$
בארץ

משבר הקורונה

ציפי פינס בוועדת הקורונה: "האדמה רועדת, אנחנו יושבים בבית חמישה חודשים"

מנכ"לית בית ליסין אמרה כי "הפתגם המפורסם 'ההצגה חייבת להימשך' איבד את המשמעות שלו". קטורזה: "כשאמא שלי היתה נותנת לי עונש היא היתה אומרת לי למה. פה לא עשינו דבר". פרופ' איתמר גרוטו: "ביומיים הקרובים יובא לממשלה מתווה לפתיחת מופעי תרבות ואמנות"

מאיה נחום שחל 14:4827.07.20

"האדמה רועדת. אנחנו יושבים בבית חמישה חודשים. הפתגם המפורסם 'ההצגה חייבת להימשך' איבד את המשמעות שלו", כך פתחה את דבריה מנכ"לית תיאטרון בית ליסין ציפי פינס בדיון בוועדת הקורונה בנושא המשבר בעולם התרבות והאמנות. פינס לחברי הכנסת לפתוח את אולמות התיאטרון והתרבות.

 

פינס המשיכה ואמרה, "הופענו חולים, בריאים, במלחמות, באינתיפאדה, בכל מקום שהיו צריכים אותנו. לא היה מצב שהפסקנו הצגה אי פעם. זה כאילו מישהו מלמעלה תכנן את זה. כל אמנויות הבמה נעלמו, חוץ מהמוזיאונים. ואיזה פלא, מפוצץ במוזיאונים. אנשים עומדים בתור בצורה תרבותית. לא יודעת איך הם הצליחו להיכנס לחלון ההזדמנויות הקטן הזה אבל עלינו לא מדברים. חמישה חודשים, ואין תאריך יעד.

 

"לא הכנסנו שקל אחד בחמשת החודשים האלה. קבעו מתווה, קיבלנו את התו הסגול, קיבלנו את המגבלות הכי קשות. המסעדות פותחים, חדרי הכושר פתוחים, אבל את התרבות עצרו. פתחנו לזמן קצר ומיד סגרו אותנו. אפשר להגיד שמשתיקים אותנו. לא רוצים שנופיע. חייבים לשמר את רוחה של התרבות הישראלית. תחושת העלבון שלנו מהתעלמות מנכסי צאן הברזל של התרבות היא מאוד קשה. אני מבקשת מכם לעזור לנו לפתוח את האולמות, אמרה פינס.

 

 

ציפי פינס, מנכ"לית בית ליסין בוועדת קורונה ציפי פינס, מנכ"לית בית ליסין בוועדת קורונה צילום מסך: ערוץ הכנסת

 

מנכ"לית בית ליסין הבהירה שבכוונתם לפתוח את האולמות, בין אם יאפשרו להם ובין אם לא: "עד עכשיו אנשים התנהגו נורא יפה. אפילו לא היינו בהפגנות, היו בהן רק בודדים ולא כגופים יוצרים שיש מאחוריהם 150 אלף אנשים. אני לא רוצה להגיד שנפתח אם לא יתנו לנו, אבל זה סוג של מרד. לא ייתכן שלא יתייחסו אלינו".

 

"זוכרת את האמנים שהגיעו לשמח אותנו בקריית שמונה"

 

הוועדה בראשות חברת הכנסת יפעת שאשא ביטון התכנסה על מנת למצוא דרך לסייע לענף התרבות ולאפשר לו לחזור למסלול כפי שעשו עם המסעדות, הקניונים וחדרי הכושר.

 

בתחילת הדיון אמרה ביטון "בתקופות הכי קשות בקריית שמונה, בזמן מלחמות, קטיושות והשינה בממ״ד, זכורים לי האמנים שהגיעו לשמח אותנו כדי לשמור על הרוח של האזרחים. גם היום אנחנו נמצאים במלחמה מאוד קשה ומורכבת מול נגיף שאנחנו עוד לומדים אותו, ואני רוצה לומר שגם במלחמה הזו אנו צריכים לראות כיצד אנחנו נותנים קצת לנפש ולנשמה הישראלית. זה מה שנעשה כאן, ננסה למצוא את הדרך להחזיר את הענף לפעילות".

 

 

ישראל קטורזה בהפגנה מול משרד האוצר ישראל קטורזה בהפגנה מול משרד האוצר צילום: עמית שאבי

 

השחקן ישראל קטורזה השתמש בקטע מהקוסם מארץ עוץ כדי להמחיש את דבריו: "הקוסם נתן אפשרות לאריה הפחדן לקבל אומץ, הוא נתן לאיש הפח לקבל לב, הוא נתן לי, אני שחקתי את הדחליל, אני קבלתי שכל, אלו שלושה דברים שאנשים שמחליטים צריכים לקבל על עולם התרבות, הם צריכים לקבל לב, אומץ ושכל.

 

סגרתם אותנו כמו באקווריום. כשאמא שלי היתה נותנת לי עונש היא היתה אומרת לי למה. פה לא עשינו דבר. אמרתם שהאמנים עלולים לירוק ששה מטרים מהבמה, ואנשים שיושבים עם מסכות בבריכה לא יורקים? בים לא יורקים? במסעדות? בואו נעמוד בנהלים ונישאר פתוחים. סגרתם לנו אפילו ל-50 איש. אתם רציניים? אף אחד לא נדבק. לא ביקשנו עזרה כספית, ביקשנו לעבוד", אמר קטורזה.

 

ח"כ אורלי פרומן (יש עתיד תל"ם), שכיהנה בעבר כמנכ"לית משרד התרבות אמרה: "יש לאפשר את פתיחת מוסדות התרבות תחת הגבלות משרד הבריאות והתו הסגול. כ-200 אלף עובדי התעשיה מובטלים כבר חמישה חודשים. האם שיקולים פוליטיים הם שמובילים לאי פתיחת מוסדות התרבות? ממשלת ישראל חייבת לתת מענה מיידי לאנשי הבמה, לאמנים, ליוצרים ולמוסדות התרבות כולם. אני מאמינה שאזרחי ישראל רוצים לראות את עולם התרבות פתוח ומתפקד. הממשלה חייבת להם את זה ויש דרכים לאפשר זאת".

 

 

פרופ' איתמר גרוטו היום בוועדת הקורונה פרופ' איתמר גרוטו היום בוועדת הקורונה צילום: עדינה ולמן, דוברות הכנסת

 

המפיק גיא וסר מקבוצת ברוסטון אמר שהוא "מרגיש שיש פה משהו נסתר ובלתי מובן ששמו אותנו בסוף התור, הורידו אותנו מהשולחן. תעשיית התרבות נמחקה. באף מדינה בעולם זה לא קורה. מישהו עשה פה איזה ניסוי עם 1,000 איש לראות מה קורה ואיך זה מתנהל? לא! פשוט נתנו עונש קולקטיבי, אף אחד לא בא לבחון בכלל. אנחנו יודעים לעשות את זה נכון, אנחנו תעשיה יצירתית שמביאה עשרות פתרונות. תחזירו אותנו! אנחנו רוצים לפתוח את עולם התרבות. נעשה את זה באופן אחראי ונשמור על החוקים. אני מדבר בשם 300 אלף עובדים, זה כבר לא 200 אלף כמו שאומרים, אנחנו הולכים לפתוח את עולם התרבות אם תרצו או לא".

 

פרופ' איתמר גרוטו, המשנה למנכ"ל משרד הבריאות אמר כי "ביומיים הקרובים יובא לממשלה מתווה לפתיחת מופעי תרבות ואמנות". על כך ענתה שאשא ביטון: "ניתן בקיץ לקיים מתווה ולהפעיל מופעי תרבות. לא יהיה לנו מועד ב' – כי בחורף המתווה לא יתאפשר. החוסן התרבותי חשוב לחוסנה של החברה וליכולתה להתמודד עם הקשיים". לדברי גרוטו, המתווה אחיד יפורט גם לפי מרחק וחללים.

 

פרופ' אייל לשם, מומחה למחלות זיהומיות, אמר כי מופעים באוויר הפתוח, תוך שמירה על מרחק של 2 מטרים בין משתתף למשנהו, עטיית מסכה, מדידת חום בכניסה ורישום המשתתפים – הוא בעל סיכון נמוך.

 

לסיכום אמרה שאשא ביטון: "אנחנו בחרפת רעב רוחני, חרפת רעב אמנותי וגם חרפת רעב במובן הכלכלי של הפרנסה. המשבר שדיברנו עליו רב מימדי. אני מרגישה שזו תהיה חרפה מצידנו לא לפתור אותו. זה לא רק לטובת האמנים אלא ככל שאנחנו מרחיבים את השיח אנחנו רואים שזה עוד מעגל ועוד מעגל שאוכל מהענף הזה וחייבים לראות איך עוזרים להם לפתוח את הענף בצורה שלא פוגעת בהיבט הבריאותי.

 

"הסיכום שלי מאוד פשוט - אנחנו דורשים מהממשלה שעד יום שני הקרוב יהיה מתווה לאישורנו כאן על השולחן. נמשיך לנהל שיח ולעזור למשרד התרבות מול משרד הבריאות ומול הפרויקטור החדש שבא עם רוח אחרת, יותר קשובה, ממקום של רלאות איך חיים לצד הנגיף בלי להרוג את המשק", סיכמה שאשא ביטון.

x