הרשות השנייה: כשירות המתמודדים לתוכניות ריאליטי תיבחן ע"י אנשי מקצוע
שנה לאחר פרשת הכדורים הפסיכיאטריים ב"אח הגדול" קיבלו הזכייניות הנחיות בנוגע להפקת תוכניות ריאליטי. בין היתר יקבלו המתמודדים דף הסבר על המשימות בתוכנית ויזכו לטיפול במידת הנדרש גם לאחר סיום ההפקה
למעלה משנה מאז פרשת הכדורים הפסיכיאטריים בתוכנית "האח הגדול", העבירה היום הרשות השנייה לזכייניות הטלוויזיה המסחרית הנחיות מחייבות בנוגע להפקת תוכניות ריאליטי.
- עו"ד סער שינפיין הגיע לפשרה עם מפיקת "האח הגדול"
- "האח הגדול" יפצה את נפגעי התוכנית בכ-2 מיליון שקל
- העליון דחה עתירות נגד "חוק האח הגדול"
הנחיות הרשות קובעות כי כשירות המתמודדים לתוכניות הריאליטי תיבחן על ידי אנשי מקצוע ולא רק על ידי אנשי הפקה. ההפקה נדרשת גם לספק למועמדים דף הסבר הכולל את המתווה הכללי של האירועים והמשימות הצפויים בתכנית. כמו כן, ההנחיות קובעות כי הגוף המשדר יפרסם באתר האינטרנט שלו את תקנון התוכנית, והוא יצורף לחוזה שנחתם עם המשתתפים בתוכנית.
הרשות דורשת גם כי במהלך צילומי התוכנית יפגשו המשתתפים עם צוות מקצועי שיעריך את מצבם, וההפקה תלווה במידת הצורך על ידי הרופא. אותו הרופא יהיה רשאי להורות על הפסקת השתתפותו של המתמודד והחלטתו תהיה סופית. אם יזדקקו לטיפול רפואי במהלך התוכנית, המשתתפים יוכלו לבקש חוות דעת נוספת בנוסף לזו שסיפק הצוות הרפואי מטעם ההפקה.
עוד קובעות ההנחיות החדשות כי תרופות שיינתנו למשתתפי הריאליטי ימומנו על ידי ההפקה ויחולקו באריזתן המקורית לרבות העלון המצורף. לאחר גמר הפקת התוכנית, הרופא המלווה יוכל להחליט כי יש מקום להמשך מעקב וטיפול לאחר, שימומן על ידי חברת ההפקה.
אף שהתוכניות מופקות על ידי חברות חיצוניות, כמו "האח הגדול" שמופק על ידי קופרמן הפקות, הרשות קובעת כי בעלי הזיכיונות הם האחראים לתכנים המשודרים, לאופיים ואיכותם.
ההנחיות גובשו על ידי הרשות לאחר שבדקה את הטענות הנוגעות לליווי הרפואי הניתן למתמודדים בתוכניות ריאליטי, ובעקבות התייעצות עם משרד הבריאות ועם וועדת האתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל. הרשות התבססה גם על שאלונים שנשלחו למתמודדי עבר בתוכניות ריאליטי.
מנכ"לית הרשות השנייה איילת מצגר אמרה ל"כלכליסט" כי פרסום ההנחיות מסיים את בדיקת הרשות בנוגע לפרשת האח הגדול. "ביצענו בדיקה מאוד מפורטת וארוכה כדי להבהיר את התמונה אך לא ננקטו סנקציות מעבר לאמירות על הצורך באחריות משמעותית יותר של הזכיין (קשת). בפרשה לא היתה עבירה על שום כלל מכיוון שלא היתה מסגרת ברורה לקבוע לפיה האם בוצעה חריגה או הפרה וזה מה שמשתנה כעת".
מצגר הבהירה כי אין ציפייה שההפקה תפרט למתמודדים מראש את המשימות שישתתפו בהם בתוכנית. "מה שחשוב הוא לתת קצת יותר רקע למתמודד, שיבין שהוא עומד לפני לחץ פסיכולוגי או צפוי לעבור דברים קשים ויחליט הוא רוצה להתמודד או לא".
יו"ר מועצת הרשות ד"ר אילן אבישר אמר כי "אנו מצפים לשיתוף פעולה מלא מצד זכייני הרשות הנדרשים לעמוד בכל ההנחיות בנושא זה. תוכניות הריאליטי מהוות מרכיב מרכזי בתרבות הפנאי והבידור, אך חשוב להבטיח שחגיגת הבידור לא תועב בשל מקרים של נזק נפשי או גופני שעלול להיגרם למשתתפים בתוכניות".