$
פרסום ושיווק

ניתוח כלכליסט

כל המכשולים בדרך לאישור התזכיר לפיצול ערוץ 2

תזכיר החוק שהוגש שלשום להקדמת הפיצול של ערוץ 2 לאפריל 2015 גורם למתח בתעשיית הטלוויזיה. בעוד קשת ורשת מתכוננות לנהל מו"מ קשוח על ההטבות, בערוץ 10 רואים במהלך איום קיומי ומגייסים תמיכה מחברי כנסת

אופיר דור 06:5803.09.14

שר התקשורת גלעד ארדן הוכיח שהוא יכול להצליח היכן שרבים אחרים נכשלו, כשהוציא לדרך רפורמה בשידור הציבורי. אלא שענף התקשורת אינו מאפשר לו לנוח על זרי הדפנה, ומחייב את ארדן לטפל בנושא כבד משקל לא פחות של הסדרת שוק הטלוויזיה המסחרית בישראל.

שלשום יצא לדרך המהלך הדרמטי שמובילים ארדן ומנכ"ל הרשות השנייה שי באב"ד, כאשר משרד התקשורת הגיש לעיון משרדי הממשלה את תזכיר החוק להקדמת פיצול ערוץ 2. לפי התזכיר, שתי זכייניות ערוץ 2 קשת ורשת יחויבו לשדר בערוצים עצמאיים מאפריל הקרוב, בניגוד לחוק הנוכחי שמאפשר להן להישאר עד סוף 2017 בשותפות באפיק 22. הזכייניות יחויבו לבצע התמחרות על חברת החדשות של ערוץ 2, וזו שתציע את הסכום הגבוה יותר תקנה את חלקה של שותפתה. הזכיינית האחרת תקים חברת חדשות חדשה או תקנה את חברת החדשות של ערוץ 10, אם ייסגר.

 

הרפורמה שמובילים ארדן ובאב"ד היא צעד שכנראה ראוי היה לבצעו כבר לפני שנים רבות. ערוץ 2 במבנה הנוכחי שלו הוא מפלצת מונופוליסטית שמקשה על כניסה של שחקנים חדשים לשוק הטלוויזיה המסחרית בישראל. הדוגמה הטובה ביותר היא כמובן ערוץ 10, שלמרות הזרמות של יותר מ־1.5 מיליארד שקל מבעלי המניות לאורך השנים, לא הצליח לנגוס בדומיננטיות של ערוץ 2.

 

גלעד ארדן שר התקשורת גלעד ארדן שר התקשורת צילום: נמרוד גליקמן

 

ההסדרה הנוכחית אמורה ליצור שני גופים מבוססים פיננסית ושווים פחות או יותר בכוחם, שיוכלו להתחרות ולפעול לאורך שנים מבלי לשווע לעזרה מהמדינה. בניגוד לרפורמה בשידור הציבורי, שבה נדרש ארדן להיאבק מול גוף שעובדיו זכו לאהדה ציבורית מועטה ומנהליו המסוכסכים זה עם זה התקשו להשיב מלחמה, הפעם הוא צפוי להתעמת מול גופים חזקים ורבי־השפעה, שיתעמתו איתו עד הרגע האחרון.

 

קשת

רשימת הדרישות שהגישה עשויה להיות רק הספתח

 

קשת היא כרגע מובילת השוק וגוף השידור החזק ביותר, ולכן מבחינתה זהו זמן מצוין לבצע את הפיצול הבלתי נמנע של ערוץ 2. האיתנות הפיננסית של קשת צפויה להעניק לה יתרון בהתמחרות על האחזקה במותג החזק ביותר בטלוויזיה בישראל - חדשות ערוץ 2. לצד מותג החדשות, היא יכולה לצאת מהמהלך כערוץ השידור החזק בישראל.

 

כפי שנחשף ב"כלכליסט", קשת הגישה לשר התקשורת רשימה של בקשות במסגרת המעבר לרישיון, כמו ביטול דמי זיכיון, דמי הפצה בעידן פלוס והפסקת ההשקעה בקולנוע. בשוק הטלוויזיה מתייחסים אל רשימת הבקשות כתחילתו של המשא ומתן מול המדינה על מחיר היציאה לערוץ עצמאי. מחיר זה צפוי רק לגדול כעת, כשהמדינה מבקשת מהזכיינים להקדים את המעבר לערוץ עצמאי.

 

אבי ניר מנכ"ל קשת אבי ניר מנכ"ל קשת צילום: רונן אקרמן

 

רשת

סימן שאלה אם תיאבק בתזכיר או תשתף פעולה במחיר הנכון

 

לעומת קשת, רשת שומרת את הקלפים קרוב לחזה. הזכיינית שידרה עד כה כי היא מתנגדת לחלוטין לפיצול ערוץ 2 בשנה הבאה, וטענה שלא תוכל לעמוד בהוצאות המעבר. ראשיה גם לא נרתעו מלאיים ב"סגירת הבסטה" ויציאה משוק הטלוויזיה המסחרית, אם פיצול ערוץ 2 יקרום עור וגידים. אין ספק שמבחינת רשת, עוד שנתיים בערוץ 2 הן התסריט המועדף. הזכיינית הולכת ומצמצמת את הפער בנתח השוק מול קשת, ומנסה להקטין את החובות שצברה בשנים הרעות שלה. יציאה לערוץ עצמאי ללא חברת החדשות עלולה להשאיר אותה מפגרת לאורך זמן אחרי קשת.

 

השאלה המעניינת היא אם כעת, לאחר שתזכיר החוק כבר הוגש, רשת מתכוונת להיאבק בו חזיתית כדי לדחות את פיצול ערוץ 2, או שתהיה נכונה לשתף פעולה בתמורה למחיר הנכון. גם ברשות השנייה ובמשרד התקשורת מנסים לפענח את הדינמיקה בין בעלי המניות ברשת - אודי אנג'ל ועידן עופר, מיכאל שטראוס וחברת ההפקות הבינלאומיות אנדמול - ולהבין אם הם מוכנים להשקיע את המימון הדרוש למהלך. אנדמול היא בעל מניות חדש שנכנס לרשת רק לפני כמה חודשים וצריך להסתגל לשינוי משמעותי בתנאים העסקיים, בעוד אנג'ל ושטראוס כבר הפסידו לא מעט מההשקעה ברשת.

 

אבי צבי, מנכ"ל רשת אבי צבי, מנכ"ל רשת צילום: עומר מסינגר

 

ערוץ 10

בונה על ארכה של שנה בזיכיון, שתאפשר חבירה לערוץ אחר

 

ההנחה המובלעת בתזכיר החוק היא שערוץ 10 לא ימשיך להתקיים לאחר סוף 2014. בלי סגירת הערוץ, כשיש שלושה שחקנים בזירה, ספק אם רשת תסכים לצאת להרפתקה של ערוץ עצמאי. אלא שהערוץ והמנכ"ל שלו יוסי ורשבסקי לא מתכוונים להיעלם בשקט ובלי מאבק. הבקשה של ערוץ 10 היא לקבל ארכה של שנה בזיכיון כדי לתת להם אפשרות למצוא משקיע או להתמזג עם אחד השחקנים האחרים - ורשבסקי ואנשיו כבר החלו לנסות לגייס לובי למהלך בקרב חברי הכנסת שיגישו הצעת חוק בעניין.

 

ארדן לא רוצה להיות האיש שיהיה חתום על סגירת הערוץ. הוא ינסה להרחיק את עצמו מכך, ולהדגיש כי הערוץ נסגר מכיוון שהזיכיון שלו נגמר והוא אינו עומד בתנאים לקבלת רישיון חדש. הפנטזיה של רוב שוק התקשורת היא שהזכיינית שתפסיד בהתמחרות על חדשות 2 תקנה את חברת החדשות של ערוץ 10. בלוח הזמנים הצפוף שנותן החוק להתארגנות נראה שלמפסידה לא תהיה אפשרות אחרת, כדי להספיק להתחיל לשדר עד אפריל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x