מי יהיה אחראי במקרה של תאונה ברכב אוטונומי?
משרד המשפטים צפוי לפרסם קול קורא לקבלת עמדות הציבור בנוגע לאחריות הנזיקית במקרה של תאונה שבה מעורב רכב אוטונומי - האם האחראי הוא בעל הרכב? היצרן? חברת הביטוח?
יצרני הרכב האוטונומי טוענים כי תאונות דרכים יהפכו לנחלת העבר - אך במשרד המשפטים מעוניינים לקבוע מי הגורם שיהיה אחראי במקרה של תאונה. לפי מסמכים שמפרסם משרד המשפטים, במשרד החלו בעבודה מקיפה לקראת הטמעה של מכוניות אוטונומיות בכבישי ישראל. הסיבה, כך מדגיש המשרד, היא התחלת הניסויים שמתכנן משרד התחבורה.
- מנכ"ל אינוויז: "מאמין שהחיישנים שלנו יופיעו גם ברכבים של אפל"
- מייסד מוביט: "רכב אוטונומי בישראל - כנראה בעוד שנה מהיום"
- מלחיץ אבל פחות: איך מבנה האישיות שלנו ישפיע על התנהגות המכונית האוטונומית?
לפי הודעת משרד המשפטים, המחלקה למשפט אזרחי תפרסם קול קורא לקבלת עמדות הציבור שכוללות את "הקשיים שמעלים המאפיינים היחודיים של רכב אוטונומי בהקשר הנזיקי ובהמשך לכך פורטו שאלות הנוגעות לאחריות בנזיקין ולביטוח נזקי גוף ורכוש שנגרמו כתוצאה מתאונת דרכים שבה היה מעורב רכב אוטונומי".
כאמור, מטבע הדברים היצרנים טוענים שהרכבים יהיו בטוחים לחלוטין, אך בפועל כבר בשלבי הניסוי, גם בניסויים שמתקיימים בכבישי ישראל, כבר התגלו "פאשלות". סוגיית האחריות על תאונות שבהן מעורב רכב אוטונומי מעלה הרבה שאלות. כמו למשל, מי נושא באחריות הביטוחית כאשר מדובר ברכב שבו נוהג אדם המעורב בתאונה עם רכב אוטונומי; מהם התרחישים שבהם רכב אוטונומי יידרש לשאת באחריות תורמת, כלומר השתתפות מסוימת בעלות התיקונים הנובעת ממידה מסוימת של רשלנות, גם אם הנהג בשר ודם אינו אשם; מהם התרחישים שבהם רכב אוטונומי יישא באחריות במקרה שבו יבצע תאונה כדי לסטות ולהציל חיי אדם וכמובן מי בעצם נושא באחריות הביטוחית לתאונה: האם מדובר ביצרן הרכב? בחברת הביטוח? או בבעל הרכב? נושא זה מעסיק גם את יצרני הרכב האוטונומי שמנסים, לעת עתה ללא הודעות משמעותיות בתחום זה, לפתח אלגוריתם שיסייע בחלוקת האחריות.
בפועל, הקול הקורא מיועד להתמודד עם שאלת האחריות בגין פעולת הרכב (כלומר הנסיעה) וחובת הביטוח. אחת הבעיות העיקריות שניצבות בפני משרד המשפטים היא נושא הוכחת קשר סיבתי בין העוולה שעשה אדם לבין הנזק - נדבך בסיסי של נושא האחריות הביטוחית במקרה תאונה בישראל וגם בעולם. כך, לדוגמא, מצוין במסמך כי יתכן שהאשמה במקרה של כל תרחיש אשר גרם לתאונה עלולה להיות של יצרן הרכב. במקרה כזה בו טויוטה, ניסאן או מרצדס בנץ יידרשו לנטילת אחריות על תאונה בודדת, עשרות תאונות או אלפי תאונות בשנה במקרה הגרוע, יחסם של יצרני הרכב לצרכנים בישראל (ובכל מדינה אחרת שבה ינקטו במדיניות כזאת) עשוי לכלול סירוב לאפשר נהיגה ברכב בלי נטילת אחריות מפורשת מצד הלקוח ומעבר דרך עורכי דין לפני סגירת חוזה רכישה על הרכב.
עוד עולה מההודעה, כי גם סוגיית הולכי הרכב מהווה בעיה: ברכב שאינו אוטונומי, בחלק ניכר מהמקרים הנהג שפגע בהולך רגל נושא באשמה, אך לפי משרד המשפטים דווקא במפגש עם רכב אוטונומי עלולה להיגרם "התנהגות בלתי רציונלית של הולכי רגל ונהגים בסביבת רכבים אוטונומיים".
משרד התחבורה קורא לציבור להגיש את השגותיו על המסמך, אך ההערות המעניינות ביותר הן אלה שיתקבלו מחברות הביטוח, שיצטרכו לקבל החלטות קשות כיצד לבטח רכב אוטונומי, כיצד לבנות את תרחישי התאונות, את מידת האחריות של הפוגע והנפגע וגם אפילו את הצורך לערב את יצרני הרכב העולמיים שיקחו אחריות במקרה של כשל שיגרום לתאונה קטלנית בזמן שהרכב במצב נסיעה אוטונומי.