$
פרסום ושיווק

הוועדה לגיבוש ההסדר בערוץ 10 תגיש הערב את מסקנותיה

הוועדה ממליצה להעמיד לערוץ הלוואה של 65 מיליון שקל ולדרוש מבעל המניות הדומיננטי רון לאודר הזרמה של כ־60 מיליון שקל ו־120 מיליון שקל ערבויות. היו"ר בלשניקוב בתגובה: "דרישת הערבויות הזויה. תגרום ללאודר לסגת"

שלי פריצקר 08:4004.11.12

הוועדה שמינה שר האוצר לגיבוש הסדר חוב לערוץ 10 תציג היום את המלצותיה בפני ראשי הערוץ, שזומנו הערב לפגישה שבה יוצגו המסקנות. ההמלצות כוללות הלוואה בכפוף לערבויות שיעמיד הערוץ. לערוץ 10 חובות בהיקף 110 מיליון שקל שצבר, מתוכם, 65 מיליון שקל חובות עבר על דמי זיכיון ותמלוגים שהיה צריך להעביר לרשות השנייה עד תחילת 2012. שאר הסכום מורכב מהחובות השוטפים בשנתיים האחרונות על דמי זיכיון ותמלוגים וכן תשלום עבור הפצת השידורים על גבי המערך של "עידן פלוס".

 

 

הוועדה, בראשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה הראל לוקר, כוללת גם את הממונה על התקציבים באוצר גל הרשקוביץ ואת החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו. לוועדה ניתנו 45 יום החל מחודש ספטמבר במהלכם היא נפגשה עם ראשי הערוץ, בהם המנכ"ל יואב הלדמן, יו"ר הדירקטוריון אבי בלשניקוב ויו"ר ועדת הכספים מיכל גרייבסקי. הוועדה התעכבה בגיבוש ההמלצות, ולאחרונה טענו בערוץ כי שר האוצר מעכב בכוונה את מתן הפתרון לערוץ.

 

רון לאודר רון לאודר צילום: רוני שיצר

 

הלוואה ודילול

 

ההסדר שגובש מורכב מארבעה רכיבים מרכזיים: 1. הלוואה. המדינה תעמיד לערוץ בתנאים מסוימים הלוואה בהיקף 65 מיליון שקל עבור חובות העבר שיועברו לרשות השנייה. הערוץ יחזיר את ההלוואה בארבעה תשלומים, החל מינואר 2013. עוד לא ברור מה יהיה אופן פריסת התשלומים בהמשך.

 

2. תמורת ההלוואה יידרש בעל המניות הדומיננטי בערוץ, רון לאודר, להעמיד ערבויות של 120 מיליון שקל לחשב הכללי.

לאודר גם יידרש להזרמת הון מיידית בסדר גודל של יותר מ־60 מיליון שקל, שנועדו לעמוד בפעילות השוטפת של הערוץ כמו משכורות ומחויבויות תוכן. יש לציין כי לאודר הביע נכונות להזרים את הסכום הזה אם יהיה הסכם שיאפשר לערוץ לקבל רישיון שידורים.

 

3. חובות שוטפים. הערוץ ייאלץ לשלם מיד את החובות השוטפים בהיקף 45 מיליון שקל, שכוללים כאמור דמי זיכיון ותמלוגים לשנתיים האחרונות וכן דמי הפצה בהיקף של 20 מיליון שקל.

 

בערוץ מסרבים לשלם את דמי ההפצה בטענה שהממשלה טרם חתמה על התקנות הקשורות לדמי ההפצה, אלא שהזכייניות האחרות, קשת ורשת, כבר שילמו את הסכומים הללו.

 

4. הסדרת הבעלות. נקבע כי הערוץ יצטרך להסדיר את מבנה הבעלות על פי ההזרמות, כך שכל בעל מניות יחזיק בנתח פרופורציוני להיקף הסכום שהזרים. לאורך השנים הזרימו יוסי מימן (51%) ורון לאודר (25%) מעבר לאחזקות שלהם, מה שאומר שבעקבות ההמלצות ידולל בעל המניות ארנון מילצ'ן (24%) שאינו מעורב בערוץ זה כשנתיים.

 

להשאיר לערוץ אופק

 

ההלוואה נועדה לא רק להסדיר את החובות, אלא גם כדי לאפשר לערוץ לקבל רישיון. לכן הוועדה תמליץ עם ההסדר לתת לערוץ רישיון בתנאים שיקבעו.

 

לפי החוק, הערוץ היה אמור לפרוע את חובותיו עד תחילת 2012 כתנאי לקבלת רישיון. עם אישור ההסדר יהיה צורך לבצע תיקוני חקיקה שיאפשרו לערוץ לקבל את הרישיון. כמו כן, כפי שנדרש מכל גוף שמבקש לקבל רישיון, הערוץ יצטרך להעמיד ערבויות בהיקף 167 מיליון שקל לרשות השנייה כתנאי לקבלת הרישיון. מדובר בערבויות בנקאיות, או כהלוואה מחברה פרטית של לאודר.

 

על פי גורם המקורב לוועדה, במהלך עבודתה נבחנו הדו"חות הכספיים של הערוץ על בסיס נתונים שהעביר הערוץ, וכן התוכנית העסקית שלו עד 2018. לדברי אותו גורם, מלבד החובות לערוץ יש גירעון בפעילות השוטפת, לפי מסקנות הוועדה, גם בתחזית האופטימית ביותר, הערוץ יזדקק להזרמות בעלים כדי לסגור את שנת 2013.

 

"למרות שהמספרים הראו שיש סימני שאלה לגבי היכולת של הערוץ לעמוד בתשלום החוב, הוועדה תמליץ לאפשר רישיון בהסדר ובתנאים מסוימים, בתקווה שזה יהיה ההסדר האחרון. ההסדר מבוסס על תוכנית עסקית שהציג הערוץ לצד התייעלות בהנהלה ובשכר והוא נועד להשאיר את ערוץ 10 עם אופק של 15 שנה ברישיון".

 

תנאי נוסף בהסכם הוא שאם יהיה מיזוג בין זכיינים, הוא לא יהיה לתוך ערוץ 2. על פי ההערכות, בסופו של דבר יהיה מיזוג בין ערוץ 10 לרשת, והתנאי הזה נועד להבטיח שלא ייווצר מצב שיישאר רק ערוץ מסחרי אחד באוויר.

 

עוד נקבע כי ההסדר יהיה שיוויוני, ולכן גם שתי הזכייניות בערוץ 2, רשת וקשת יוכלו לקבל הלוואה. מה שאומר שגם ברשת יכולים להיות מרוצים, שכן הזכיינית צברה חובות עבר בהיקף 24 מיליון שקל. קשת היא היחידה ששילמה את חובה במועד בהיקף 9 מיליון שקל.

 

סוכריה: ביטול תמלוגים מ־2013

 

הוועדה ממליצה גם לבטל את דמי התמלוגים שמשלמות הזכייניות למדינה החל מ־2013, בדומה לשאר חברות התקשורת, הסלולר והכבלים והלווין. בנוסף, הוועדה דורשת להשלים את הליך החקיקה של איחוד המועצות המפקחות על שידורי הטלוויזיה – הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלווין. הצעת החוק שהגיש משרד התקשורת בעניין הזה צפויה לעלות מחר לקריאה ראשונה במליאת הכנסת והיא כוללת גם הפחתה של דמי הזיכיון.

 

פרטי ההסדר יועברו לאישור היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, שיידרש לקבוע אם ניתן לאשר הסדר כזה בתקופת בחירות, שכן חלק מההלצות מחייבות שינויי חקיקה שיצטרכו להתבצע בחודשיים הקרובים.

 

יו"ר ערוץ 10 אבי בלשניקוב הבהיר אתמול כי כל ההסכם יקום וייפול על עניין הערבויות. לדברי בלשניקוב, "לאודר לוקח על עצמו סיכון על מנת לשמור על הערוץ ועל מקומות העבודה של העיתונאים, אולם דרישת הערבויות היא הזויה ובעצם היא הכלי לגרום ללאודר לעזוב, ובכך ייסגר הערוץ".

 

הוא הוסיף כי "לאודר מחזיק כ־25% ממניות הערוץ, והוא התנדב בשנתיים האחרונות להחזיק את הערוץ לבד והזרים למעלה מ־100 מיליון שקל כדי שלא לסגור את הערוץ".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x