$
פרסום ושיווק

בלעדי לכלכליסט

גול עצמי: רשות השידור נתקעה עם כל משחקי המונדיאל

למרות החלטת רשות השידור למכור חלק מזכויות השידור של משחקי המונדיאל בברזיל, אף גוף שידור לא ניגש למכרז שפורסם על ידה לרכישת המשחקים. אם הרשות לא תצליח למכור את המשחקים, היא עלולה להפסיד עד 7 מיליון שקל

אופיר דור 07:0013.03.14

המכרז שפרסמה רשות השידור למכירת זכויות השידור של חלק מהמשחקים במונדיאל שיתקיים בברזיל בקיץ הסתיים השבוע ללא הצעות, כך נודע ל"כלכליסט". רשות השידור הציעה למכירה חבילה של 8–14 משחקים במונדיאל במחיר מינימום שנע בין חצי מיליון שקל למשחק בשלב המוקדם ל־700 אלף שקל עבור משחק בשלב רבע הגמר.

 

גופי השידור היחידים שיכלו לגשת למכרז לרכישת המשחקים היו זכייני ערוץ 2 וערוץ 10, לאור החלטה שקיבלה מליאת רשות השידור להעביר את הזכויות רק לערוצים שנקלטים במערך עידן פלוס החינמי. החלטה זו, שנועדה לאפשר גם למי שאינו מנוי לכבלים וללוויין לצפות במשחקים, התקבלה בעקבות פנייה של שר התקשורת גלעד ארדן ליו"ר הרשות אמיר גילת לשדר את המשחקים בערוץ פתוח.

 

במליאה התנהל ויכוח אם בכלל להוציא למכירה חלק מהזכויות, כשחלק מהחברים גרסו כי על הרשות לשדר את כל 64 משחקי המונדיאל כדי להישאר הגוף היחיד שמזוהה עם התחרות. בסופו של דבר הוחלט לוותר על חלק מהזכויות, בין השאר לאור הגירעון הכספי של הרשות. מכירת המשחקים אמורה היתה להכניס לרשות השידור בין 4.4 מיליון שקל (עבור רכישת שמונה משחקים) ל־7.4 מיליון שקל (עבור רכישת כל 14 המשחקים).

 

נבחרת ספרד נבחרת ספרד צילום: Anthony Stanley

 

בשוק הטלוויזיה נמתחה ביקורת על כך שרשות השידור דרשה מחירי מינימום מופרזים ולא ריאליים עבור המשחקים. כמו כן נטען כי הרשות הוציאה מהבחירה משחקים אטרקטיביים במיוחד בשלב המוקדם, כמו ספרד נגד הולנד, אנגליה־איטליה, אורגוואי־אנגליה ומשחק הפתיחה בין ברזיל לקרואטיה. במסגרת המכרז יכול היה גוף שידור לקבל את הזכויות למשחק רבע גמר אחד ולשני משחקי שמינית גמר.

 

"עד היום לא הצליחו גופי השידור המסחריים בישראל להרוויח 700 אלף שקל ממשחק כדורגל", אומר בכיר בשוק הטלוויזיה. "במהלך המשחק עצמו אי אפשר לשדר פרסומות, ובמחצית גם ככה כל הצופים בורחים מהמסך. מחיר ריאלי למשחק הוא כ־400 אלף שקל, לא יותר".

 

לדברי אותו בכיר, "הערוצים המסחריים בלאו הכי מתעניינים בעיקר במשחקים שישוחקו בשעה עשר בערב שעון ישראל, שעות הפריים טיים. משחקים בשבע בערב או באחת בלילה פחות רלבנטיים עבורם, מה שמצמצם גם כך את אופציות הבחירה".

 

לשם השוואה, במונדיאל הקודם שנערך בדרום אפריקה הציעה רשות השידור למכירה לגוף שידור חיצוני שניים מתוך ארבעת משחקי רבע הגמר (ולא אחד כמו עכשיו) ושלושה משחקים בשמינית הגמר (במקום שניים שמוצעים כעת). אז היתה זו זכיינית ערוץ 2 רשת שרכשה את שידור שמונה מהמשחקים תמורת 5.5 מיליון שקל.

 

כעת עומדת בפני הנהלת הרשות האפשרות לשדר את כל המשחקים בעצמה, וכך להפסיד הכנסה פוטנציאלית של מיליוני שקלים שיכולה לסייע לה להתמודד עם הגירעון הפיננסי. אפשרות נוספת היא לנהל משא ומתן ישיר מול זכייני ערוץ 2 וערוץ 10 ולשפר את התנאים שהיא תציע.

 

אפשרות שלישית העומדת בפני הרשות היא לפנות למליאת רשות השידור ולבקש להרחיב את תנאי המכרז שפורסם, כך שגם ערוצים שאינם מצויים בעידן פלוס, כמו ערוץ 9 וערוץ הספורט, יוכלו לרכוש את זכויות השידור. בכל מקרה לא ניתן יהיה לשדר את המשחקים בערוצי פרימיום כמו ערוצי צ'רלטון או ערוץ 5 פלוס לאור ההנחיות של איגוד השידור האירופי EBU, שרשות השידור מחויבת אליהן. הרשות מחזיקה בזכויות השידור מתוקף חברותה ב־EBU, שחתום על הסכם מול פיפ"א לשידור שלושת המונדיאלים הקרובים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x