$
פרסום ושיווק

"בתי החולים כועסים על הכוונה להכניס תחליף חלב נוסף"

ב־1 בספטמבר אמורים בתי החולים לצרף ספק שני של תחליפי חלב למחלקת היולדות, אך מנכ"ל משרד הבריאות מודה: "לא נוח להם להתעסק עכשיו עם עוד חברה ועוד חוזים"

אורנה יפת 08:3103.07.12

ועדת הכלכלה תדון היום (ג') בהצעת החוק של ח"כ דני דנון (ליכוד), המבקשת לנתק את צינור הכסף הזורם ממשווקות תחליפי החלב למחלקות היולדות. במצב הנוכחי משווקות התחליפים מעבירות מדי שנה תמלוגים בסכום מצרפי של 50 מיליון שקל לבתי החולים, בתמורה לקבלת מעמד של ספק בלעדי בכל מוסד רפואי. כפי שנחשף ב"כלכליסט", גם משרד הבריאות נכנס לזירה, והורה לבתי החולים לבטל את המעמד הבלעדי שממנו נהנים הספקים ולהכניס עד 1 בספטמבר תחליף חלב שני בכל מוסד רפואי. זאת כדי לעודד את התחרות ולהגדיל את יכולת הבחירה של כל יולדת בין תחליפי החלב השונים (בהנחה שהיא אינה יכולה להיניק). אולם המשרד אינו מתנגד לעצם התמלוגים שמעבירות חברות תחליפי החלב לבתי החולים.

 

בהקשר זה הודה אתמול מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו בפני "כלכליסט" כי בתי החולים מתנגדים לעצם המהלך שיוזם המשרד. "הם אינם מרוצים מהחוזר שהפצתי להם בנושא, והאינטרס שלהם הוא להשאיר את המצב הנוכחי כפי שהוא - כלומר שבכל בית חולים יהיה תחליף חלב אחד. מדוע הם צריכים את כאב הראש הזה של שני תחליפים? הם כועסים מאוד על ההחלטה שלנו, אבל אני נחוש לשנות את השיטה ולהפסיק את הג'ונגל הנוכחי שבו כל בית חולים עושה מה שנוח לו".

 

רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות צילום: עמית שעל

 

במחצית יולי יוציא משרד הבריאות מכרז לבתי החולים הממשלתיים שתכליתו להכניס ספק תחליף חלב שני, ועד תחילת ספטמבר ייכנס תחליף חלב נוסף גם לשאר בתי החולים. לדברי גמזו, "משרד הבריאות עומד פה אל מול כוחות אימתניים, כסף גדול וחוזים בלעדיים של בתי החולים מול חברות תחליפי החלב. לבית חולים שמקבל כמה מיליוני שקלים בשנה מחברה מסוימת לא נוח עכשיו להתעסק עם חברה נוספת ועם חוזים חדשים. ברור לי שחלק מבתי החולים לא יסכימו להשתתף במכרז. הם מנסים להשפיע גם בוועדת הכלכלה וגם בשיחות שלהם איתי. לאחר שהכרתי את השוק ולאחר שהתייעצתי עם הממונה על הגבלים עסקיים, ברור לי שהורדת התמלוגים אינה המפתח לשינוי השוק. היא גם לא תוריד את המחיר לקמעונאי. רק הכנסת שחקן נוסף לבתי החולים תפתור את הבעיה".

 

במכרזים שהיו עד כה, רק לשחקניות החזקות, מטרנה של אסם וסימילאק של אבוט, היתה דריסת רגל בבתי החולים. כעת מבטיח גמזו כי המכרזים החדשים יכללו גם חברות קטנות. "גם אופטימיל תיכנס לבתי החולים ותקבל נתח שוק בעלות תמלוגים נמוכה. אופטימיל ונוטרילון נמכרות בשוק במחיר הנמוך ב־20% ממטרנה וסימילאק, והן עדיין לא נקנות על ידי הציבור כי הן לא נמצאות בבתי החולים. הכי חשוב להכניס אותן לבתי החולים".

 

גמזו סקפטי אם הצרכן ירוויח מההבטחה של יו"ר אסם דן פרופר, להוריד את מחיר המטרנה ב־9% אם הצעת החוק של דנון לביטול התמלוגים תועבר במלואה. "אז דן פרופר יפסיד כ־20 מיליון שקל (מהורדת המחיר - א"י), אבל הוא לא יפסיד אותם כי מצד שני הוא לא יצטרך לשלם תמלוגים לבתי החולים. ומי מבטיח שהמחיר לקמעונאי יירד? אם הרשתות יוכיחו שהן מוכרות היום תחליפי חלב במחירי לוס לידר (מחירי הפסד שנועדו למשוך קונים לחנות - א"י), אז גם כאשר פרופר יוריד את המחיר לקמעונאי זה לא יגולגל לצרכן ורק הקמעונאים יפסידו פחות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x