$
בארץ

כל מה שצריך לדעת על מתווה הגז: שאלות ותשובות

למה נגררו הדיונים על מתווה גז עד עכשיו, איך מתכוונת הממשלה לפרק את המונופול ולמה זו כנראה ההזדמנות האחרונה של הממשלה לעצור את המונופול

שאול אמסטרדמסקי 06:5225.06.15

איך בכלל הגענו למצב הנוכחי?

 

כל הסיפור סביב אישור מתווה הגז התחיל אחרי שהממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דיויד גילה הבין בדצמבר האחרון שהוא נותר לעמוד לבדו מול מונופול הגז. גילה הבין אז שלא יכול להיות שהכל ייפול על הראש שלו. עד לאותו רגע, כל פקידי הממשלה האחרים נרדמו בשמירה ואף אחד לא חשב שהממשלה צריכה לשבת ולחשוב כיצד להתמודד באופן רחב עם מונופול הגז.

 

מה המתווה שעליו יצביע היום הקבינט?

 

המתווה שיוצג היום לקבינט מפרק את מונופול הגז באופן חלקי. במקום שיצחק תשובה ונובל אנרג'י יחזיקו בשלושה מאגרי גז (תמר, לווייתן וצמד המאגרים הקטנים כריש ותנין), תשובה יחזיק באחד בלבד (לווייתן) ונובל אנרג'י תחזיק בשניים (תמר ולווייתן), אולם אחוז הבעלות שלה במאגר תמר יופחת מ־36% ל־25%. בנוסף, המדינה לא תפתח חוזי גז קיימים, אולם תגביל במידה קלה את מחיר הגז בחוזים שהמונופול יחתום בשנים הקרובות עם כמה תחנות כוח פרטיות, עד שייכנס שחקן חדש למאגרי כריש ותנין. לאחר מכן, לא יהיה פיקוח מחירים בשוק הגז.

 

קידוח תמר קידוח תמר צילום: אלבטרוס

 

המתווה שהקבינט יצביע עליו לא יפרק לחלוטין את המונופול, משום שנובל אנרג'י תישאר בעלים של מאגר תמר ומאגר לווייתן במקביל, ולא תקדם תחרות פרועה נגד עצמה. משום כך, היעדר פיקוח על מחירים עלול להביא לכך שרווחי היתר של מונופול הגז ייוותרו, כך שהציבור ישלם את המחיר בתעריפי החשמל.

 

איזה כוחות עובדים פה?

 

בחצי השנה האחרונה פקידי הממשלה ישבו למשא ומתן ארוך מול חברות הגז, ומשבוע לשבוע לקחו עוד ועוד צעדים אחורנית והקלו בדרישות שלהם מהחברות. בשלב מסוים היה נדמה כאילו הפקידים פשוט מבינים את העמדה של חברות הגז כמו מתוך הזדהות פנימית.

 

בשורה התחתונה, טעויות ממשלתיות שנעשו בעבר גרמו לעסק להסתבך, המונופול נוצר, וכעת יש גם שיקולים גיאו־פוליטיים (איראן תשתלט על השוק!) שלוחצים על הפוליטיקאים מצד אחד ואיומים של חברות הגז ללכת לבית משפט בארה"ב שלוחצים מצד שני.

 

למה הסיפור הזה כל כך חשוב?

 

ההחלטה הנוכחית חשובה משתי סיבות עיקריות: הראשונה, זו הנקודה שבה כוחו של המונופול הוא גדול, אבל הוא עוד לא עצום. ולכן, זה הרגע האחרון שבו הממשלה יכולה עדיין, איכשהו, להחליט מה המדיניות שלה בתחום הגז, לפני שהמונופול מתנפח לממדים עצומים.

 

שנית, כל סנט עודף במחיר הגז בגלל כוחו של המונופול הוא עוד סנט שצרכני החשמל בישראל יצטרכו לשלם. בגלל שמדובר במאגרים שמכילים הרבה מאוד גז ובחוזים בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, המחיר עלול להיות גבוה מאוד.

 

ומה יקרה אחרי ההצבעה בקבינט?

 

אחרי שהקבינט יקבל החלטה – בהנחה שזה יקרה היום, נתניהו לעתים נוטה למרוח החלטות כאלה – הסיפור הזה יעבור לציבור, לשימוע ציבורי, כולל דיונים בכנסת. החשיבות של השלב הזה תהיה בעיקר פורמלית, משום שההכרעה תחזור בסופו של דבר לממשלה להחלטה סופית והיא עצמאית לקבל כל החלטה שתרצה.

 

אבל יש סיכוי שאם הציבור ישמיע קול רם וברור מספיק, ובעיקר יציע אלטרנטיבות מגובשות וישימות, ייתכן שחלק מהפוליטקאים ישתכנע לשנות במשהו את המתווה. שינוי אידיאולוגי מוחלט לא יהיה פה, הממשלה לא תלאים פתאום חלק ממאגרי הגז, אבל ייתכן שמשהו ישתנה. אולי, למשל, בתחום הפיקוח על המחירים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x