפגשו בו-זמנית. עוד הוא אמר: "גם כשפוגשים את סבא וסבתא, יש להקפיד על מרחק של שני מטרים ועטיית מסכות".
(אדיר ינקו)
16:20 - עיריית תל אביב חוזרת לחלק דו"חות חניה
עיריית תל אביב-יפו הודיעה כי החל ממחר, עם חזרת המשק לפעילות, תחודש באופן הדרגתי אכיפת עבירות התעבורה בעיר, כולל בתחום החניה. האכיפה תתבצע באמצעות פקחים, מצלמות אכיפה ופעילות גרירה כבשגרה. עוד נמסר כי פקחי האגף פועלים להסברת הנחיות משרד הבריאות בקרב עסקים.
15:19 - סייפרוס איירווייז הקפריסאית ובלו בירד היוונית ישובו לישראל ביולי
סייפרוס איירווייז, חברת התעופה הקפריסאית, תשוב לטוס לתל אביב בתחילת יולי. החברה תפעיל חמש טיסות שבועיות במחיר שיחל ב-54 יורו. בקפריסין היו עד כה כ-800 נדבקים ו-12 מתים. במקביל תשוב גם חברת בלו בירד היוונית לפעילות בתחילת יולי. בלו בירד מפעילה בעיקר טיסות לאיי יוון.
גם רשות שדות התעופה החלה להיערך לחזרה לפעילות: על רצפת אולם הנוסעים הונחו מדבקות לשמירת מרחק, הוצב מתקן נסיוני לבדיקת חום בכניסה לארץ והוצבו מתקני חיטוי עם אלכוג'ל. מהרשות נמסר כי הם מחכים להוראות של ארגון התעופה הבינלאומי לגבי הסדרי הבטיחות שיידרשו משדות התעופה ביום שאחרי.
(תומר הדר ונווית זומר)
14:30 - הממשלה תאריך את חובת הבידוד במלוניות לחוזרים מחו"ל
הממשלה תאריך היום עד לתחילת שבוע הבא את חובת הבידוד במלוניות לחוזרים מחו"ל. בינתיים, יימשכו הדיונים בממשלה לגבי מציאת חלופות להסדר הקיים, שעלותו כ-250 מיליון שקלים בחודש. כך הוחלט בדיון שקיים השר לביטחון הפנים, גלעד ארדן, בהשתתפות ממלא מקום מפכ"ל המשטרה ונציגי המשרדים הרלוונטיים. השר ארדן אמר כי אם יוקם מערך פיקוח תקין, שיאפשר אכיפה של בידוד ביתי על החוזרים מחו"ל, ניתן יהיה להחליף את ההסדר הקיים.
11:00 - שמונה חולים נוספים מאז אתמול, ירידה במספר המונשמים
משרד הבריאות מעדכן כי 22 חולי קורונה נוספים אובחנו מאז אתמול, כך שמספר החולים הכללי שאובחנו בישראל עלה ל-16,268. מספר החולים במצב קשה עומד על 89 ומספר המונשמים על 66 - ירידה לעומת אתמול, אז נרשמו 90 חולים במצב קשה ו-70 מונשמים. מספר המחלימים עד כה עומד על 10,223. מאז אתמול נפטרו שני חולים נוספים, ומניין המתים בישראל עומד על 237.
09:30 - משרד הבריאות: 12 מהנפטרים עד כה היו בני פחות מ-60
מנתוני משרד הבריאות שפורסמו הבוקר (ג') עולה כי מתוך 237 הנפטרים מנגיף הקורונה עד כה, 12 נפטרים בלבד (5%) היו בני פחות מ-60. מספר הנפטרים הגדול ביותר הוא של אנשים בטווח הגילאים 89-80, עם 74 נפטרים, ולאחר מכן טווח הגילאים 99-90 עם 72 נפטרים. גיל הנפטר המבוגר ביותר הוא 100, וגיל הנפטר הצעיר בותר הוא 30.
עוד עולה מהנתונים, כי 52% מהנפטרים (124) הם גברים, ו-48% הם נשים (113). העיר בה מספר הנפטרים הוא הגבוה ביותר היא ירושלים, עם 55 נפטרים, לאחר מכן בני ברק עם 33 נפטרים ובת ים עם 18 נפטרים. 131 מגיעים מישובים בהם היו פחות מ-15 נפטרים סה"כ.
(דורון ברויטמן)
התפלגות נפטרים לפי גיל
התפלגות נפטרים לפי ישוב
08:30 - חוזרים לטייל: אושרה פתיחת שמורות הטבע והגנים הלאומיים
הממשלה אישרה החל מהיום (ג') פתיחה מחודשת של שמורות הטבע, אתרי המורשת, הגנים הלאומיים וגני החיות לכניסת מטיילים, במסגרת ההקלות על הגבלות התנועה שהוגדרו בעקבות התפרצות נגיף הקורונה. מגבלת 100 המטרים ממקום המגורים בוטלה.
בהחלטת הממשלה שפורסמה אמש, לא צוינה מגבלה כלשהי לגבי הגעה לשמורת הטבע הפתוחות שהביקור בהן אינו כרוך בתשלום. לגבי מוזיאונים, הוחלט כי ייפתחו מחדש בעוד כשבועיים, ב-17 במאי.
מרשות הטבע והגנים מסרו כי למרות שהומלץ תחילה לפתוח רק 20 אתרים, אם הכל יפעל כשורה, יפתחו תוך זמן קצר את כל 67 האתרים בתשלום שמנהלת הרשות – וכן את 18 חניוני הלילה. גם בקרן הקיימת לישראל הודיעו כי בהתאם להקלות, יפתחו מחדש את אגמון החולה למבקרים.
הפתרון של רשות הטבע והגנים מבוסס על כך שהוגדרה לכל אתר מכסת מבקרים שעתית מקסימלית, אשר הינה קטנה בהרבה ממה שהרשות מתירה בימי שגרה. המכסה הוגדרה על בסיס חישוב של גודל האתר, משך השהות הממוצע של המבקר באתר, מסלול זרימת הקהל ונקודות עניין שבהן יש פוטנציאל לעומס. באמצעות מערכת ההזמנות ורישום המבקרים המקוונת של רשות הטבע והגנים, כל משפחה תקבל "חלון" של זמני כניסה ויציאה – ובכך תאפשר לעוד אנשים להיכנס לאתר לכשהם ייצאו.
על פי המתווה, ניתן לנהל גם "טבלת צדק" ארצית ובאמצעותה לא לאפשר לאותה משפחה להגיע לאותו אתר פעמיים. בשלב זה לא ברור אם אכן תנוהל "טבלת צדק" שכזו. עוד הוגדר במתווה כי הביקורים יהיו רק במרחבים הפתוחים של האתרים, כלומר לא יהיה שימוש בחללים סגורים המשמשים למיצגים. בשלב ראשון, נכתב, לא תותר רחצה במקווי המים המתוקים שבאתרים השונים - אולם טיול במסלולי מים זורמים מותר. למרות שבמתווה של רשות הטבע והגנים הומלץ לפתוח גם את חניוני הלילה - בהחלטת הממשלה אמש צוין כי לינת שטח עדיין אינה מאושרת.
בנוסף, הודגשו במתווה הצורך בהקפדה על היגיינה, ניקיון משטחים ושירותים כמה פעמים ביום וביצוע בדיקות חום בכניסה לאתרים. רשות הטבע והגנים, ציינה כי באמצעות מתווה זה תוכל לארח בכלל האתרים שייפתחו כ-70 אלף מבקרים ביום, וכחצי מיליון מבקרים בשבוע.
07:15 - הרשימה המתעדכנת של הקלות הקורונה
בעקבות הירידה במספר החולים המאובחנים בנגיף הקורונה יחזרו המשק והציבור בשבועות הקרובים לפעילות רגילה, עם הקלות שאותן מאשרת הממשלה. ראש הממשלה בנימין נתניהו הכריז אמש (ב') על שלבי ההמשך באסטרטגיית היציאה של ישראל מהמשבר. לרשימת ההקלות החדשות.
07:00 - ההמלצה במשרד הבריאות: "לא לשלוח ילדים עם כפפות"
יממה לאחר שחזרו תלמידי כיתות א'-ג', י"א וי"ב לבתי הספר, ועל רקע הבלבול וחוסר הוודאות באשר לשמירה על כללי ההיגיינה עם חידוש הפעילות במערכת החינוך, התכנסו שלשום (ראשון) חברי צוות הטיפול במגפות של משרד הבריאות, פורום בכיר המייעץ להנהלת המשרד והמנכ"ל משה בר סימן טוב. בעקבות הפגישה הם יציגו שורת הקלות ונהלים חדשים בנושא ההיגיינה בבתי הספר, שאותן צפוי המשרד לאמץ.
על פי נוהלי החזרה ללימודים של משרד החינוך, "איש הצוות והתלמיד יקפידו על שטיפת ידיים עם מים וסבון או חומרי חיטוי". חברי הצוות קבעו כי אין תועלת בריסוס בתי הספר ובניקיון מוגבר ועל בסיס קבוע במהלך יום הלימודים. "אנחנו לא רואים תועלת בריסוס בתי הספר, ובטח לא אחרי שהיו סגורים במשך כל כך הרבה זמן", אומר גורם המעורה בפרטי ההמלצות.
באשר לשימוש בחומר החיטוי ואלכוג'ל היו חברי הצוות אמביוולנטים. "מצד אחד, תכשירי אלכוהול לחיטוי ידיים הם יעילים, אך רק כשהן לא מלוכלכות", הסביר הגורם. "כשהיד מלוכלכת, באופן כללי עדיף לרחוץ את הידיים עם מים וסבון". חברי הצוות המליצו לעודד תלמידים לשטוף ידיהם באמצעות מים וסבון במקום עם אלכוג'ל.
"גם עניין הכפפות נדון, ובשום פנים ואופן אנחנו לא ממליצים על השימוש בהן, וזה בוודאי לא הגיוני לשלוח ילדים לבית הספר עם כפפות. אין כפפות במידה מתאימה לילדים, והן אוגרות לכלוך", הבהיר.
"באשר לחיטוי וניקיון של בתי הספר בזמן שהילדים נמצאים בו - זה יכול להיות בעייתי", הוסיף הגורם. "אי אפשר לבקש מילד בן שש לחטא דברים, ואנחנו מודאגים מזה שהילדים ייחשפו לחומרי ניקוי".
בסביבות הצוות אמרו כי "אין טעם לעשות דברים שאינם עוזרים. לפעמים בתי הספר נוקטים בצעדים מסוימים רק כי הם מרגישים בטוחים יותר".
יו"ר איגוד רופאי הציבור פרופ' חגי לוין אמר כי "ההנחיות לציבור צריכות להיות על בסיס מדע ולא על פחדים". לדבריו, "צריך להימנע מלחשוף ילדים לאקונומיקה או חומרי ניקוי אחרים שעלולים להזיק לבריאות, ללא תועלת מוכחת. חשוב להקפיד בבתי הספר על חינוך להיגיינה אישית ולאפשר לילדים לשטוף ידיים במים וסבון. כפפות אינן הפתרון".