המענק לכל אזרח אושר; הנגיד: "בשלב זה אין חשש ליכולת המימון"
כל אזרח יקבל מענק של 750 שקל, וכן 500 שקל נוספים בעבור הילד הראשון, השני או השלישי, עד תקרה של 3,000 שקל למשפחה. אמיר ירון: "חשוב להימנע מתחושה שאין גבול ליכולת להגדיל את החוב הציבורי"
"העדכון שבוצע לתכנית המענק לכל אזרח, הוא בכיוון הנכון מבחינה כלכלית בהיבט של עידוד הביקושים", כך אמר היום נגיד בנק ישראל אמיר ירון בישיבת הממשלה בה אושר תזכיר החוק המסדיר את חלוקת המענק לכל אזרח. לפי הנוסח שאושר כל אזרח יקבל מענק של 750 שקל, וכן 500 שקל נוספים בעבור הילד הראשון, השני או השלישי (דרך ההורה שמקבל את קצבת הילדים), כך שהתקרה תהא עד 3,000 שקל לתא משפחתי.
- עושים סדר: מי זכאי לסיוע מהמדינה וכמה יקבל?
- בעולם עוד לא שמעו על מענק אוטומטי ואחיד לכל אזרח
- החלוקה המסתמנת: גם העשירים יקבלו מענקים על הילדים
החלטת הממשלה צריכה לעלות כעת לאישור הכנסת בשלוש קריאות ורק לאחר מכן יתחיל הכסף לעבור לחשבונות, כך שעדיין אין תאריך בו יתקבל הכסף.
על פי הנוסח שאושר בממשלה, מי שההכנסה שלו בשנת 2018 או בשנת 2019 עלתה על 651 אלף שקל בשנה, לא יהיה זכאי לקבלת מענק או תוספת למענק למקבלי קצבאות, אולם כן יזכה למענק עבור הילדים. עוד ירדה מהנוסח שאושר היום ההצעה להחריג עובדי במגזר הציבורי שמרוויחים מעל 30 אלף שקל בחודש, הם בסופו של דבר יהנו מהמענקים.
"ההרחבה הפיסקלית בישראל אינה חריגה בהשוואה בין-לאומית"
עוד הוסיף הנגיד בדיון בממשלה כי "חשוב גם לקדם תכנית מוסדרת וכוללת שתתמקד בהפחתת עלויות ההעסקה של הפירמות, ומתן תמריצים להשקעות - אלו יגדילו את הביקוש של העסקים לעובדים. הגידול בתעסוקה שינבע מכך, יגדיל את הביטחון של משקי הבית לגבי הכנסתם הפרמננטית, ובכך יתמוך בהגדלת הצריכה בהווה, ובנוסף ייווצר היזון חוזר של הגדלת ביקושים ותעסוקה בטווח ארוך יותר ובאופן מתמשך".
בנוגע לגרעון שהולך וגדל וצפוי על פי הערכות האוצר להגיע ל-13.5% השנה אמר כי "ההרחבה הפיסקלית בישראל אינה חריגה בהשוואה בינלאומית למדינות מפותחות אחרות. בכל העולם נאלצים להגדיל את הגירעונות ולצבור חובות כדי למנוע נזקים גדולים יותר לכלכלה. עם זאת, חשוב לזכור שהסיכון המיוחס לישראל גדול מזה שמיוחס למדינות יציבות באירופה, עם יחס חוב-תוצר דומה. לפיכך, חשוב להימנע מתחושה שאין גבול ליכולת להגדיל את החוב הציבורי, ולכן צריך להשתמש בתבונה בסכומים שמוציאים כך שיתרמו ליכולת של המשק ושל משקי הבית לצאת מהר מהמשבר כשיוסרו המגבלות הבריאותיות".
"בשלב זה אין חשש ליכולת המימון של המשק לאורך זמן, אך ככל שהמשבר מתמשך ופגיעתו מעמיקה כך חשוב יותר להשתמש במקורות התקציביים ביעילות. לפיכך, הפן הכלכלי מחייב כעת ניהול סיכונים תוך שימוש מושכל בדרגות החופש שנותרו למדיניות התקציבית ליכולת התגובה בהמשך", הוסיף ירון.