בדקה ה-90: הממשלה מאשרת תקציב לצהרונים
300 מיליון שקל יוקצו לסבסוד צהרונים; בגלל האיחור באישור המימון, קיים חשש כי רשויות חלשות לא יספיקו להיערך להפעלת הצהרונים;
ברגע האחרון ובאיחור גדול הביאו ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר ישראל כץ לאישור הממשלה במשאל טלפוני הקצאת 300 מיליון שקל לסבסוד הצהרונים.
- נמצא מתווה שיאפשר הפעלת תוכניות חינוך משלימות; 1.15 מיליארד שקל יוקצו מתוך התקציב
- בלי מסגרת: אחד מ־10 מעונות נסגר ואין צהרונים
- סוף למשבר? שר האוצר: נעביר תקציב למימון הצהרונים
התקציב יספיק עד סיום 2020. כדי להמשיך להפעיל את הצהרונים ב-2021 יהיה צורך כנראה בהחלטת ממשלה נוספת. בגלל האיחור באישור התקציב צפוי שרשויות רבות ביחוד חלשות לא יספיקו להפעיל צהרונים עד תחילת שנת הלימודים.
למשבר הצהרונים גרם המנהג של שר האוצר משה כחלון לחלק כספים שלא בטוח שניתן יהיה לממן אותן גם בשנים הבאות. עד שכחלון הגיע המדינה מימנה כמעט את כל עלות הצהרונים באשכולות 1-3 שזה אומר ישובים חרדים, ערבים, כמה ערי פיתוח וכמובן ירושלים. התקציב שלהם בסך 300 מיליון לא עמד גם השנה בסכנה.
אלא שכחלון הוסיף סבסוד גם לצהרונים באשכולות גבוהים יותר שהולך פוחת ככל שעולים באשכול. עלות הסבסוד היא 700 מיליון שקל. לכן כדי להפעיל את הצהרונים עד סוף 2020 יש צורך בקרוב ל-300 מיליון שקל. הסכום הזה לא נכלל בתקציב ההמשכי ולכן נדרשה החלטת ממשלה להעביר את הכסף.
ביום ראשון שעבר שמע שר האוצר ישראל כץ על הבעיה לראשונה בראיון שנתן ל"כלכליסט", הודה שאינו מכיר אותה וזימן דיון בנושא. ביום שלישי פרסם הודעה שסיכם על פתרון תקציבי עם החשב הכללי רוני חזקיהו. אבל ההחלטה תתקבל רק היום.
רשויות חזקות נערכו לפתיחת הצהרונים בכל מקרה. זאת, הן בגלל שהתושבים שלהן אמידים יותר ומסוגלים לעמוד בתשלום ללא סבסוד והן בגלל שהיקף הנחה אצלן קטן יותר ולכן אינו משפיע במיוחד על ההורים. לעומת זאת רשויות חלשות יותר באשכולות 4-5 לא יכלו להיערך ולכן דווקא אצלן צפוי כאוס.