חוק הספרים אושר לקריאה שנייה ושלישית - מחירי הספרים יעלו
לפי הצעת החוק, לכל ספר חדש תוגדר תקופת הגנה של 18 חודשים מיום הדפסת המהדורה הראשונה של הספר, במסגרתה המו"ל לא יוכל לשנות את המחיר לצרכן
חוק הספרים עבר בוועדת החינוך ויועבר לאישור סופי בקריאה שנייה ושלישית של מליאת הכנסת בימים הקרובים.
מטרת החוק היא להבטיח תגמול הוגן לסופרים בישראל, לקדם את הספרות ולאפשר תחרות בין הוצאות וחנויות ספרים. לכל ספר חדש תוגדר תקופת הגנה של 18 חודשים מיום הדפסת המהדורה הראשונה של הספר. המו"ל לא יוכל לשנות את המחיר לצרכן עד סיום תקופת ההגנה.
מוציא לאור ישלם לסופר ישראלי בעד כל הספרים שנמכרו עד לסיום הרבעון שבו חל היום האחרון של תקופת ההגנה, תמלוגים של 8% מהמחיר לצרכן בניכוי מע"מ – בעד 6,000 ההוצאות הראשונות, ומעל לכך 10%. לאחר תקופת ההגנה, במשך שבע שנים, ישלם המו"ל תמלוגים בגובה 16% ממה שקיבל בפועל בניכוי מע"מ. ניתן יהיה לתת הנחה של 10% בתקופת ההגנה במהלך שבוע הספר והחגים – סוכות ופסח.
כמו כן לפי החוק חנות הספרים לא תפלה בין המו"ל בעלי מאפיינים דומים ובקביעת שיעור ההנחה בהסכמי הנחה. ניתן יהיה לקבוע שיעורי הנחה שונים בהפרש של עד 7% במחיר הצרכן בין מו"ל עם מאפיינים דומים. מאפיינים דומים יהיו לפי מספר הכותרים מדי שנה וסוג הכותרים.
הצעת חוק הספרים, הנחשבת לתקדימית, מנסה להתערב, מעל ראשו של הממונה על הגבלים, ביחסים המסחריים בין חמשת השחקנים בשוק: המו"לים, רשתות הספרים הגדולות, החנויות הקטנות, הסופרים והקוראים. החוק חסר תקדים גם ביחס לתכליתו הבלתי רשמית - להעלות את מחיר הספרים בישראל.
דברי ההסבר לחוק אינם מתהדרים בתכלית זו, אלא בתכלית אחרת - להציל את הסופרים מהתמלוגים הנמוכים שהם מקבלים. את האחראים לכך מצא החוק ברשתות השיווק. פרט לקביעת שיעור סף לתמלוגים שישולמו לסופרים ואיסור מתן הנחות על ספרים חדשים שנה וחצי מיום הוצאתם, מתערבת הצעת החוק ביחסים המסחריים העדינים בין המו"לים לבין הרשתות הגדולות.
כך למשל מציעה ההצעה לחייב חנויות ספרים להתקשר בהסכמים אחידים עם מו"לים ולאסור על חנויות להפלות מו"לים בשטחי תצוגה. ההצעה נועדה, בין השאר, לטפל במצב הייחודי שנוצר בצומת ספרים, הנשלטת בידי המו"לים הגדולים.
יו"ר הוועדה, ח"כ עמרם מצנע מסר: "קיימנו סדרה של ישיבות, שמענו אין ספור דעות והסתייגויות וגיבשנו הצעת חוק שנועדה בעיקר להגן על כל שרשרת הספרות – מהסופר ועד לקורא".
ביוזמת ח"כ מצנע והשרה לבנת, ובאישור חברי הכנסת הוכנס סעיף להצעת החוק המתגמל סופרים ומשוררים צעירים: משרד התרבות יעניק מדי שנה עשרה פרסים לסופרים בראשית דרכם בסכום של 25,000 שקל לכל אחד; עשרה פרסים בסך 20,000 שקל (במקום 8,000 שקל הניתנים כיום) לעשרה משוררים בתחילת דרכם ו-10 פרסים (במקום חמישה הקיימים כיום) בסך 20,000 שקל להוצאות לאור על ספרי ביכורים. שתי הרשתות סטימצקי וצומת ספרים הודיעו על הצטרפותן ליוזמת הענקת פרסים לסופרים ומשוררים צעירים.
הצעת החוק היא הוראת שעה לשלוש שנים ותחילתה חצי שנה מיום פרסומה ברשומות וזאת על מנת לתת לגורמים הרלוונטיים אפשרות להיערך לחוק. במהלך שלוש השנים ייבדק יישום החוק ואכיפתו ויופקו לקחים לגביי יעילותו.
מנכ"לית סטימצקי, איריס בראל מסרה: חוק הספרים שעבר היום מהווה יום היסטורי עבור הסופרים והסופרות בישראל. שוחרי התרבות בישראל חבים חוב גדול לשרת התרבות לימור לבנת וליו"ר המו"לים ירון סדן, אשר בזכותם תמשיך להיווצר ספרות מקור בישראל".
רחלי אידלמן, בעלים ומנכ"לית הוצאת שוקן מסרה: "זהו יום גדול למו"לות הישראלית ולספרות הישראלית".ירון סדן, יו"ר התאחדות הוצאות הספרים בירך גם הוא על אישורו של החוק בוועדה.
שרת התרבות לימור לבנת, שקידמה והובילה את הצעת החוק, אמרה לאחר ההצבעה, כי "זהו רגע מרגש ויום חשוב לתרבות ולספרות הישראלית ולציבור הישראלי, שהחוק יאפשר לו ליהנות ממגוון ספרותי בשנים הבאות. אני מודה לחברי הוועדה, שבהצבעתם ותמיכתם חידדו את חשיבותו של החוק, שנועד לטפל בכשל הכה חמור הקיים בשוק הספרות הישראלי, ממנו נפגעו הסופרים והיוצרים, המו"לים והציבור הישראלי. ספר הוא לא עוד מוצר מדף – הוא אוצר תרבותי. לא רצינו להתערב בשוק הספרות, אך הכשל היה כה חמור, שלא נותרה לנו ברירה - אך דאגנו שהתערבותנו תהיה מידתית".
מצומת ספרים נמסר בתגובה: "צומת ספרים מברכת על החוק החדש ומתכוונת לכבדו וליישמו, בהתאם להוראות המחוקק. אנו נמשיך לעשות כל שביכולתנו על מנת לתמוך בענף הספרות והסופרים בישראל, ולאפשר לציבור רחב ככל הניתן ליהנות מחוויית קריאה ככלל, ומהיצירה הישראלית בפרט".