$
פרסום ושיווק

היקף הקניות בדרום הארץ ירד ב־47% בעקבות המצב

מנתוני גמא הכוללים 4,200 בתי עסק בדרום עולה כי מספר העסקאות בכרטיסי אשראי צנח בשבוע הראשון למבצע הצבאי בעזה. בכלל הארץ נרשמה ירידה של 6% בגובה הקנייה הממוצע באשראי לצד עלייה בשיעור חריג של כ־15% בקניות המזון

נורית קדוש ואסף גלעד 08:3513.07.14

ההסלמה הביטחונית, הגברת הירי על יישובי הדרום והרחבת הירי לאזורי המרכז, השרון והצפון נותנים אותותיהם בזירת המסחר בכל הארץ, ובעיקר על העסקים באזור הדרום. מנתוני גמא ניהול וסליקה אשר נאספו עבור "כלכליסט" ומשווים את היקפי הקניות הארציות בשבוע שלפני האירועים בעזה (29.6–5.7) עם שבוע האירועים (11.7–6.7), עולה כי חלה ירידה של 47% בהיקף הקניות באזור הדרום.

 

 

מהנתונים שנאספו מכ־4,200 בתי עסק בדרום עולה עוד כי מספר העסקאות בכרטיסי אשראי שבוצעו בשבוע שקדם למתיחות עמד על כ־1.1 מיליון, לעומת 620 אלף עסקאות בלבד בשבוע הראשון למבצע. המחזור הכספי המצרפי של כלל בתי העסק שעסקאותיהם נסלקו ירד מ־363 מיליון שקל לכ־192 מיליון.

 

 

גובה הקנייה הממוצע בכרטיס אשראי עמד בימים שלפני המתיחות על 330 שקל ובימי המתיחות ירד ל־310 שקל. בהשוואה בין הענפים עולה כי היקף הקניות בענף ההלבשה וההנעלה באזור הדרום ירד ב־40%; בבתי המרקחת נרשמה ירידה בשיעור של 25%; בחנויות החשמל והאלקטרוניקה ירידה של 32%; בחנויות המזון ירידה של 18%; ובמספרות ובמכוני עיצוב שיער התעצמה הירידה מ־50% ביומיים הראשונים למתיחות הביטחונית לירידה של כ־60% בתום חמשת ימי הלחימה.

 

בכל הארץ מוציאים פחות

 

עם זאת, על פי נתוני גמא ההשפעה של האירועים על המסחר בכלל הארץ היתה נמוכה ביחס לדרום, והסתכמה בירידה בשיעור של 6% בהוצאה הכוללת, שמקורה בירידה של כ־6% בגובה הקנייה הממוצע בכרטיס אשראי. בשבוע שלפני המבצע עמד גובה הקנייה הממוצע על 378 שקל, ובשבוע שלאחר מכן הוא ירד ל־355 שקל אך מספר העסקאות הכולל בשני השבועות היה דומה.

 

לדברי אריאל גנוט, מנכ"ל גמא ניהול וסליקה, "ייתכן שחלה ירידה במספר הפוקדים את הקניונים המרכזיים בערים הגדולות משום שאלה נתפסים גם כמרכזי בילוי. הציבור לא בילה השבוע, אלא קנה בחנויות ובקניונים בערי השדה הלא מרכזיות, וזאת ניתן ללמוד מכך שהסליקה מקניונים אלה לא נפלה בהשוואה בין השבועות". גמא ניהול וסליקה סולקת 12 אלף בתי עסק ורשתות שיווק בכל רחבי הארץ, הממוקמים ברחובות, בקניונים ובפאואר סנטרים, ולכן משקפת תמונת צרכנות רחבה ומגוונת.

 

ירי מעזה ירי מעזה צילום: רויטרס

 

קונים יותר מזון ברשת

 

מהשוואה ענפית בכלל הארץ עולה כי לא חלו הבדלים ניכרים בגובה הקנייה הממוצע בענפים אופנה, בתי מרקחת, מוצרי חשמל או תקשורת סלולרית. נתון המצביע על תחושת חירום מסוימת הוא העלייה בהיקף קניות המזון בשיעור חריג של כ־15%. נתונים חריגים נוספים שנרשמו הם עלייה בגובה קנייה ממוצע של מוצרי ביטחון בשיעור של 22% וירידה בשיעור של כ־32% ברכישת מערכות מיזוג אוויר.

 

ברשתות המזון נרשמה עלייה במכירות בחנויות השכונתיות נוכח רצונם של הצרכנים לסיים את הקנייה בתוך זמן קצר, ולא להסתכן באזעקה בזמן נסיעה לסניפים מרוחקים.

 

מגמה נוספת שנרשמת בימים האחרונים היא עלייה במכירות באמצעות אתרי הרשתות. נוכח זאת החליטה מגה לבטל את דמי המשלוח בגובה 28 שקל באזור הדרום.

 

ברשתות שונות שאינן עוסקות בתחום המזון נרשמה ירידה של כ־30% בשבוע החולף. לדבריו בעל רשת ארצית, "על פי נתוני חברת ריס שאוספת את נתוני המכירות היישר מהקופות כלל הרשתות ספגו בשבוע החולף ירידה בשיעור 28.4% באזור הדרום. בכלל הארץ הירידה היתה מתונה יותר והסתכמה ב־7.05% בלבד. אם המצב ימשיך בקצב הזה, נצטרך למצוא דרך לטפל בכל נושא שכר הדירה ודמי הניהול מול הקניונים".

 

עלייה במספר מבקרי הקניונים בנתניה וחיפה

 

קניון עיר ימים בנתניה וקניון בת ים הם מרכזי הקניות היחידים שהציגו עלייה במספר המבקרים ביומו הראשון של מבצע 'צוק איתן', כך עולה מדו"ח שהפיק הסטארט-אפ אנאלוק (Analoc) עבור 'כלכליסט' המשווה בין יום המבצע לבין היום המקביל לו שבוע קודם לכן. מספר המבקרים בקניון עיר ימים קפץ בכ- 12.6%,ואילו בגראנד קניון חיפה עלה מספר המבקרים בכ- 10%. שאר הקניונים שנסקרו הראו ירידה במספר המבקרים, המרכזיים בהם קניון באר שבע (41.8%), קניון עזריאלי בתל אביב (14.3%) וקניון רחובות (9.2%).

 

עוד מדווחת אנאלוק על ירידה של 10% בזמן השהות הממוצע במתחמי הקניות, דבר שמעיד לטענתה על העובדה שהמבקרים ממקדים את הביקור בקנייה ופחות בבילוי.

 

נתוני התנועה בקיונים מבוססים על טכנולוגיה של הסטארט-אפ הישראלי אנאלוק (Analoc) שמודד תנועת קונים על ידי קריאת חתימת החומרה (mac) של הטלפונים הסלולרים, הנקלט דרך אותות ה- WiFi של נתבים ומחשבים בחנויות. כך, כדי לקלוט את המשתמשים, על אנאלוק להגיע לכל חנות או למרכז הקניות ולהתקין את התוכנה שלה על גבי מחשבים מקומיים, ובמקום בו לא קיים מחשב, להתקין התקני חומרה ייעודיים.

 

קליטת שידורי אותות החומרה של מכשירי הסלולר מאפשרת לאנלוק לדעת מתי הקונה עמד ליד חלון הראווה, האם נכנס בזכותו לחנות, כמה זמן שהה בה, ובאילו חלקים שלה הסתובב. היא גם יכולה לדעת מתי חזר המשתמש ובאיזו תדירות הוא פוקד את החנות או את מרכז הקניות. לטענת ירדן מורגן, ממייסדי החברה, על בסיס המידע יכול בעל העסק לנתח קמפיינים שיווקיים, לבחון את אפקטיביות חלון הראווה ולבצע אופטימיזציה לשעות הפתיחה של העסק.

 

ומה לגבי הפדיון של החנויות במרכזי הקניות? חברת קומאקס (Comax) מדווחת ל'כלכליסט' על ירידה של 35% בפדיון הקופות בקניון באר שבע, ירידה של 14% בפדיון בקניון עזריאלי וירידה של 15% בפדיון בקניון רחובות. דווקא קניון מול הים באילת רשם עלייה של 2% בפדיון במהלך היומיים הראשונים של המבצע, יחד עם היום שלפניו, ביחס לימים המקבילים בשבוע שלפניו. נתוני הפדיון של קומאקס מבוססים על מספרי פתקיות במדגם של קופות בכל אחד מהקניונים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x