נתניהו: "הכסף יועבר תוך ימים באמצעות הביטוח הלאומי"
במסיבת העיתונאים עם שר האוצר מתייחס ראש הממשלה לתוכנית לחלק מענקים בשווי 6 מיליארד שקל לציבור: "זו לא גחמה. צריך להניע עכשיו את הכלכלה. לדבריו "נביא עוד תוכניות של עזרה כספית ישירה, ככל שיידרש בכל תקופת הקורונה". השר כץ: "אסור לסגור את המשק בשום אופן"
ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע הערב (יום ד') על חלוקת מענקים של בין 750 ל-3,000 שקל לאזרחי ישראל ברקע התפשטות נגיף הקורונה, וציין כי הורה לנקוט צעדים לטיפול בקורונה תוך 48 שעות.
בפתח דבריו אמר נתניהו: "הגל השני שאנחנו מדברים עליו תמיד כבר הגיע אלינו. אנחנו נאבקים בו בנחישות ובאחדות. אנו נוקטים צעדים בריאותיים וכלכליים. אני שומע את המצוקה".
נתניהו הוסיף: "הערב אני מודיע על צעד משלים - תמיכה כלכלית נוספת לכל אזרחי ישראל. זה צעד שמתווסף לתוכנית הכלכלית שהצגנו לפני שבוע, ולצעדים שעשינו באפריל-מאי". לדבריו, "לפי הלמ"ס, הצעדים פעלו - ועשרות אלפי ישראלים חזרו לשוק העבודה".
בנימין נתניהו ראש הממשלה | צילום: לע"מ |
ראש הממשלה הציג את התוכנית, במסגרתה תקבל משפחה עם ילד אחד 2,000 שקל, משפחה עם שני ילדים 2,500 שקל ומשפחה עם שלושה ילדים ומעלה יקבלו 3,000 שקל. כל אזרח שאינו נשוי ומעל גיל 18 יקבל 750 שקל.
הוא פנה לאזרחים ואמר: "תקבלו את הכסף תוך ימים באמצעות המנגנון של ביטוח לאומי. אבל קודם צריך לקבל את ההחלטה. אני בטוח שאקבל את התמיכה של בני והאחרים, אבל לא בטוח שלא נצטרך לעבור לחקיקה. אני מקווה שלא נחפש דרכים לעקוף את זה ומקווה שנסתפק בהחלטת ממשלה". הוא אמר כי הוא מצפה מכל סיעות הכנסת לתמוך בחוק כזה, במידה שיצטרכו להעביר את התוכנית לחקיקה.
נתניהו התייחס גם לפן הבריאותי בדבריו: "הנחיתי להביא תוך 48 שעות צעדים נוספים שיעזרו לשטח את עקומת התחלואה. צריך להמשיך לנקוט צעדים נחושים כדי להגיע לשם. אנחנו עושים הכל כדי להימנע מסגר מלא, אבל כדי להימנע מזה - צריך שיתוף פעולה. חייבים להפוך את הנחיות משרד הבריאות לאורח חיים".
בפסח האחרון חולק מענק דומה, אך במקרה זה מתכוונים נתניהו וכץ לחלק מענק בהיקפים נרחבים משמעותית. בתוכנית, שאותה מעוניין השר כץ לקדם, נקבע כי משפחה עם ילד אחד תקבל 2,000 שקלים, משפחה עם שני ילדים תקבל 2,500 שקלים ומשפחה עם שלושה ילדים ומעלה תקבל 3,000 שקלים. יתר האזרחים, ללא ילדים, יקבלו 750 שקלים.
בדיון שהתקיים הערב במשרד האוצר הביעה הנהלת האוצר התנגדות לתוכנית שכץ מקדם, לאור העובדה שמדובר בחלוקת כספים ללא כל היגיון או קריטריונים - גם למי שאינו זקוק לכך. לטענת גורמים באוצר, מדובר במהלך שיגדיל את הגרעון עוד יותר, ובסופו של דבר ישולם על ידי הציבור.
שר האוצר ישראל כץ אמר כי "התוכנית הזאת היא צעד משלים לתוכנית הרשת הכלכלית שלנו. הצעד הזה הוא לא צעד כלכלי קלאסי. הוא מאפשר להזרים כספים במהירות, בלי קריטריונים, בניגוד לתוכנית המוסדרת כדי לאפשר להתניע את הצמיחה והביקוש". הוא הוסיף: "הדבר המרכזי שאנחנו מובילים הוא וידוא שכל ההחלטות יבוצעו. התוכנית הכלכלית מחוקקת בכנסת ובשבוע הבא נסיים את התהליך".
כחול לבן: "יש לעשות זאת בדגש על מי שפרנסתו נפגעה"
גם בכחול לבן התנגדו לחלוקה כוללת של מענקים. "כחול לבן תומכת בהזרמת כסף ישירות לאזרחים, אך יש לעשות זאת בדגש על מי שפרנסתו נפגעה - מובטלים ומשפחות שזקוקות לכך", נמסר מהמפלגה. "כל חיזוק כלכלי לאזרחי ישראל מבורך, אך צריך לעגן זאת בתכנית אחראית וארוכת טווח שתבטיח שגם בשנה הבאה פרנסתם וחוסנם ישמר". גורמים במפלגה ציינו כי גנץ עודכן על התוכנית אתמול והיום בצהריים.
גם ח"כ מיכל שיר מהליכוד הביעה ביקורת: "יש הרבה אנשים שזקוקים לכסף, אבל תודה לאל ולמדינת ישראל, יש גם רבים שלא. אני מברכת על המהלך, אבל יש לאפשר לאזרחים שלא זקוקים לו לוותר עליו על מנת שהכסף ילך למקומות שזקוקים לו יותר".
עו"ד רועי כהן, נשיא ארגון העצמאים לה"ב, אמר כי הוא דורש מראש הממשלה ושר האוצר לקחת אחריות על ציבור העצמאים, לפי שהם מפזרים כסף לכל עבר, כלשונו. "150 אלף עצמאים קיבלו פחות מ-2,000 שקל סיוע ועשרות אלפי עצמאים לא קיבלו ולו שקל אחד", אמר. "מאיפה ההחלטה ההזויה לתת כסף לאנשים עובדים ולמי שלא צריך במקום למי שזועק? ציבור העצמאים מדמם. מספיק עם הפופוליזם והשליפות מהמותן. השטח בוער".
למרות ההיקף האדיר של התוכנית, שישה מיליון שקלים, כץ ונתניהו אף בוחנים אפשרות לקדם את המהלך באמצעות הביטוח הלאומי - מבלי להעביר אותו בחקיקה ראשית בכנסת.
במענק שחילקה הממשלה לאזרחים באפריל האחרון, הועברו 500 שקל לכל אזרח ותיק ולכל ילד במשפחה עד ארבעה ילדים. אז, עדכן נתניהו את אנשי האוצר בתוכנית, דקות ספורות לפני נאומו לאזרחים בתקשורת. עלות אותו מענק הוערכה בכמיליארד שקלים וחצי.
קבינט הקורונה האזרחי לתכנית חלוקת הכספים בראשות ח"כ נפתלי בנט ימינה טען כי ״זו לא תכונית אלא פיזור כסף ללא היגיון. מדוע, למשל, 131,000 המיליונרים שחיים בישראל צריכים לקבל 3,000 שקל, בעוד מאות אלפי משפחות מידרדרות לחרפת רעב? מי שלא נפגע כלכלית, היה מעדיף לסייע למשפחות נואשות במקום למשכן את עתיד ילדינו בחובות. אין כאן יצירת מקומות עבודה. אין כאן עזרה לנפגעי הקורונה.
"במקום לחלק שוברים וזיכויים על סיפון הטיטאניק, תתחילו כבר לסגור דלתות ביטחון ולנווט הצידה מהקרחון. איפה הפרוייקטור? מערך קטיעת ההדבקות? הגדלת קיבולת הבדיקות? אנו קוראים לממשלה להתעשת, להקים מערך למיגור מגיפת הקורונה, ולבנות תכנית אמיתית לשיקום פרנסת אזרחי ישראל".
שר העבודה והרווחה איציק שמולי: ״עדיף שהמסוקים עם המזומנים יפזרו את הכסף איפה שבאמת צריכים במקום מעל לעננים..80 אלף בעלי עסקים נותרו בינתיים מחוץ למערך הפיצויים, חסרים תקציבי חירום למתווה הנכים, לילדים בסיכון ולקשישים בודדים, העו״סים שובתים כבר 10 ימים. צריך להנחית את המסוקים על קרקע המציאות לפני שכל אלה מתרסקים"
תגובת פרופ' גל רז, דיקאן הפקולטה למנהל עסקים במרכז האקדמי למשפט ולעסקים להצהרת ראש הממשלה על מתן מענק גורף לכל אזרחי ישראל: "אם עד הערב השלמנו עם הכישלון במאבק הבריאותי בנגיף הקורונה, הערב קיבלנו חותמת לכישלון גם בחזית המאבק הכלכלי. במקום שהנהגת המדינה תפעל בדרך מקצועית ויצרתית למציאת פתרונות שישקמו את המשק הישראלי ויבטיחו את עתיד קיומו, הם בוחרים בפתרונות מיושנים ופופוליסטיים שלא ישנו את המשוואה בטיפול במשבר. ראש הממשלה מדבר על מתן כסף לאזרחים כדי לעודד צריכה אבל *מתעלם מכך שכעת אזרחים רבים לא מסוגלים לשלם שכר דירה ולכן הכסף לא יילך לצריכה".
"נכון יותר היה לתת מענק לתשלום שכר דירה או שהמדינה תפצה את בעלי הדירות עד סכום מסוים למשל. חשוב להבין שאין כסף בחינם והכסף שניתן כעת לכל האזרחים הוא במקום כסף שהיה יכול להינתן לבעלי עסקים ועצמאים שפשוט פושטים את הרגל. עזרה לבעלי העסקים גם היתה עוזרת יותר לכלכלת המשק. נראה כי פשוט מדובר במהלך של הממשלה שבא להסיר מהם אחריות, אשר יעניק להם פתח לומר כי הם דאגו לכלל הציבור בשעת המשבר. למרות שלא ברור אם אנחנו כבר לקראת בחירות אין ספק שהפופוליזם של כלכלת הבחירות כבר כאן".