מחטף פוליטי? ארדן מבקש לקצר הליכי מינוי המנכ"ל הראשון לרשות השידור החדשה
שר התקשורת הודיע על הוראות מעבר לפיהן מנכ"ל גוף השידור החדש ימונה בטרם יתכנס הדירקטוריון, זאת בניגוד לנוסח החוק שאושרו עד היום ובאופן שעלול לחזק את שליטת הדרג הפוליטי בארגון
האם שר התקשורת גלעד ארדן מבצע מחטף של הרגע האחרון בנושא רשות השידור החדשה? ארדן הודיע היום (ד') על קיצור הליכים במינוי המנכ"ל הראשון של גוף השידור החדש, שיוקם במקום רשות השידור. היום צפוי להיות היום האחרון שבו תדון הוועדה המיוחדת בראשות ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד) בחוק לסגירת רשות השידור ופתיחת גוף חדש במקומה, כך שקיצור ההליכים מוצג בדקה ה-90.
- הרפורמה ברשות השידור חוזרת למליאת הכנסת, בינתיים בלי הסכם עם העובדים
- הממשלה לא תוכל להדיח את מנכ"ל תאגיד השידור הציבורי החדש
- דליה דורנר: "קול ישראל פועל מצוין, למה צריך לפטר את כל עובדיו?"
לפי סעיפי החוק שאושרו עד היום, השר הממונה על רשות השידור (כיום ארדן) ימנה בהתייעצות עם שופט בית המשפט העליון יו"ר ועדת איתור שיהיה שופט עליון או מחוזי בדימוס. יו"ר הוועדה ימנה עוד שני חברים נוספים ויחד הם ימנו דירקטוריון לרשות החדשה, שבתורו ימנה את המנכ"ל של הארגון. מטרת התהליך המורכב היא לנתק את הקשר בין הדרג הפוליטי לרשות החדשה, קשר שהיה בין הגורמים לסיאוב שאפיין את רשות השידור הקיימת.
אולם הבוקר הפתיע ארדן כשהודיע על הוראות מעבר חדשות לעניין מינוי המנכ"ל הראשון לשידור הציבורי. ארדן הסביר כי מטרת ההוראות הן לקצר את תהליך הקמת הגוף החדש, שעשוי להימשך עד שנה לפי נוסח החוק הקיים. לפי הוראות המעבר, ועדת האיתור תמנה ישירות את מנכ"ל השידור הציבורי ללא שימונה קודם לכן דירקטוריון. לצורך זה ועדת האיתור תורחב ותכלול חמישה חברים, כולל נציג אקדמיה ונציג מהמגזר העסקי, במקום שלושה חברים. המנכ"ל הראשון ימונה לשנתיים בלבד.
יאיר טרצ'יצקי, יו"ר ארגון העיתונאים, אמר בנושא זה כי "מינוי המנכ"ל הראשון זה אחד המינויים הכי חשובים שיעצבו את השידור הציבורי לדורות וזה אבסורד שדווקא אותו יעשו תוך כדי עקיפת המנגנון שקובע החוק כדי למנוע מעורבות פוליטית".
ארדן אמר כי כך מקובל בגופים חדשים שקמים ושהוראות המעבר עדיין שומרות על הניתוק בין הדרג הפוליטי לבין הרשות החדשה תוך שהן מאפשרות לבצע את המינוי בזמן סביר. ""האינטרס הוא לקצר ככל הניתן את הליך הפירוק של רשות השידור ולאפשר לגוף החדש להתחיל לשדר", אמר ארדן.
עיתונאי רשות השידור תקפו את המהלך של ארדן וכינו אותו 'מחטף מופקר'. ארגוני העיתונאים קראו לארדן לסגת מהוראות השעה שהציע ולשוב לסעיפי החוק שאושרו כבר בוועדת אלהרר בחודש האחרון. הדיון בסעיפי החוק ובהוראות החוק יתחדשו אחר הצהריים. החשש הוא שלממשלה ולשר תהיה שליטה חזקה על ועדת האיתור שמונתה על ידה ולכן הניתוק בין הדרג הפוליטי לשידור הציבורי לא יתקיים בפועל.
בנוסף הודיע ארדן כי כיוון שהמדינה לא הגיעה להסכמות עם ההסתדרות ביחס למספר עובדי רשות השידור והטלוויזיה החינוכית שיקלטו בגוף השידור החדש, הוא יכניס להוראות המעבר סעיף שיחייב את הגוף החדש להעסיק לפחות 25% מעובדיו מתוך הגופים הקיימים.
משר התקשורת גלעד ארדן נמסר כי, "מטרת ההחלטה, שנלקחה על ידי הגורמים הממשלתיים היא לזרז את הקמת הגוף החדש. מינוי המנכ"ל לא יעשה על ידי שר התקשורת אלא על ידי ועדת האיתור בראשות שופט. בדומה לכל רפורמה רצינית, יש צורך באיוש תפקידי הניהול בהקדם. על מנת להקים כראוי גוף שידור רציני בתוך טווח הזמנים שקובע החוק ועל מנת לדאוג לתנאי ההעסקה של העובדים בגוף החדש, יש צורך למנות מנכ"ל ראשון בהקדם. נדגיש כי תקופת כהונתו מוגבלת לשנתיים. כפיות הטובה של איגוד העיתונאים לא ברורה לנו כיוון שמעבר לאינטרס הציבורי הברור בזירוז הרפורמה, מדובר ביצירת מקומות עבודה עבורם".